Skocz do zawartości

[Koło] Ustawienie koła względem ramy]

edanny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Jestem nowy, więc na wstępie Witam wszystkich:)

Złożyłem, z kolegą prawie "nowy" rower. Dodam, że jestem laikiem, w te klocki. Zauważyłem, że nie mogę równo (odstęp od widełek) zamocować tylnego koła. Rama jest najprawdopodobniej pod kasetę "ósemkę", taka jest założona. Szpilka również rzekomo pod "ósemkę"(fakt, że mam cienkie koła-Alexrims X2100). A w momencie dokręcania szybkozamykacza, lewa część widelca (rama) ewidentnie przy dociskaniu, dociska się wraz, z szybkozamykaczem i, w ten sposób odstęp lewego widelca jest mniejszy względem koła niż prawego widelca (tam gdzie kaseta). Nie mogę zamontować równo koła pomiedzy widelcem.

Rama aluminium: SCOTT CHENOA (po tuningu)

Pytań kilka:

Czy może kupić inną szpilkę (krótszą)?

Czy może powinna być kaseta "dziewiątka" i dłuższa szpilka?

Czy to "zdrowe", normalne, że rama aluminium (lewa część widelca tak "gładko" się "wygina, dociska", w stronę koła, przy dokręcaniu/zamykaniu szybkozamykaczem?

Czy może to żaden problem i po prostu dać podkładkę pomiędzy ramę (lewa część widelca), a konus koła (celem wyrównania odległości pomiędzy kołem a widelcem)?

Jeszcze jedno pytanie....Nie związane, z wątkiem głównym...Gdzie, w Łodzi (Łódź-Górna), wycentruje dobrze koło (lekko scentrowane), bez wydawania majątku:)

Dodam zdjęcie (co nieco widać):

Zdjęcie dodam jak będę miał taką możłiwość (Co za forum..Ogromna przestrzeń na dodawanie plików)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...