Skocz do zawartości

[licznik] jak ustawic licznik (koło 700 x 42c)

Morien

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Mam pytanie jak mam ustawić licznik do koła 29" (na oponie jest napisane 700 x 42c).  W ustawieniach licznika podaje się 4 cyfrowy numer. Mierzyłem obwód koła i wyszło mi 220cm. Jaki ten numer mam podać w tych ustawieniach?

W tabelach na internecie jest numer 2224 do koła 700 x 44 i 700 x 40c - czy będzie to pasowało? Czekam na odp. Z góry dzięki.

• Mod Team
Napisano

Mierzyłem obwód koła i wyszło mi 220cm. Jaki ten numer mam podać w tych ustawieniach?

No to zamień na milimetry i wpisz do licznika.

Napisano

(...)

Mierzyłem obwód koła i wyszło mi 220cm.

(...)

Serio wyszlo Ci dokladnie 2200mm? Bo te 4 cyferki to wlasnie obwod kola podany w mm. Przejedz dwa-trzy pelne obroty kola i zmierz ten odcinek. Potem wyciagnij srednia (podziel przez liczbe obrotow) i dostaniesz w miare przyzwoity wynik.

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

No w zasadzie nic, ale to rozbieznosc okolo 2.5cm od tabeli wiec wydaje mi sie sporo.

• Mod Team
Napisano

Ale równie dobrze takiej lub bardzo zbliżonej wartości może nie być w okolicy. Licznik pozwala na wpisanie dowolnej(czytaj zmierzonej) wartości więc korzystajmy z tego . Liczba w tabelce może równie dobrze być chochlikiem drukarskim i co wtedy.

Napisano

A to naprawde dla Ciebie taki klopot zmierzyc droge jaka pokonuje kolo przy pelnym obrocie? Wtedy bedziesz mial wynik najblizszy prawdzie.

Napisano

Nałóż kapkę pasty do zębów na oponę, przejdź po podłodze, zmierz odległość od plamy do plamy i wpisz w licznik w mm. Stary dobry i dokładny sposób :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...