Fearthas Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Witam! Dzisiaj stałem się szczęśliwym posiadaczem roweru Romet Jaguar z lat 50/60-tych. Otrzymałem go od znajomego, którego ojciec był profesjonalnym kolarzem. Znajomy cały czas posiada dyplom za 1 miejsce w wyścigu dookoła Bydgoszczy, w którym zwyciężył właśnie jego ojciec na owym Romecie Jaguarze . Rower nie był używany od 25 lat i przez ten czas wisiał w garażu. Podjęłem decyzję o jego renowacji. Wszystkie części są kompletne i niewiele rzeczy będzie trzeba dokupić. Pierwszą rzeczą, którą trzeba zrobić to malowanie. Rower dopada w niektórych miejscach rdza. Lakier też nie jest w najlepszym stanie. Od razu porzuciłem pomysł o samodzielnym malowaniu "papier ścierny i sprej". Chciałbym rower oddać do lakiernika. Oryginalny kolor to złoty. W mojej miejscowość znajduje się lakiernik i jutro jadę spytać się o cenę. Wie może ktoś czy w okolicach Torunia, Bydgoszczy ktoś zajmuje się tym profesjonalnie? Lepsze jest malowanie proszkowe, czy lakierem. Zdjęcia niedługo dorzucę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 W Toruniu piaskowanie ramy 20-30 zł , malowanie proszkowe 30-40 zł w zależności od koloru. Piaskowanie na ul. Rolniczej, malowanie - Cosmet ul. Na Zapleczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fearthas Napisano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 A czy przez malowanie proszkowe można osiągnąć kolor złoty? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Tak , maja pełna paletę kolorów , za nietypowy kolor trzeba trochę dopłacić . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fearthas Napisano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Tylko nie wiem jakim sposobem malować. Znajomy kiedyś malował proszkowo i podobno po miesiącu farba zaczęła schodzić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zadra1965 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Widocznie nie przygotował odpowiedni metalu. Nie wypiaskował , nie odtłuścił . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zoomek Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Jeśli masz rower z piękną, udokumentowaną przeszłością to chyba warto pokusić się o prawdziwą renowację. W takim przypadku malowanie proszkowe odpada. Warto byłoby ustalić oryginalny, rometowski lakier i poszukać odpowiednika. Wiadomo, że tradycyjne lakierowanie nie będzie najtańszą metodą, ale przynajmniej zachowasz wszystkie detale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fearthas Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Pare zdjęć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
cienkun Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Ej! On jest w naprawdę dobrym stanie! Zastanowiłbym się nad tym, czy go w ogóle malować... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Fearthas Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Naklejki ledwo się trzymają, a w niektórych miejscach widać rdzę. Jak na razie malowanie przełożyłem na później, ponieważ stwierdziłem że nie jest to aż taka ważna sprawa. Pierwszą rzeczą którą muszę kupić zeby przejechać chociaż kilka metrów są szytki. Co sądzicie o tych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.