Dobro Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) Mam taki problem, gdy kręce kołem z przodu to widzę jak tarcza uderze o kolcki raz w rpawo raz w lewo i przez to koło szybko się zatrzyumuje, jako może być tego przcyzyna? Edytowane 28 Marca 2014 przez Dobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
LUKASZ1980 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Krzywa tarcza,możesz spróbować ustawić zacisk tak aby nie ocierało.Jeszcze możesz spróbować wyprostować tarczę,ale jeśli nie dasz rady to wymiana na nową,albo do serwisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Nie wiem czy ma to wpływ iż miałem lekki wypadek na polnej drodze, moje denne amortyzatorki nie zadziaąły prawidłowo i rower przeleciał nademną i spadł w zarśole przy czym kierownice też obróciło znacznie i musiałem ustawiać, choć nie zauważyłem zeby tarcza była krzywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
redbull1 Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 wyprostuj ją sobie , to nie problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 (edytowane) Postaram sie bo potrzebuje rower na niedziele tu filmik jakby ktoś chcaił. spróbuje kombinerkami Edytowane 28 Marca 2014 przez Dobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Jak masz tarcze na 6 śrub zrób sobie podkładki z puszki po piwie (albo coca-coli ) i popodkładaj tak by ją wyprostować. Ja tak u siebie wycentrowałem tarczę idealnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Mam w starym rowerze tarcze, prostą chyba troche przyrdzewianą, mogę jej uzywć w nowym rowerze bo w nowym mam hmaulce hydrauliczne a w starym mechaniczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 29 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 Jak ją wyczyścisz to tak. Klocki sie będą musiały dotrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 29 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 29 Marca 2014 (edytowane) W sumie nie jest zardzewiała. I w dobrym stanie, a jak się odkręca tarczę to tylko te śrubki się odkręca czy tyrzeba mieć jeszcze jakiś specjalny klucz? I czy te sruby odkręca takimi kluczami? Słyszałem,że śrubki są maczane w kleju żeby się lepiej trzymały. https://www.narzedziowy.pl/68273_BETA-Zestaw-kluczy-imbusowych-z-koncowka-kulista-9szt-.html? ref=google_merchant&gclid=CLq0m-jZt70CFeKWtAod5XMAZg W sumie jest też możliwośćzałożenia całego koła z tarczą ze starego roweru. Edytowane 29 Marca 2014 przez Dobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 1 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2014 Jak maksz CL czyli center lock to klucz od kaset, a jak na 6 śrub, to zazwyczaj torxy rozmiar t25, czasami imbus, ja miałem 3mm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 3 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2014 (edytowane) Najlepiej mi się prostowało rękmai. Śrubokrętem lub innymi nie miałem takiego wyczcucia. Naprostowałem tak,ze już nie bije ociera bo ociera bo już była prostowana w serwisie ale i tka koło się kreci tak jakby nie ocierało. Nie kumam tego tkai badziew robią w tych nowych rowerach tylko po to by lżejsze było. A w starym rowerze mam tarcze od 10 lat nie wymineianą i wciąż prosta bo jest grubsza i częściej rozmieszczone te ramienia co oczywiśćie wpłwa na wagę, ale za to mniejsza szansa na skrzywienie. Edytowane 3 Kwietnia 2014 przez Dobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Witam, nie chciałem zakładać tematu bo może mój problem też tu występuję. Posiadam gablotę z hamulcami Hayes MX5 270km na liczniku i jest problem . Wszystko działało spoko , czasem przednia tarcza obtarła o klocki ale to do wyregulowania ale teraz strasznie hałasuję, jakby obcierało coś i hamuje jakby pulsacyjnie mimo ,że klamka jest trzymana. Tutaj podaje link do nagrania , tylko trzeba się wsłuchać bo wiatr szumi. http://pliki.wp.pl/f...gp,pobierz.html Możliwe , że po takim przebiegu klocki są do wywalenia albo coś poważniejszego? To chyba dźwięk docierania nie jest . W sobotę daję brykę na przegląd "zerowy" i chciałbym wiedzieć co mówić aby było ok . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Powodów nasilenia dźwięków może być kilka. Rower jest jak rozumiem nowy więc: 1. Sruby zacisku mogą być niedokręcone, przez co zacisk się przesunął 2. Koło mogło "usiąść" w hakach. 3. Piasta może mieć luz 4. Przy słabej jakości tarczy mogła ona ulec skrzywieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 (edytowane) 1. Sruby zacisku mogą być niedokręcone, przez co zacisk się przesunął W serwisie to sprawdzą 2. Koło mogło "usiąść" w hakach. Wykręciłem koło dzisiaj i przez 1 lub 2 km było ok ale potem znowu 4. Przy słabej jakości tarczy mogła ona ulec skrzywieniu. Od jeżdżenia bez upadku może się skrzywić? Tył też zaczyna "skrzeczyć" =/ Edytowane 4 Kwietnia 2014 przez bahamut24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Tak może się skrzywić od jazdy, a ściśle od hamowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Można wyeliminować jakos to skrzywianie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Tak, przez prostowanie tarczy. Oczywiście na ile sukcesem zakończy się ten zabieg zależy od stopnia wykrzywienia i ilości krzywych punktów na obwodzie tarczy, umiejętności osoby prostującej itd. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Rozumiem , że jak raz wyprostuję to za miesiąc znowu może problem powrócić =/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tobo Napisano 4 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2014 Niekoniecznie musi. Wykrzywienie tarczy mogło powstać w czasie np pojedyńczego mocnego przeciążenia, które normalnie nie występuje w warunkach eksploatacyjnych typowych dla danego użytkownika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 5 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2014 Sprawdziłem na sucho i hamuje normalnie a jak usiądę na rower i jadę do hałasuje ma to wpływ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dobro Napisano 7 Kwietnia 2014 Autor Udostępnij Napisano 7 Kwietnia 2014 (edytowane) Jeśli hamulce piszczą to nie znaczy iż jest coś z nimi nie tak. Mi tak piszczały tak iż musiałem ubierać słuchawki bo nie szło wytrzymać ale były tak rozgrzane iż nie dało się ich dotknąc przez rękawiczkę ;-) ALe jeśli słychać inny dźwięk tak jhak u Cb to treza się pobawić w prosotowanie. Mi się udało a 1 raz próóbowałem, palcami pomalutku obserwować miejsca w których ociera. Edytowane 7 Kwietnia 2014 przez Dobro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 18 Kwietnia 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 18 Kwietnia 2014 Jeśli hamulce piszczą to nie znaczy iż jest coś z nimi nie tak. Raczej znaczy, a mianowicie ze są lekko zatłuszczone/zabrudzone jeżeli dobrze jeszcze hamują czyste klocki i czysta tarcza hamują cicho z charakterystycznym szumem i ewentualnie popiskiwaniem przy metalikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
bahamut24 Napisano 26 Kwietnia 2014 Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2014 W serwisie mi powiedzieli ,że ten dźwięk http://pliki.wp.pl/fc,-1630052419,fid,1911345736,plik,Glos000073gp,pobierz.html?ticaid=1129e9 to wina zatłuszczonych klocków . W moich mechanikach Hayes Mx5 są ponoć żywiczne i stąd ten dźwięk . Tarcze są proste tylko koła do centrowania mam . Wierzyć w to co powiedzieli o klockach czy drążyć ich dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi