starting Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Witam. Dotąd moje dwa rowery (firmy kross) kupiłem w miejskim komisie. Niestety zawsze po 3-4 latach całkiem się rozwalały, dlatego dzisiaj zamiast pójść tam znowu sprawdziłem w internecie i ku memu zdziwieniu widzę że jest to równie złożona sprawa co np. zakup komputera. Dodatkowo sprawdziłem sobie ceny na allegro i widzę że nieźle przepłacałem, więc postanowiłem sobie kupić rower przez internet. Już kilka razy miałem okazje pojeździć na "markowym" rowerze, i też chciałbym mieć taką wygodę. Przechodząc do rzeczy, chciałbym kupić rower do 1000 zł, ale możliwe jest naciągnięcie do ok. 1100 zł. Głównie będę nim codziennie pokonywać 4 razy drogę pomiędzy domem a miastem (ok. 4 km), w 70% asfaltem, a 30% chodnikiem. Poza tym robię sobie do 2 razy w tygodniu małą wycieczkę do lasu (ok. 20 km), jednak nie ma tam dróg mocno piaszczystych. Innych zastosowań raczej nie mam. Na rowerach w ogóle się nie znam. Jedyne znajomi mi mówili, że bardzo dobre rowery robi Hercules. Wygląd preferuje raczej klasyczny, wolałbym nie mieć górala. Mam 187 cm. wzrostu i 73 kg. wagi. Bardzo dziękuje za wszelką pomoc. Nie miałem pojęcia, że nie trzeba wydawać tysięcy na dobry rower, i bardzo bym się cieszył, gdybym nie był zdany na jedynie sprzedawce z komisu. Pozdrawiam, i jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Tadeus Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Nie miałem pojęcia, że nie trzeba wydawać tysięcy na dobry rower, Na dobry i markowy (o ile tu mowa o zagranicznych renomowanych markach) najczęściej trzeba. Do 1100 to od tych marek dostaniesz tylko jakościowo takie, jak te z komisu, ktore nie pociągną raczej wyraźnie dłużej, niż byłeś do tego przyzwyczajony. Poza tym nie wiem, co to jest rower o klasycznym wyglądzie - mógłbyś sprecyzować. Do miasta i na asfalt szalenie popularny jest ten model: http://www.forumrowerowe.org/topic/136753-rower-lazaro-integral-v3/ Ma większe, węższe koła od górali, specjalnie pod asfalt (tzw. cross). Mieści się też prawie w twoim budżecie.
starting Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 Bardzo dziękuje za odpowiedź. Poprzez klasyczny wygląd rozumie to że siedzenie jest niżej od kierownicy, a dodatkowo występują takie elementy jak "wygięta" kierownica, metalowe błotniki, większe siodełko, tylny bagażnik itp. Zanim napisałem ten wątek poszukałem chwile na allegro wspomniane przez ze mnie wyżej herculesy, i z tańszych, to odpowiadałoby mi nawet coś takiego: http://allegro.pl/rower-hercules-rocco-53-cm-21-z-1699-zl-i4088520220.html. Może bym się nawet na takie coś szarpnął ale skoro to i tak szmelc to cóż... Jeżeli nie ma nic lepszego to ten Lazaro mógłby w sumie być, ale na używanych przez zemnie stronach (ceneo, allegro) ich nie ma, więc prosiłbym bym o ewentualny link. Pozdrawiam, i jeszcze raz dziękuje za pomoc.
Tadeus Napisano 2 Kwietnia 2014 Napisano 2 Kwietnia 2014 A, teraz już wiem o jaki typ roweru chodzi i mogę coś polecić Proszę: http://allegro.pl/lazaro-senatore-v3-men-mocny-trekk-na-alivio-21bi-i4083756716.html Typ roweru powinien być okej, a są w nim markowe części znacznie wyższego poziomu (o 2-3 klasy), niż w tym Herculesie. Z wad - nie ma dynama w piaście, mają go dopiero odmiany tego roweru koło 1,4 tys PLN.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.