Rejver Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 Witam Mam problem z przednią przerzutką, zaczęła źle pracować więc postanowiłem ją wyregulować. Podczas regulacji wszystko robię jak trzeba: - największa tarcza tył i najmniejsza przód - śruba baryłkowa przy manetce dokręcona prawie do końca - reguluję odchylenie śrubą L - napinam linkę i teraz mam problem bo nie mogę przerzucić łańcucha na największą zębatkę, ponieważ linka jest za mocno naciągnięta, ale jeżeli uda mi się to ustawić to przy przełączaniu z 1 na 2 łańcuch omija drugą zębatkę i idzie od razu na trzecią. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim problemem. Przerzutka to chyba Shimano tourney ale jest prawie nowa także to nie tu leży problem. Bardzo proszę o szybką odpowiedź.
Mod Team Puklus Napisano 30 Marca 2014 Mod Team Napisano 30 Marca 2014 skoro jest za mocno napięta ... po prostu ją poluzuj dlatego baryłka powinna być mniej wiecej na środku zakresu przy 1x1 łańcuch ma być blisko wewnętrznej cześi przerzutki ale nie powinien ocierać.
asked Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 Witam Mam problem z przednią przerzutką, zaczęła źle pracować więc postanowiłem ją wyregulować. Podczas regulacji wszystko robię jak trzeba: - największa tarcza tył i najmniejsza przód - śruba baryłkowa przy manetce dokręcona prawie do końca - reguluję odchylenie śrubą L - napinam linkę i teraz mam problem bo nie mogę przerzucić łańcucha na największą zębatkę, ponieważ linka jest za mocno naciągnięta, ale jeżeli uda mi się to ustawić to przy przełączaniu z 1 na 2 łańcuch omija drugą zębatkę i idzie od razu na trzecią. Nigdy wcześniej nie spotkałem się z takim problemem. Przerzutka to chyba Shimano tourney ale jest prawie nowa także to nie tu leży problem. Bardzo proszę o szybką odpowiedź. Regulacja przerzutki przedniej - działa zawsze: 1. przerzukę ustawiasz na najmniejszej tarczy na przodzie i najwięksej na tyle 2. odkręcasz śrubkę trzymającą linkę 3. sprawdzasz czy wózek przerzutki przy największym wychyleniu ma 2 do 3 mm odstępu od największej zębatki 4. spradzasz czy wózek jest równolegle do korby 5. ustawisz zakres dolny śrubą L. Kręcisz nią tak aby pomiędzy łańcuchem a zewnętrzną częścią wózka były około 2 mm luzu 6. przy manetce wkręcasz na max śrubę regulacyjną (tzw. baryłkę) a następnie odkręcasz ją o 2 obroty 7. w przerzutce przykręcasz linkę - linka musi być naciągnięta 8. sprawdzasz czy przerzutka zmienia biegi i w zalęzności od zapotrzebowania odkręcasz baryłkę jeśli ma opory z wrzuceniem łańcucha na większą tarczę 9. wrzucasz łańcuch na najwyższą tarczę i sprawdzasz wózek - odległość łańcucha od wózka (jak wyżej 2 mm od wózka do łańcucha - regulujesz to śrubą H w przerzutce) 10. sprawdzasz czy zmienia biegi w górę i dół - jeśli ma opory to kręcisz już tylko baryłką przy manetce
Rejver Napisano 30 Marca 2014 Autor Napisano 30 Marca 2014 Wszystko robię tak jak mi napisaliście, jeżeli całkiem poluzuję baryłkę to na najmniejszej zębatce mam ogromny luz na lince a na największej jest ona napięta do granic możliwości.
asked Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 zanim zaczniesz regulację zakresów przerzutki trzeba odkręcić max śruby regulacyjne w przerzutce
Jaca911 Napisano 30 Marca 2014 Napisano 30 Marca 2014 a linkę pan dobrze poprowadził i w odpowiednie miejsce przykręcił? tam takie wyżłobienie jest gdzie linka ma trafić. jeśli dolny ciąg to trzeba jeszcze dobrze na kolanku ułożyć Najlepiej daj pan zdjęcie jak ta linka przykręcona jest... a i jeszcze jedno - manetka przed przykręceniem linki ma być na 1
Rejver Napisano 30 Marca 2014 Autor Napisano 30 Marca 2014 a linkę pan dobrze poprowadził i w odpowiednie miejsce przykręcił? tam takie wyżłobienie jest gdzie linka ma trafić. jeśli dolny ciąg to trzeba jeszcze dobrze na kolanku ułożyć Najlepiej daj pan zdjęcie jak ta linka przykręcona jest... a i jeszcze jedno - manetka przed przykręceniem linki ma być na 1 Aż takim laikiem nie jestem żeby takie błędy robić , może jednak wina leży po stronie przerzutki lub manetki, kilka razy regulowałem już przerzutki w innym rowerze i nigdy nie miałem takich problemów
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2014 Mod Team Napisano 31 Marca 2014 Skoro są ewidentne problemy z regulacją i pracą prawdopodobnie coś nie pasuje, najprędzej przerzutka do korby.
Jaca911 Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 to jeszcze jedno głupie pytanie. środka H wykręcona na maksa? bo nie widzę innego powodu, dla którego linia ma być napięta na maksa na największym blacie.
Mod Team Puklus Napisano 31 Marca 2014 Mod Team Napisano 31 Marca 2014 Dodam od siebie ze czasami wypada mieć doktorat z przerzutkologii żeby wyregulować niektóre komponenty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.