Skocz do zawartości

[Okulary] BBB, które wybrać

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Lepsze mogą być w takich przypadkach soczewki barwione na stałe, o mniejszym stopniu zabarwienia - osobiście używam szarozielonego koloru, barwienie w granicach 50-60%

moja optyka tego nie ogarnia i 2-3s jade na czuja, przy braku fotochromow problem jest wyraznie mniejszy, oczywiscie w moim przypadku

Panowie, chyba coś jest nie halo w Waszym rozumowaniu i dołączę się do kolegów z przeciwnego obozu.

Jeżeli wjeżdżam z polany do lasu przy  tak samo przyciemnionych szybach 40%, to czy to są fotochromy czy zwykłe szyby efekt jest ten sam. Nie da rady inaczej. Różnica jest za parę chwil na korzyść fotochromów, bo się rozjaśnią. A tamte albo zdejmiesz, albo w coś wjedziesz. W drugą stronę to samo. Na pewno fotochromy nie są bardziej niebezpieczne niż szyby o stałej przepuszczalności. Nie trzyma się to w ogóle kupy. Natomiast jak wyjeżdzasz z lasu z rozjaśnionymi (80%) szybami to słońce może zaświecić bardziej niż w ciemnych na stale szybach (np. 40%), ale NIE bardziej niż w tak samo stale jasnych szybach (80%). W końcu 80% = 80% :-)

Komfort mojego ścigania wzrósł ogromnie po zmianie szyb na fotochromy. Ale może u Rudy'ego to po prostu działa jak powinno.

Napisano

uzywam bbb impact bsg-32, sa spoko :D Po zatrzymaniu paruja jak kazde inne :> Sa wygodne, prawie nie czuc ich na nosie :) Jestem zadowolony.

Napisano

Jaki masz model Rudego ?

Nabazgrane rysikiem na tablecie Note 10.1 przy pomocy Tapatalk 4 ....

Ekynox SX z fotochromami ImpactX (nie mają prawa się złamać przy zderzeniu i uszkodzić oka). W ogóle nie parują. Produkt najwyższej jakości. Polecam.

Napisano

Ile dałeś i gdzie kupiłeś ? Czaję się na fotochromy Rudego, ale wybór jest tak duży, że wymiękam ;) .

Napisano

Kupiłem u Gregorio tylko szyby. Kiedyś smigałem z szybami o stałym zabarwieniu. Różnica kosmiczna przy tak zmiennych warunkach jak są w MTB. A jak się ściemnia to już w ogóle.

Mam dokładnie te:

ImpactX™ Photochromic Clear

Light Transmission 18 - 78%

Napisano

@COOLoo: efekt jest taki sam, czy to w fotochromach, czy to w soczewkach barwionych na stałe, jeśli będą miały ten sam stopień zabarwienia. Napisałem, że efekt o którym pisze Nabiał (wjazd z nasłonecznionego w ciemne miejsce i związane z tym chwilowe gorsze widzenie) będzie mniejszy w przypadku soczewek zabarwionych na stałe w granicach 50-60% niż w fotochromach, które osiągną swoje maksimum (około 85%).

Napisano

Dobra, nie ma co dyskutować. Kazdy lubi... to co lubi :)

Jeżeli kogos interesuje sprawa okularów korekcyjnych do jazdy (i nie tylko) to przygotowałem mini hmmm... powiedzmy poradnik na ich temat. jest tutaj.

pozdrawiam

Napisano

Dziś miałem okazję przymierzenia kilku modeli RP z fotochromem. Na pewno wezmę photochromic clear - zastanawiam się tylko, czy warto brać fotochrom z polarem lub z lustrzanką. Co do oprawek, to zastanawiam się między Magster i Genetyk. Nie jest łatwo podjąć decyzję ...

• Mod Team
Napisano

pitu sory ale ja również mam identycznie doświadczenia jak niabial, do ścigania, jedyne niezawodne w każdej sytuacji szkła to bezbarwne lub lekko ale to bardzo lekko "przydymione". Ich rola sprowadza się głównie do ochrony oczu przed mechanicznymi urazami, moim zdaniem przyciemniane szkiełka to przy ściganiu zbędna fanaberia.

Też denerwowała mnie bezwładność fotochromów. Soczewki przyciemniane również są dla mnie bezużyteczne bo po kilku sytuacjach gdzie z pełnej lampy wpadałem do ciemnego lasu i musiałem się domyślać po czym jadę, dałem sobie spokój z tego typu szkiełkami.

Do trenowania i turystyki spokojnie starczają dobrze dobrane stało-barwne szybki, z porządnymi filtram, grunt aby nie nazbyt ciemne bo to zwyczajnie niema sensu chyba że naprawdę do jazdy na szosie na pełnym słońcu w Hiszpanii :D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...