thomasz Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Hejka, Od początku rowerowania używam stravy i myślę że jest to jedna z lepszych aplikacji na rynku. Obecnie ową aplikację mam na iphonie. Jednak brakuje mi trochę zewnętrznego czytnika m.in. do kadencji i monitorowania tętna. Czy orientujecie się/używacie takich sensorów? Co moglibyście polecić do wspomnianego iphona? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedalarz Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 Ponieważ to iPhone, to możesz mieć 100% pewności, że: -nawet jeśli potrzebujesz za pomocą iPhone kontrolować sokowirówkę, to ktoś coś takiego zbudował i sprzedaje, jest to tylko kwestia znalezienia/sprowadzenia do kraju -będzie to kosztowało fortunę, najprawdopodobniej parokrotnie więcej niż rozwiązania "tradycyjne", nie dedykowane iPhone'owi -użytkowanie tego będzie problematyczne, bo podpięcie tego pod cokolwiek, poza domyślną aplikacją będzie wymagało kombinowania, eksportowania, konwertowania etc. -prędzej, czy później jakaś aktualizacja aplikacji, czy systemu pozbawi Cię połowy funkcjonalności -czas pracy na baterii będzie dużo krótszy, niż rozwiązań tradycyjnych -szanse na odsprzedaż będą zerowe, w przeciwieństwie do rozwiązań tradycyjnych Prosty przykład; "ajfonowy" pulsometr to koszt prawie 500 złotych http://allegro.pl/withings-pulse-monitor-aktywnosci-fiz-snu-pulsu-i4114342448.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rzezniol Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 @@Pedalarz, z tym pulsometrem to poszalałeś ... Markowy działający sprzęt można mieć za połowę tej ceny. http://allegro.pl/czujnik-z-opaska-polar-h7-wearlink-m-xxl-i4047516841.html http://allegro.pl/nadajnik-czujnik-pracy-serca-polar-h6-smart-i4100426486.html Co do "czujników" dla iPhone`a ... jedyne sensowne rozwiązanie to ANT+ np od Garmina http://allegro.pl/czujnik-garmin-ant-dla-iphone-gwarancja-fv-i4080158477.html Pozostaje odpowiedź na pytanie który soft co obsługuje ... jabłko to nie mój świat. Jak to wszystko policzysz to może wyjść że łatwiej / taniej wyjdzie kupienie jakiegoś Garmina czy Mio . Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
czach Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 ehlo, Opaska do pulsu: Polar H7 (wymagany iPhone 4S i następne). Cena w iSpocie 249 zł. Kadencja/prędkość - trzeba dokupić feature do ANT, na stronie garmin24.pl jest za 179 zł, ale to do iPhone 4 (stare złącze nie lightning). Sent from my iPhone using Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
thomasz Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 @Pedalarz, piszesz to z własnego doświadczenia czy jedynie wiedzy internetowej? Od wieków istnieje grono sensorów dla biegaczy dedykowanych pod iPhone, współpracujących np z aplikacją RunKeeper i: -> są tanie (np nike) -> nie ma problemów z kompatybilnością różnych wersji iOS Co do Stravy to wiem, że jest sensor kardio Wahoo Fitness Soft Heart Rate który kosztuje 50$. Ten jednak oczywiście nie mierzy kadencji. Dedykowane urządzenia jak Garmin to wydatek 200$ i więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Pedalarz Napisano 2 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2014 @Pedalarz, z tym pulsometrem to poszalałeś Faktycznie poszalałem, pierwszy, który rzucił mi się w oczy. @Pedalarz, piszesz to z własnego doświadczenia czy jedynie wiedzy internetowej? Od 2010 zajmuję się sprzedażą wszelkiego rodzaju bezprzewodowych stacji grających, soczewek do robienia podwodnych zdjęć, czy przenośnych projektorów do produktów Apple. Nie, nie należę do speców, którzy twierdzą, że iPhone jest badziewny, bo nie może wysyłać MMSów, a Maki mają myszki z jednym przciskiem np nike Hola, hola, senior! Mówisz o produkcie Apple, który ma logo Apple na opakowaniu, jest sprzedawany przez autoryzowanych resellerów Apple, w Apple Store, jest serwisowany przez Apple i którego symbol produktu widoczny na opakowaniu pokrywa się w 100% z systemem symboli produktów używanych przez Apple. Ja mówię o produktach firm trzecich, bez żadnego wsparcia ze strony Jabłuszka. A teraz porównajmy te Nike do mojej listy: -czy kosztuje fortunę? nie, ale jakością odstaje od droższej konkurencji -problematyczne użytkowanie? tak, trzeba kombinować, żeby zrobić eksport z Nike Running do czegokolwiek (przynajmniej tak było, jak ostatnio tego używałem) -czy pracuje krócej na baterii, niż urządzenia dedykowane? bez porównania -czy są mniejsze szanse na odsprzedaż? tak, wystarczy poszukać po Allegro, ile znajdziesz używanych Garminów, a ile takich czujników -> nie ma problemów z kompatybilnością różnych wersji iOS No popatrz - mam iPoda touch 4, kupionego jakieś półtora roku temu, którego nie mogę zaktualizować do najnowszego iOS, bo nie. Wielu aplikacji nie mogę zainstalować/zaktualizować bo mam starszą wersję systemu, a lada dzień zacznę dostawać monity o tym, że aplikacja nie może połączyć się z chmurą, bo jest w zbyt starej wersji i muszę ją zaktualizować. Dla porównania, bierzesz 10 letniego Garmina, włączasz i używasz. A teraz, podaj mi listę aplikacji, do których NIE można zaimportować treningu bezpośrednio z Garmina, a ja bez problemu podam Ci parokrotnie dłuższą listę programów, do których nie możesz bezpośrednio z <wstaw nazwę czujnika>. Żebyśmy się dobrze zrozumieli; nie mówię, żebyś czegoś takiego nie kupował, a jedynie podaję Ci listę problemów, z którymi możesz się zetknąć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kill84 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 Ostatnio stałem się fanem stravy ale na szczęście nie posiadam ajfona Moje pytanie czy są jakieś sensory pod androida (pod galaxy) ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.