Skocz do zawartości

[licznik] do pomiaru nachylenia

wymiennik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poszukuję licznika do % pomiaru nachylenia. Wiedziałem w internecie liczniki Sigmy i chyba firmy Cyclo. Ale powala mnie cena. Nie interesuje mnie pomiar wysokości, tylko nachylenie. Żadne pomiary wysokościowe barometryczne, żadne GPS, tylko nachylenie. Oczywiscie jakby było nachylenie średnie, maksymalne i chwilowe to byłoby super.

A może są takie urządzenia, które mierzą tylko nachylenie %? Do reszty miałbym obecny licznik.

A może ktoś zna jakąs aplikację na Androida mierzącą nachylenie %? W Endo, Locusie, BikeComputer tego niestety nie ma.

Liczy sie cena. Masa, wielkość są mniej istotne.

Jakby chociaż były w cenie < 200 złociszy to byłbym już usatysfakcjonowany.

Żadne pomiary wysokościowe barometryczne, żadne GPS, tylko nachylenie.

Przy ruchu tak dynamicznym jak jazda na rowerze, żadne rozwiązanie oparte na akcelerometrach nie ma prawa działać. Dlatego pozostaje tylko barometr, albo GPS i porównanie dwóch wysokości w funkcji przebytej drogi i czasu.

No to dobrze, że się dowiedziałem. Czyli nie ominie mnie zakup licznika z altimetrem.

W takim razie mam pytanie. Aby poprawnie działał wysokościomierz barometryczny należy mu ustawić w danym punkcie znaną wysokość. Wtedy na podstawie zmiany ciśnienia będzie mógł ocenić różnicę wysokosci. I teraz pytanie czy w celu zmierzenie nachylenia (czyli dla pomiaru licznika różnicy wysokości/ciśnienia) jest potrzebna kalibracja? W tym przypadku potrzebna jest tylko różnica wysokości a nie konkretna licznowo wysokosć?

Czy nie ma to znaczenia jak będzie skalibrowany bo w celu wyliczenia nachylenia jest potrzebna tylko różnica wysokości?

Na androidzie mam program "poziomica". Podaje nachylenie z dokładnością do 0,1 stopnia :) ale ponieważ to tylko poziomica, zakres pracy kończy się na 3 stopniach. Nie testowałem tego na rowerze, ale z ciekawości jutro sprawdzę.

Pozdrawiam!

A jest jakies urzadzenie to rejestrujace ale niekoniecznie bedace licznikiem?

Na smartfony jest kilka aplikacji. Kolega wyżej pisze o programie "poziomica" który ma jakieś dziwne ograniczenia. Ja polecam pakiet Swiss Army Knife

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.digital_and_dreams.android.swiss_army_knife

Tam poziomica mierzy pełne kąty

W Google Play mozna jeszcze znaleźć takie cuś do samochodów Inclinometer https://play.google.com/store/apps/details?id=com.ojw.inclinlite :002:. Jest tam opcja pokazywania pozycji na mapie i wtedy wybieramy nawigację, np. Osmand czy Orux, ale nie wiem czy da się zapisywac trasę

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...