FilipEcki Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam Mam RX'y ale średnio mi pasują kolorystycznie i zastanawiam się nad zmianą na CR'ki. Jak one wypadają? Czy może lepiej szukać RX;ów (bo całkiem dobre są). Moja waga 70kg ale sporo hamuję, tarcze mam 2x 203. Czy może jakieś inne hample w cenie RX'ów? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Elixir to elixir, nie ważne czy z karbonową klamką, złotymi przewodami i fontanną z wodotryskiem. Siła hamowania zadowalająca i jak dla mnie klamka całkiem niezła, chociaż kiepsko się ją ustawia, ale jak zwykle są do tego "ale" po pierwsze "ale" to po jakimś czasie zaczną cieknąć Ci tłoczki, po drugie "ale" i chyba najbardziej wk... ekhem, denerwujące będzie CIĄGŁE ocieranie tarczy o klocki. jak ustawisz, to zaraz będzie znowu to samo i tak w koło Macieju, zwłaszcza przy dużej tarczy. Takie z mojego doświadczenia mają one wady i zalety, sam oceń czy warto Pozdrawiam, Hafal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Marudzisz . Nowe Elixiry nie są już awaryjne jak poprzednie i hamują świetnie . Kup Elixiry 5/7/9 i będziesz zadowolony Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 A jak się ma Shimano do nich? SLX, XT? Ważę 70kg jak napisałem i zastosowanie DH Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Shimano ma wg. mnie wspaniałe, krótkie i twarde klamki z systemem servo wave jak dla mnie bomba, gdyby nie to, że jeżdżą na oleju mineralnym, bo przy temp. rzędu -15C stają się lekko niemrawe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Miałem SLX , Deore . W tej chwili mam Elixir 9 Trail i ma o niebo wygodniejszą klamkę , więcej siły , fajna praca klamki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 A który z tych hampli będzie miał największą odległość między klockami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Niestety, Shimano... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Czemu niestety? Skoro rozpoczyna się takie tematy to można od razu napisać co jest nie tak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 W jakim celu?? Już jak widzę szczelinki pod tarcze zaczynają mieć wady i zalety. Chcesz naprawdę mocne i pewne heble to sobie kup Zee do takich zastosowań. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afly Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Powiem tak,Avidy owszem miały strasznie złą "passe". Jeden z kolegów z którym jeżdzę miał Elixir 5 przez 3lata, góry itp problemów nie miał, ale hamulec tylny był kapryśny (różny skok klamki). Juicy to inna para kaloszy, szkoda że nie można do nich wrócić.Co do Shimano, plus duży za odległość klocków pomiędzy tarczą, oraz za to że coś zrobili aby klamka była twardsza, niestety ich kształt klamek mi nie pasuje w ogóle i pomimo prymu jaki tu wiodą, muszę im powiedzieć nie.Najlepiej odwiedź jakiś sklep i przejedź się na rowerze z hamulcami Avida i Shimano (M596/615, M666, M786) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FilipEcki Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 W jakim celu?? Już jak widzę szczelinki pod tarcze zaczynają mieć wady i zalety. Chcesz naprawdę mocne i pewne heble to sobie kup Zee do takich zastosowań. Gdyby mnie było stać na takie hample to bym nie pytał Pytam czy w podobnej cenie do RX'ów jest sens na coś zmieniać z większą odległością między klockami. Jeździłem na M665 (te nowsze) i były miękkie klamki, średnio mi się podobały ale jak jeździłem na XT 2013 u kolegi to klamka jest wystarczająco twarda. Co do ZEE, nie potrzebuję 4-ro tłoków. Czytałem, że nowe RX'y (chyba od 2013) mają większy zbiorniczek i tłoczki dalej sie cofają, to prawda? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Skoro nie potrzebujesz to wystarczą Ci SLX'y. Nie wiem jak cenowo ale na te wszystkie Twoje wątpliwości są jeszcze Magury. MT4 zbierały same pochwały od modulacji, fajnej klamki po bezproblemowe ustawienia, ocierania, piszczenia i takie tam szczegóły. Nie wiem na ile zmieniło się w kwestii Avida ale nie sądzę aby du..ę urywało. To najgorszy paździerz i to bez względu na model. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jasinski21444 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 To najgorszy paździerz i to bez względu na model. Ja na swoje nie narzekam , znajomi którzy mają avidy też nie marudzą . , nowe avidy są okej , lepszej jakości niż starsze wypusty . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Andrew Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 elixir 7 i 9 możesz śmiało kupować. Na pewno wytrzymają 2 lata. Shimano oczywiście są trwalsze i bezobsługowe, ale klamki mają nieco mniej wygodne. Kwestia gustu i pieniędzy. Elixir 5/R/CR - tego nie kupuj - tandeta^2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Hafal Napisano 3 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 Zgadzam się z kolegą Andrew może poza wygodą użytkowania klamek, ale to kwestia gustu Jeszcze jedna rzecz mi się przypomniała, mianowicie odpowietrzanie - w avidach ciężko o zestaw, a oryginalny kosztuje z tego co pamiętam z 5 dyszek :/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.