Skocz do zawartości

[opona] nowa opona zamiast schwalbe rocket ron

MatiSpeed

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A jeśli nie jeżdżę na maratonach itp tylko amatorsko to warto aż taką wagę do roweru dokładać wsadzajac saguaro

Nie czuć tego , gwarantuję ci .

A dlaczego jeśli saguaro to nie rozmiar 2.0? 2.2 są trudniej dostępne w tej chwili

Te mezcal z pewnością będą szybsze a do tego lżejsze

Tak i z pewnością mniej komfortowe oraz dużo mniej przyczepne .  Bierz 2.2 - większy komfort , opory te same . 

Napisano

Ok zamówię a brać ta drutowke? Nie mogę znaleźć dostępnego Kevlar w 2.2 ;/

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

A jeśli na obręczy 19 załóżmy szerokość balonu miałaby 55mm to na obręczy 17 będzie więcej czy mniej?

Napisano

Posłucham rady bardziej doświadczonej osoby. Zamówiłem ją 7 0 zł wiec dobra cena.

Ile powietrza wpakować na tył tak żeby miała jak najniższe opory? Teren las piachu trochę i asfalt na dojazdy i miasto.?

Napisano

Nie za mało 2.0? Na asfalcie nie lepiej więcej dać żeby mniejszy opór miała?

Napisano

Śmigam w tej chwili na Saguaro 2.2 Kevlar (bez tnt), opona momentalnie uszczelniła sie z obreczą Mavic 317 disc. Saguaro ma podobne opory do x-kinga, ale jest o wiele bardziej wytrzymała.

Ktory to dokladnie model saguaro  i ile w tej konfiguracji zrobiles juz kilometrow ? Nie ucieka Ci powietrze z takiego zestawu jak rower postoi 2-3 dni bez jezdzenia ?

Napisano

Teren las piachu trochę i asfalt na dojazdy i miasto.?

Zaryzykuję i powiem,że Saguaro lepiej zachowuje się..........na szutrze,asfalcie,w mieście..........niż w terenie.

Po wjechaniu w cokolwiek lużniejszego (nawet las) opory dramatycznie rosną i ujawnia się wysoka masa.Przyczepność wcale nie jest rewelacyjna.

Nie spotkałem jeszcze innej opony o której mam tak skrajne opinie w zależności od zmieniających się warunków jazdy.

Jazda na Saguaro suchą szutrówką to bajka,niewielki podjazd w terenie to dramat.

Napisano

@up

Zamówiłem juz ja, a teraz mi napisałeś taka opinie ;/ jak naprawdę będzie źle to kasa w błoto eh

Napisano

Zaryzykuję i powiem,że Saguaro lepiej zachowuje się..........na szutrze,asfalcie,w mieście..........niż w terenie. Po wjechaniu w cokolwiek lużniejszego (nawet las) opory dramatycznie rosną i ujawnia się wysoka masa.Przyczepność wcale nie jest rewelacyjna. Nie spotkałem jeszcze innej opony o której mam tak skrajne opinie w zależności od zmieniających się warunków jazdy. Jazda na Saguaro suchą szutrówką to bajka,niewielki podjazd w terenie to dramat.

Faktycznie ta opona może mieć skrajne opinie w zależności czego od niej wymagamy i w jakim terenie się poruszam.

Wiadomo, że w głębokim błocie to nie pojedzie jak NN czy MKII, ale też bieżnik jest sporo inny.

Ja użytkuję je na ciśnieniu 1 bar z przodu i 1.4 bara z tyłu. Jedynym momentem, gdzie miałem problemy z przyczepnością to głęboki kopny śnieg i mokry topniejący śnieg/błoto pośniegowe. W terenie jeżdżę praktycznie cały rok. Wg mnie w 26 na głębokim piasku lepiej radzi sobie XK, ale to też zależy chyba od umiejętności. Po plaży na spokojnie da się przejechać z niskiego przełożenia. W błocie udało mi się ją raz zalepić gliną. Ale to już było takie bagno, że po stanięciu nogą w to zapadłem się ponad kostkę.

Jak dla mnie Saguaro to bardzo dobra, w miarę uniwersalna guma. Ale nie oczekujmy też pracy jak u gumy ściśle specjalizowanej.

Napisano

Ja użytkuję je na ciśnieniu 1 bar z przodu i 1.4 bara z tyłu.

Poważnie masz 1bar z przodu? Przecież to flak ;o

Napisano

1 bar z przodu to dla mnie nic niezwykłego. Jeździłem już na niższym ciśnieniu w śniegu i niezbyt mi to przeszkadza.

Przy 1 barze prowadzenie nawet w szybkich zakrętach dla mnie jest dobre.

Moja waga to 59kg.

Napisano

Jazda na Saguaro suchą szutrówką to bajka,niewielki podjazd w terenie to dramat.

Rozmiar 2.0 czy 2.2?

26 czy 29?

Napisano

nie wiem czy przy takiej jeździe ejst sens iść w zwijane drogie opony- race kinga 2.2 idzie dorwać na allegro za ok 40-45 zł sztuka. Moimz daniem na szuter lekki teren i asfalt jest w sam raz.

Napisano
Rozmiar 2.0 czy 2.2? 26 czy 29?

27,5 / 2,0

29 / 2,0 ( tu efekt totalnego "zmulenia" roweru na terenowym podjeżdzie najbardziej odczuwalny,po twardym fruwa jak przełajówka)

Sprecyzuję,kiepskawa przyczepność dotyczy Saguaro na przodzie,do tyłu nie mam zastrzeżeń.

Efekt "uciekającego" przez chwilę przodu zanim złapie w zakręcie - bezcenny.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Dziś przyjechała saguaro 2.2 przed chwilą założyłem ją, ale zauważyłem że na oponie są strzałki speed i traction, czuć zauważalnie różnicę jak odwrotnie założy się oponkę ? W tej chili przejechałem kilka metrów po asfalcie więc nawet nie mogę się wypowiedzieć na jej temat..

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...