Skocz do zawartości

[ łańcuch] zbyt krótki, zbyt długi

kemot1974

Rekomendowane odpowiedzi

witam,

w dniu dzisiejszym udało mi się dwa razy zerwać łańcuch SHIMANO HG-X 10- rzędowy. Nie miałem przy sobie spinek, tylko piny i dwa razy spinałem na pin. Łańcuch stracił 4 ogniwa. Moje pytanie, jaki wpływ na pracę napędu ma strata 4 ogniw. Aktualnie łańcuch ma 112 ogniw, wg specyfikacji producenta w moim CUBE powinien mieć 116. Czy powinienem wydłużyć łańcuch do pierwotnej długości ?

Dzięki za odpowiedź

Czy teraz łańcuch obsługuje pełny zakres koronek?

Jeśli tak, to możesz jeździć.

Są 2 przypadki:

1. łańcuch za długi - może skakać nawet na zdrowej kasecie i być bardziej podatny na zrwania

2. łańcuch za krótki - nie obsługuje pełnego zakresu przerzutek (koronek jak ktoś woli) i też lubi się zrywać.

witam,

w dniu dzisiejszym udało mi się dwa razy zerwać łańcuch SHIMANO HG-X 10- rzędowy. Nie miałem przy sobie spinek, tylko piny i dwa razy spinałem na pin. Łańcuch stracił 4 ogniwa. Moje pytanie, jaki wpływ na pracę napędu ma strata 4 ogniw. Aktualnie łańcuch ma 112 ogniw, wg specyfikacji producenta w moim CUBE powinien mieć 116. Czy powinienem wydłużyć łańcuch do pierwotnej długości ?

Dzięki za odpowiedź

Coś mi się nie chce wierzyć - daj link do tej specyfikacji.

Mogę się założyć, ze obecnie jest OK lub prawie ok.

Daj zdjęcie w położeniu: łańcuch na blacie z przodu i na największej możliwej do wrzucenia koronce z tyłu.

witam, dzięki za info.

Krótszy łańcuch obsługuje pełen zakres koronek, nie ma z tym problemu.

Jeszcze jedno pytanie, czy krótszy łańcuch nie powoduje szybszego zużycia sprężyny w przerzutce ?

cześć, 

poniższy łańcuch, zdjęcia wrzucę jutro,

Deore XT CN-HG95 116 ogniw 10rzędowy

Daj zdjęcie w położeniu: łańcuch na blacie z przodu i na największej możliwej do wrzucenia koronce z tyłu.

Ja myśle że jeszcze te 4 ogniwa z obecych 112 trzeba ująć, by było 108.

Kolega wyżej ma racje, podaj link do specyfikacji tego Cuba-a.

specyfikacja : rower cube xms 2011.

Zmieniłem w ubiegłym sezonie   korbę na SLX, kaseta z tyłu od nowości, w tym roku założyłem nowy łańuch DEORE XT i przez miesiąc z niczym nie było problemu, do wczoraj.

Zdjęcie będzie wieczorem

Blaty 40-22, model korby SLX FC M 672

http://pokazywarka.pl/8mxdnm/

Daj to zdjęcie co wyżej pisałem, to coś więcej będzie można powiedzieć, tym bardziej jeśli wymieniałeś korbę ( jakie ma blaty? ).

@kemot1974

Na pewno nie masz za krótkiego, a jeszcze 2 ogniwa możesz choć nie musisz ująć.

Nawiązując do opisywanej przez Ciebie specyfikacji to w rowerach górskich rzadko kiedy łańcuch ma więcej ni 110-112 oczek, a raczej 106-108.

To, że łańcuch ma jak jest sprzedawany 116 oczek to jedno i to, że taki łańcuch bez skracania zakłada producent to drugie, natomiast w rowerze górskim jest te 116 oczek to za długi łańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...