xxxMartixxx Napisano 29 Marca 2014 Napisano 29 Marca 2014 Cześć, Niedawno kupiłem koła na Allegro: Obręcz CXP33 Piasty Novatec A741/742 Szprychy Sapim racer Nałożyłem na nie dętki vittorii i Vittoria Zaphiro Pro 700x23C. Po zamonotwaniu do roweru cały zestaw był idealnie wycentrowany. Przejechałem na tym zestawie nieco ponad 50km po Warszawie. Dzisiaj zakręciłem sobie tylnym kołem, żeby sprawdzić stan kół i się bardzo mocno roczarowałem, oba koła biją + tylne łapie lekkie jajo. OK, kilka razy zdarzyło się najechać na torowisko i zrobić parę kilometrów po chodnikach, ale żeby aż tak? W takim tempie te koła nie dożyją połowy sezonu. Czy to normalne? Pozdrawiam!
mklos1 Napisano 29 Marca 2014 Napisano 29 Marca 2014 Koła zostały źle zaplecione (szprychy za słabo naciągnięte) i się "rozeszło". Zdarza się to w przypadku niektórych "producentów" kół. Musisz iść do serwisu, żeby poprawnie wycentrowali koło.
Mod Team sznib Napisano 29 Marca 2014 Mod Team Napisano 29 Marca 2014 Tak ma większość kół "z fabryki". Problem w tym że maszyny przykręcają nyple do określonej siły i niby jest ok, koło proste. Ale prawidłowo podczas centrowania powinno się uwolnić powstałe naprężenia i skorygować bicia ponownie, wtedy będzie dobrze. W fabrycznych kołach napięcia uwalniają się podczas jazdy, szprychy się luzują i efekt wiadomy. Daj do dobrego serwisu, to zrobią.
xxxMartixxx Napisano 29 Marca 2014 Autor Napisano 29 Marca 2014 Koła były składane przez gościa od którego kupiłem, chwalił mi się nawet, że idealnie wycentrował itd. Jak widać nie bardzo. No nic, nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, trzeba szukać porządnego serwisu. Żeby nie robić kryptoreklamy przez którą zamknięto by ten post, możecie podrzucić jakieś dobre serwisy w Warszawie na priva? Pozdrawiam!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.