Skocz do zawartości

Zmiana wolnobieg -> kaseta (porada sprzętowa)

Cicero

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie użytkowników forum,

Postanowiłem ostatnio zainwestować w swój rower, gdy byłem nastolatkiem w zupełności mi wystarczyły jego możliwości, niestety teraz jeżdżę dużo więcej i brakuje mi zdecydowanie prędkości. To giant rock, założyłem sobie semi slicki ale problemem okazuje się napęd, mam wolnobieg który nie pozwala mi rozwinąć zadowalającej szybkości. Ostatnio sporo czytam o rowerach, ale to wciaż dla mnie czarna magia. Chciałem przejść na najmniejszą zębatkę 11, ale okazuje się, że takich wolnobiegów nie ma! Z tego co wyczytałem, pozostaje kupno nowej piasty i przejście na kasetę. Problem w tym, że rower jest 21 biegowy i nie chciałbym iinwestować w manetki itd. a nie jestem pewien, czy istnieją piasty tylne przeznaczone na 7-rzędową kasetę, wszędzie widzę 8-9.

Moja prośba: Czy bylibyście tak mili i zaproponowali następujący, budżetowy zestaw:

- piasta tylna na 7rzędową kasetę

- kaseta 7 rzędowa 11-28

- pasujący do tego łańcuch?

Z góry dziękuję za pomoc i ewentualne uwagi

(Bo czy można tak po prostu wymienić tylną piastę z pozostawieniem starego koła?)

Napisano

Piasta będzie pasować każda na kasetę 8,9 zębatek . Kupujesz kasete na 7 zębatek i dokładasz na bębenek od strony koła jedną podkładkę plastikową od kaset i dopiero montujesz kasete 7. Łańcuch kup z przeznaczeniem na 8 , sa jakościowo lepsze i duży wybór. Wszystko będzie działać.

Napisano

Piasta na 8,9 dajesz tylko dystans

Kaseta? ->allegro

Łańcuch taki jak do ósemki, to ta sama szerokość.

A propos. Myślałeś o zmianie korby zamiast wolnobiegu? Znacznie efektywniejsze.

Napisano

Temat został usunięty.

Prawdopodobna przyczyna usunięcia:

- pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu

- podobny temat już istnieje

- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.

Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Temat został usunięty.

Prawdopodobna przyczyna usunięcia:

- pkt 2b regulaminu - brak klamrowego nazewnictwa tematu

- podobny temat już istnieje

- narusza inne postanowienia i zasady regulaminu forum lub/i polityki prywatności.

Regulamin forum: http://www.forumrowerowe.org/topic/9018-zasady-pisania/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...