Skocz do zawartości

[łańcuch] Shimano CN-HG73 czy Shimano CN-HG53

flor3q

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

53 szybciej rdzewieje i inny kolor fakt, który może świadczyć o zastosowaniu innych twardszych/miększych materiałów.

Nie zmienia to faktu, że jeśli miałbym zakupić w jednej cenie (a tak ceny się plasują) 4x HG53 vs 3x HG73 to na jedną korbę,suport,kasete zaplanował bym  zdecydowanie 4x łańcuch HG53, zmieniany co 500km do nawet 10kkm.

Napisano

A mi sprzedawca wcisnął kit, że na HG73 zrobię więcej km niż na HG53. Narzekałem w sklepie, że HG53 starcza mi zaledwie na 700km no i gościu to wykorzystał :(

• Mod Team
Napisano

Teoretycznie tak ale nie będą to zadziwiające różnice. Ogniwa mają powłoki co przy okazji zmniejszy tarcie i spowoduje teoretycznie wolniejsze wyciąganie ... ale to tylko teoretycznie.

Napisano

dokladnie tylko C9 , sh*tmanowskie sie szybko rozciagaja 

C9 3000 km

sh*tmano 1000 km 

Z czego rozciagnieta campa po 5000 km nie skacze na kasecie  , a shimanowski po 1500 nie idzie jechac

Napisano

A mi sprzedawca wcisnął kit, że na HG73 zrobię więcej km niż na HG53.

I miał rację ;)

Jeździłem na dwa łańcuchy jeden HG73 drugi HG53 (bo się na forum naczytałem że nie ma sensu kupować HG73 bo to to samo co HG 53). Obserwacje są takie, że HG73 szybciej rdzewiał, ale za to wytrzymywał 2 razy większe interwały niż HG 53. Na HG73 zrobiłem pierwsze 600km, kolejna 600 na na HG53. Potem zmiana na 73 i po kolejnych 600km oczy jak spodki HG73 dalej krótszy od HG73. Potem to już regularnie 1200 HG73, 600HG53 i tak dobiłem na nich do 10000km :P Poszło wtedy wszystko do wymiany kaseta, łańcuchy i środkowa tarcza korby.

Nigdy więcej nie kupię HG53 bo to słabe jest strasznie i miękkie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...