Tadeus Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Drodzy, Mam starą nie-indeksowaną manetkę Tourneya i obecnie działa z nią p. przednia Tourneya. To jedna z ostatnich części w rowerze, których jeszcze nie wymieniłem, ale póki co chciałbym wymienić tylko przerzutkę, a nie manetkę (tę wymienię dopiero, jak zjadę obecną kasetę, to od razu całość wymienię pod 9 rzędów). Póki co ta stara tourneyowa nie-indeksowana manetka działałaby przez jakiś czas z jakąś nową przerzutką przednią pod 9 rzędów (prawdopodobnie jakieś starsze deore - bo koszta takie same jak nowe alivio). Czy nowoczesna przednia przerzutka będzie działała ze starą manetką bez indeksowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Dzięki. Tak podejrzewałem, ale myślałem, że może przegapiłem jakieś niuanse w kompatybilności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fenthin Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Z przednimi przerzutkami jest śmieszna sytuacja w kontekście całych tych zamieszań z kompatybilnością. Na rynek wchodzą i wychodzą nowe produkty, generacje, zmieniają się stopniowania korb, ilość blatów, sposoby mocowania przerzutki, a ciąg linki jaki był, taki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Tadeus Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Z naciągiem to się domyślałem. Zastanawiałem się głównie, czy przypadkiem obecnie nie ma przerzutek przystosowanych głównie do pracy "skokowej", a nie płynnej, którą wymusza nie-indeksowana manetka. Ale w sumie chyba SRAM nadal robi nieindeksowane obrotowe. A może mi się tylko wydaje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 I najlepsze są właśnie nie indeksowane manetki do przednich zmieniarek Sram robi mikro indeksacje, to nie to samo ale zbliżone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tomekfm Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 To ja się podłączę, pod temat, mam podobny problem: W szosie mam manetkę 6s z wyłączanym indeksowaniem. Wymiana napędu i manetek jednocześnie to duży koszt i mam plan najpierw wymienić koła, kasetę i łańcuch pod 9s i jechać na nieindeksowanej manetce, a dopiero później kupić już dedykowane pod 9s klamkomanetki i przerzutkę i tutaj pytanie. Jazda na 6s bez indeksu nie jest jakoś problemowa, ale czy w przypadku gdy mamy o połowę więcej przełożeń jest to jeszcze w miarę znośne, czy niestety trzeba robić magazyn części i wszystko wrzucić do roweru na raz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Swobodnie możesz rozebrać manetkę i trochę zwiększyć jej pole pracy piłując, ucinając czy też nawet topiąc ograniczniki pracy. w ten sposób będziesz miał manetkę co obsłuży każdą niecieniąca kasetę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 to i ja bym sie podpial zakupilem przerzutke fd-tx51 http://www.bikestacja.pl/pl/przerzutka-przednia-shimano-tourney-fd-tx51-top-swing.html a manetke mam nieindexowana z plynna regulacja http://www.bikestacja.pl/pl/manetka-lewa-przednia-shimano-tourney-sl-tz20-3speed-plynna.html czy bedzie to wspolpracowac i czy nie bedzie samo zmieniac na nizszy bieg jak sprezyna jest bardzo mocna w tej przerzutce czy od razu szukac indexowanej manetki ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Tak, a jak by przerzutka nie trzymała, dokręcasz śrubę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Ktora ta na manetce ? A nie beda ciężko chodzić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 4 Czerwca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 Ta na środku Jeżeli sprężyna będzie za mocna nie będzie innego wyjścia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magma Napisano 4 Czerwca 2014 Udostępnij Napisano 4 Czerwca 2014 dzieki jutro bede walczyl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.