osa321 Napisano 31 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 i jaką masz długość nogi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
darigo Napisano 31 Lipca 2015 Udostępnij Napisano 31 Lipca 2015 85cm Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 2 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2015 Wiecie co jeździłem Trekiem 120/120 16k dtal koło średnie i zachwytu nie było. Zaczynam myśleć o 29' 120mm też Nerve. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magura2004 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 29 też nic ciekawego a ciężko się skręca Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 3 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2015 a ciężko się skręca Technika kolego technika...a nie że się ciężko skręca to może w agrafkach, których w moich terenach jak na lekarstwo. Nie twierdzę, że ja lepiej jeżdżę ale na 29 jest szybciej i bezpieczniej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 4 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2015 Nie twierdzę, że ja lepiej jeżdżę ale na 29 jest szybciej i bezpieczniej. Oj żebyś się nie zdziwił, znam ludzi, którzy na kołach 26" potrafią objechać "niby wymiataczy na 29", także wiesz, zależy gdzie i jak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 5 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2015 znam ludzi Ja też znam, nie należe do nich pewnie Ty też nie . Nie o tym dyskusja, kto kogo zna i jaki rozmiar koła. Tylko jaki rower kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
skwarek2 Napisano 7 Sierpnia 2015 Udostępnij Napisano 7 Sierpnia 2015 KLIK! Mamy jeszcze Krossa Soila ze zmienną geometrią. Dla mnie bomba, tylko pewnie waga większa. Cena nie powinna odstraszać. No i pierwsze ramy mogą być nie dopracowane. Czekam na test ride! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magura2004 Napisano 4 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 4 Listopada 2015 Są już nowe Nerve na 2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekTE Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Ja po ostatnich dywagacjach na forum także myślę o Nerve AL 6.0. Szkoda, że ten z 2016 r jest cały czarny - poprzednia wersja http://scr.hu/1xxp/9on66 z białymi wstawkami o niebo lepsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magura2004 Napisano 13 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 13 Listopada 2015 Tak patrzę na te Nervale i Niemcy chyba ceny podnieśli i to sporo. Ja za swojego 8.0 zapłaciłem 8,5 a tu widzę cena ok 10.5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
slawekTE Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Nie ma ktoś z obecnych tutaj jakiegoś Nerve do obejrzenia w Krakowie? Najlepiej rama L, ewentualnie M. W ogóle, może ktoś z Was się wypowie na temat mojego dylematu - będę wdzięczny za opinie Rozważam takie dwie opcje: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/trance.27.5.3/24524/89320/#specifications https://www.canyon.com/pl/mtb/nerve/nerve-al-6-0.html Jedna z różnic między tymi rowerumi to wielkość skoku - 120 w Nerve i 140 w Giant. To duża różnica, jeśli chodzi o tripy po górach, lasach, bez hopów, ale z bardziej stromymi i pełnymi kamieni, korzeni tras? Co sądzicie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jeśli myślisz o górach to bierz Trance, tam skoku nigdy za dużo, choć i taki Nerve zjedzie zdecydowaną większość w Beskidach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Jedna z różnic między tymi rowerumi to wielkość skoku - 120 w Nerve i 140 w Giant. To duża różnica, jeśli chodzi o tripy po górach, lasach, bez hopów, ale z bardziej stromymi i pełnymi kamieni, korzeni tras? Co sądzicie? W fullach nie tylko rozchodzi się o skok co też o geometrię. Nerve to XC a Trance czy Spectral to AM. Oczywiste, że na tych drugich pojedziesz sprawniej, pewniej i szybciej na zjazdach. To co chcesz kupić czyli Nerve 6.0 jest zwyczajnie słabe za prawie 7,5K. W podobnej cenie być może będzie Trance 2 LTD. Dużo sprawniejsza i lepsza maszyna do tego co chcesz robić. Tym bardziej, że jesteś z Krk gdzie jest Giant i ma dobrego przedstawiciela. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
SovaLTD Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Ja za swojego 8.0 zapłaciłem 8,5 a tu widzę cena ok 10.5 Bo to są nowości, zobacz sobie za pół roku to będą za 8,5. Ja za swojego dałem 8,3 a za parę miechów można było wyhaczyć o tysiacza mniej tyle, że już nie było wszystkich rozmiarów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
magura2004 Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Ja kupowałem w lutym i o ile pamiętam cena wahała się między 8300-8600... zobaczymy jak będzie tym razem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enduan Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Witam Wszystkich! Co prawda jest to mój pierwszy post na forum natomiast tematy i wątki śledzę od wielu lat. Bardzo dużo mi pomogły i nauczyły Ale do rzeczy. Prosiłbym Was o pomoc. Planuje z nowym sezonem 2016 zakupić rower. Do tej pory jeździłem na hardtailach między innymi merida big nine 900, rama 23", zdecydowana większość osprzętu zmieniona. Teraz porzyszedł czas na fulla, nie ukrywam, że posiadanie takowego jest moim marzeniem od wielu wielu lat Zainteresowałem się modelem Canyona: Nerve 9.9 AL. Z konfiguratora wyszło, że odpowiedni rozmiar dla mnie to XL (194 cm wzrostu, 93 cm przekroku, 100kg wagi), czy faktycznie będzie ok ? czy gdy usiąde na rowerze, ugnie się tłumik, to nogą pedale będzie prawie wyprostowana ? tam jest sztyca reverb. A może polecacie inne modele innych marek ? Co do mojej charaktersytyki jazdy to staram się unikać ubitych dróg, wybieram wszystkie te gdzie jest błoto dziury korzenie żwir górki etc. to jeśli chodzi o tereny wokół Gliwic. Wypady w góry też, może nie co tydzień ale są Z góry dziękuje ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Gliwice to południe Polski i "przedpole" na wypady w Beskidy więc jaki ma sens zamieniać HT na wygodniejsze "HT"?? Jak chcesz konkretnie spożytkować 16K to bierz Spectrala CF 9.0 na pełnym XT. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enduan Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Nie 16K. Nerve 9.9 Al kosztuje 12.499, myśle, że za chwil parę troche jeszcze stanieje. Poza tym, ja nie zamieniam hardtaila. HT zostawiam. Ale dzięki, muszę to przemyśleć, czy faktycznie nie iść w kierunku spectra, bo może faktycznie nerwus to będzie to samo co mam plus troszkę bujania na muldach .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Sorki bo zerkałem na LTD. Tego HT wziąłem w cudzysłów bo to full xc z małym skokiem. Wprawdzie to 29er ale i tak Ci go nie polecę tym bardziej jak zostawiasz sztywniaka. Zadaj sobie podstawowe pytanie co chcesz robić i czy Spectral lub Strive to nie będzie właśnie to. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
MartinH Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 A do czego ma być ten full? Bo jak kupisz Nerve'a to na HT już nie wsiądziesz Jeśli masz zamiar jeździć po górach to szukaj lepiej Enduro 160/160, w tym budżecie masz Spectrala, Gianta Reigna, czy Commencala Metę, wszystko 27,5. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Słuszna uwaga bo tylko większy skok jest szansą na wyjazd co jakiś czas na sztywniaku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enduan Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Już piszę. Full ma być do jazdy naprzemiennej z HT. Do jazdy po bezdrożach, lasach, hałdach tu na ślasku i w góry np zjazd z czantori etc.Ale nie tylko do zjazdu, on ma też wyjechać ! Poza tym, znam zalety HT i raczej z nich nie zrezygnuje i ostatnio poznałem przyjemność full'a i tak długo odkładany wydatek mocno przybrał tępa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beskid Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Fajnie coś jak bym słyszał siebie z przed roku z tym HT Napiszę najprościej jak się da. Jak w górach w sezonie chcesz zrobić z min 15-20 tripów to kup sobie AM/enduro bo na tym faktycznie "rozwiniesz skrzydła". Jak nie czyli dużo mniej to bierz tego Nerve 29er. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Enduan Napisano 14 Listopada 2015 Udostępnij Napisano 14 Listopada 2015 Przyjąłem i nerwus odpada. Wezme Spectrala, Kwestia jest jeszcze czy 6.0 czy 7.0. Do gianata mam blisko więc podjadę obejrzeć Reigna. Choć nie ukrywam, że osprzęt i tak bym musiał wymienić więc cena robi się od razu nie katalogowo 10k tylko 12k... Ale powiem Wam, że ten Giant to całkiem całkiem jest, ma bardzo ciekawe tylne zawieszenie: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/reign.27.5.2.ltd/24521/89316/ ... niepotrzebnie widzę traktowałem w sposób zerojedynkowy canyona.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.