Skocz do zawartości

[Korba] FC-M752 - wymiana czy modernizacja

Duratec

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

W ciągu najbliższych 2 tygodniu czeka mnie częsciowa wymiana napędu.

Prawdopodobnie:

Kaseta: CS HG61 9rz.

Łańcuch : Campagnolo c9

Aktualnie posiadam korbe XT FC-M752 na octalinku.

Dość wiekowa, jednak luzów nie zauważam, natomiast dwie największe zębaki domagają się wymiany.

Pytanie, czy inwestować w korbę, tzn. zakładać nowe zębaki od np. Alivio lub Slx (XT chyba nie wchodzi w grę, gdyż koszt największej zębatki przewyższy wartość korby), czy kupować całą nową korbe np. Slx ?

Trochę się wkreciłem w maratony i chciałbym, żeby zestaw był dość niezawodny i trwały w kiepskich warunkach trakcyjnych. :icon_cool:

2e1ag52.jpg

Zdjęcie jest z początku marca. Czyli jakieś -650km do obecnego stanu

I trójkę na korbie by pasowało już powoli organizować.

Puklus jak dobry lekarz. Trafne diagnozy, jednak pacjentów, to już nie pamięta :icon_cool:

• Mod Team

a moim zdaniem ta korba ma jeszcze parę ładnych tysięcy km przed sobą.

Masz korbę z czasów gdy Shimano, tfu sh*t...mano szło na jakość a nie na ilość. Ja bym środka nie ruszał :P a największą rzeczywiście bym lekko popiłował z góry

Dzięki Panowie za odpowiedzi.

Dwójeczka pójdzie pod szlif. ( Na niej najbardziej zaciagało mi łańcuch podczas pierwszego błotnistego maratonu -ledwo ukończonego). Trójkę będę "pieścił" w wolnej chwili i chyba zakupie nową (3) na wszelki wypadek.

Warto dokładać do tarczy SLx? Wiem, opini jest bez liku, jednak czy wyższa klasa, oprócz wagi jest bardziej sprawna w dynamiczniejszej jeździe ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...