Skocz do zawartości
  • 0

Przejazd dla rowerów

Zefirowaty

Pytanie

5 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

• Mod Team

W takiej sytuacji oczywiście rower ma pierwszeństwo, ale ja ze swojej strony radzę uważać i zwalniać przed przejazdem do prędkości umożliwiającej wyhamowanie. Dlaczego? Kierowcy bardzo często wymuszają pierwszeństwo na takich przejazdach jak wyjeżdżają z drogi podporządkowanej, a nadziać się na takiego to żadna przyjemność.

Dzięki za linka.

Głowiłem się ostatnio jak zachować się na prostopadłym skrzyżowaniu drogi rowerowej z drogą dla samochodów, na którym nie ma żadnych znaków informujących o pierwszeństwie. Przepisy się zmieniają i czasem nie mam pewności, co zrobić.

Z artykułu jasno wynika, że po ostatnich zmianach w przepisach jest to równorzędne skrzyżowanie i należy ustąpić samochodowi, albo rowerowi z prawej strony, ale już nie z lewej.

Nieznajomość przepisów przeze mnie po zmianach w przepisach, choć już tyle czasu minęło nie jest powodem do dumy. Inni kierowcy również nie mają pojęcia i wymuszają, a zakładam, że są nieświadomi, i jeszcze nasza dzielna policja sobie bimba zamiast upominać i dawać krótką instrukcję. Ktoś kiedyś widział na drodze policjanta bez suszarki?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...