kemot1974 Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 witam, w dniu dzisiejszym udało mi się dwa razy zerwać łańcuch SHIMANO HG-X 10- rzędowy. Nie miałem przy sobie spinek, tylko piny i dwa razy spinałem na pin. Łańcuch stracił 4 ogniwa. Moje pytanie, jaki wpływ na pracę napędu ma strata 4 ogniw. Aktualnie łańcuch ma 112 ogniw, wg specyfikacji producenta w moim CUBE powinien mieć 116. Czy powinienem wydłużyć łańcuch do pierwotnej długości ? Dzięki za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asked Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Czy teraz łańcuch obsługuje pełny zakres koronek? Jeśli tak, to możesz jeździć. Są 2 przypadki: 1. łańcuch za długi - może skakać nawet na zdrowej kasecie i być bardziej podatny na zrwania 2. łańcuch za krótki - nie obsługuje pełnego zakresu przerzutek (koronek jak ktoś woli) i też lubi się zrywać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 witam, w dniu dzisiejszym udało mi się dwa razy zerwać łańcuch SHIMANO HG-X 10- rzędowy. Nie miałem przy sobie spinek, tylko piny i dwa razy spinałem na pin. Łańcuch stracił 4 ogniwa. Moje pytanie, jaki wpływ na pracę napędu ma strata 4 ogniw. Aktualnie łańcuch ma 112 ogniw, wg specyfikacji producenta w moim CUBE powinien mieć 116. Czy powinienem wydłużyć łańcuch do pierwotnej długości ? Dzięki za odpowiedź Coś mi się nie chce wierzyć - daj link do tej specyfikacji.Mogę się założyć, ze obecnie jest OK lub prawie ok. Daj zdjęcie w położeniu: łańcuch na blacie z przodu i na największej możliwej do wrzucenia koronce z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 30 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 witam, dzięki za info. Krótszy łańcuch obsługuje pełen zakres koronek, nie ma z tym problemu. Jeszcze jedno pytanie, czy krótszy łańcuch nie powoduje szybszego zużycia sprężyny w przerzutce ? cześć, poniższy łańcuch, zdjęcia wrzucę jutro, Deore XT CN-HG95 116 ogniw 10rzędowy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asked Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Nie ma to zauwazalnego wpływu na sprężynę. Nie masz sie czym martwić. Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
madluki Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Zakup spinke do 10 sp. Zakuwanie tych nowych lancuchow to tragedia. Praktycznie nie ma tolerancji blędu i jesli pin nie wejdzie ze 100% dokładnością to zerwiesz go poraz kolejny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
CarverPure160 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Coś mi się nie chce wierzyć - daj link do tej specyfikacji. Mogę się założyć, ze obecnie jest OK lub prawie ok. Daj zdjęcie w położeniu: łańcuch na blacie z przodu i na największej możliwej do wrzucenia koronce z tyłu. Ja myśle że jeszcze te 4 ogniwa z obecych 112 trzeba ująć, by było 108. Kolega wyżej ma racje, podaj link do specyfikacji tego Cuba-a. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 specyfikacja : rower cube xms 2011. Zmieniłem w ubiegłym sezonie korbę na SLX, kaseta z tyłu od nowości, w tym roku założyłem nowy łańuch DEORE XT i przez miesiąc z niczym nie było problemu, do wczoraj. Coś mi się nie chce wierzyć - daj link do tej specyfikacji.Mogę się założyć, ze obecnie jest OK lub prawie ok.Daj zdjęcie w położeniu: łańcuch na blacie z przodu i na największej możliwej do wrzucenia koronce z tyłu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Daj to zdjęcie co wyżej pisałem, to coś więcej będzie można powiedzieć, tym bardziej jeśli wymieniałeś korbę ( jakie ma blaty? ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 31 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Zdjęcie będzie wieczorem Blaty 40-22, model korby SLX FC M 672 Coś mi się nie chce wierzyć - daj link do tej specyfikacji.Mogę się założyć, ze obecnie jest OK lub prawie ok.Daj zdjęcie w położeniu: łańcuch na blacie z przodu i na największej możliwej do wrzucenia koronce z tyłu. http://pokazywarka.pl/8mxdnm/ Daj to zdjęcie co wyżej pisałem, to coś więcej będzie można powiedzieć, tym bardziej jeśli wymieniałeś korbę ( jakie ma blaty? ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jaca911 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Ideolo jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
asked Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Mowię ze masz dobra długość... Przecież nie jeździ sie na takim przełożeniu! Sent from my iPhone using Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
BikoBiko Napisano 1 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 @kemot1974 Na pewno nie masz za krótkiego, a jeszcze 2 ogniwa możesz choć nie musisz ująć. Nawiązując do opisywanej przez Ciebie specyfikacji to w rowerach górskich rzadko kiedy łańcuch ma więcej ni 110-112 oczek, a raczej 106-108. To, że łańcuch ma jak jest sprzedawany 116 oczek to jedno i to, że taki łańcuch bez skracania zakłada producent to drugie, natomiast w rowerze górskim jest te 116 oczek to za długi łańcuch. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
kemot1974 Napisano 1 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 dziękuję Wszystkim za odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.