Skocz do zawartości

[p. przerzutka] Manetka bez indeksowania

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Drodzy,

Mam starą nie-indeksowaną manetkę Tourneya i obecnie działa z nią p. przednia Tourneya. To jedna z ostatnich części w rowerze, których jeszcze nie wymieniłem, ale póki co chciałbym wymienić tylko przerzutkę, a nie manetkę (tę wymienię dopiero, jak zjadę obecną kasetę, to od razu całość wymienię pod 9 rzędów). Póki co ta stara tourneyowa nie-indeksowana manetka działałaby przez jakiś czas z jakąś nową przerzutką przednią pod 9 rzędów (prawdopodobnie jakieś starsze deore - bo koszta takie same jak nowe alivio). Czy nowoczesna przednia przerzutka będzie działała ze starą manetką bez indeksowania?

Z przednimi przerzutkami jest śmieszna sytuacja w kontekście całych tych zamieszań z kompatybilnością. Na rynek wchodzą i wychodzą nowe produkty, generacje, zmieniają się stopniowania korb, ilość blatów, sposoby mocowania przerzutki, a ciąg linki jaki był, taki jest.

Z naciągiem to się domyślałem. Zastanawiałem się głównie, czy przypadkiem obecnie nie ma przerzutek przystosowanych głównie do pracy "skokowej", a nie płynnej, którą wymusza nie-indeksowana manetka.

Ale w sumie chyba SRAM nadal robi nieindeksowane obrotowe. A może mi się tylko wydaje.

To ja się podłączę, pod temat, mam podobny problem: W szosie mam manetkę 6s z wyłączanym indeksowaniem. Wymiana napędu i manetek jednocześnie to duży koszt i mam plan najpierw wymienić koła, kasetę i łańcuch pod 9s i jechać na nieindeksowanej manetce, a dopiero później kupić już dedykowane pod 9s klamkomanetki i przerzutkę i tutaj pytanie. Jazda na 6s bez indeksu nie jest jakoś problemowa, ale czy w przypadku gdy mamy o połowę więcej przełożeń jest to jeszcze w miarę znośne, czy niestety trzeba robić magazyn części i wszystko wrzucić do roweru na raz?

• 2 miesiące temu...

to i ja bym sie podpial zakupilem  przerzutke fd-tx51

http://www.bikestacja.pl/pl/przerzutka-przednia-shimano-tourney-fd-tx51-top-swing.html

a manetke mam nieindexowana z plynna regulacja

http://www.bikestacja.pl/pl/manetka-lewa-przednia-shimano-tourney-sl-tz20-3speed-plynna.html

czy bedzie to wspolpracowac i czy nie bedzie samo zmieniac na nizszy bieg jak sprezyna jest bardzo mocna w tej przerzutce

czy od razu szukac indexowanej manetki ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...