Shmitt Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Dobry wieczór Moje pytanie związane jest z kołami jakie wkrótce po dotarciu części będą przeze mnie składane. Mianowicie chcę zapytać o wielkość napięcia szprych w kołach.Ważę sześćdziesiąt siedem kilogramów, obecna maszyna dwukołowa nieco poniżej dziesięciu kilogramów. Obręcze to HED Belgium C2 - producent zezwala siłę naciągniecia szprych w kole z tą obręczą sto dwadzieścia pięć [kGf] , natomiast zaleca sto dziesięć [kGf].Czy jest sens przy mojej wadze naciągać do wielkości stu dziesięciu, w ogóle przekraczać watrość stu [kGf}. Na innych obręczach jak Ambrosio mam naciąg około dziewiećdziesięciu i na tamte obręcze wystarcza w zupełności (zaplot na przód i tył klasyczny). W przypadku HED będzie to dwadzieścia cztery na przód, dwadzieścia osiem na tył, zaplot na dwa krzyże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
1415chris Napisano 27 Marca 2014 Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Zrob je w okolicach 100kgf i bedzie dobrze ale to tez bedzie zalezalo od rodzaju uzytych szprych i piast. Z tych pierwszych, niektore musza miec wyzszy naciag niz 100kgf, te drugie moga miec ograniczenie do 100kgf. Wiec troche tu zgadywanki jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shmitt Napisano 27 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Piasty PMP a sprychy Sapim - CX ray - Akurat taki kaprys aby mieć areo:) Pan z PMP napisał, że wielkość napięcia w przypadku ich piast nie ma aż tak znaczenia i spokojnie sobie poradzą ze stu , stu dwudziestoma pięcioma [kGf].CX-ray'e dopuszczalne napięcie mają do stu sześćdziesięciu [kGf]. Zatem mieszczą się w zakresie o jakim mówimy. Oczywiście na lewej stronie w tylnym kole będzie w przypadku stu [kGf] odpowiednio niżej --czterdzieści cztery,czterdzieści pięć [kGf]. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Maniak Napisano 27 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 27 Marca 2014 Prawdę mówiąc przy twojej wadze nie musisz stosować bóg wie jakich naciągów, koło większość rzeczy wytrzyma zaplecione nawet na oko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
qrczakzul Napisano 28 Marca 2014 Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 Najlepiej iść do sklepu i pomacać nowe koła Wysyłane z mojego GT-S6500D za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Shmitt Napisano 28 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 28 Marca 2014 sto [kGf] powinno byc dobre, a co do <<Zaplatania na "oko">> Nie lubię rozwiązań na pół gwizdka - albo złożone z założeniami, albo wcale. Taka moja natura:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.