Skocz do zawartości

Doświadczenia szosowe

rafalh

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam serdecznie forumowiczów!

Zwracam się z prośbą o opinię na temat jazdy na rowerach szosowych. Jestem nowy, dopiero zabieram się za tą piękną formę jazdy.

W zeszłym roku po 15 latach wróciłem do trochę bardziej zaangażowanej jazdy na rowerze niż rekreacyjnie. Rozważam zakup pierwszego roweru szosowego. Dotąd jeździłem na kilkunastoletnim rowerze, powiedzmy trekingowym. Myśląc o zakupie podczas weekendu, przyszła mi do głowy pewna refleksja. W czasie soboty i niedzieli miałem okazję pojeździć autem jako pasażer po okolicy i zwróciłem uwagę na pewien problem, który do tej pory mnie nie dotyczył. Na obecnym starym, ale jarym, rowerze ma grubsze opony, które dają radę bez problemu na dziurawym asfalcie, czy poboczu, mogę w każdej chwili wskoczyć na chodnik, czy przejechać mniej komfortowym terenem. Polskie drogi, ulice, chodniki, są jakie są, do tej pory narzekałem, ale rower dawał radę.

I teraz moje pytanie: jak to jest na rowerze szosowym? Rozumiem, że cieńsze opony obligują do zwracania uwagi na powierzchnię, po której się jedzie. Jednak czy jest to duży problem, trzeba jakoś szczególnie dobierać trasę, ZAWSZE omijać chodniki, bruk, bo inaczej doprowadzi się do uszkodzenia roweru, czy jednak nie ma tragedii i przejazd przez krawężnik, czy dziurę w asfalcie nie powoduje zaraz awarii koła czy ogumienia?

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi na ten temat, podzielcie się proszę doświadczeniem. W zasadzie od tego zależy mój zakup. 

Rafał

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...