Skocz do zawartości

[licznik] jaka wartość

horus33

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam..Kupiłem swój pierwszy licznik (SIGMA 400) i nie wiem dokładnie jaką wartość wpisać..Ustawiłem koło tak aby wentyl był na dole , wykonałem jeden obrót koła, wyszło mi 203 cm..Opona to continental 26x2.2..Czy mam wpisać w milimetrach??

Napisano

Tak w mm.Czyli w Twoim przypadku 2030 ale raczej zmierzylbym jeszcze raz, no chyba że, jestes pewny, że jest te rowne 203 cm;-)

Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka

Napisano

zmierzylbym jeszcze raz

Koniecznie należy zmierzyć jeszcze raz bowiem przekłamanie o 1mm na obwodzie koła to błąd aż 49,26 cm na kilometrze. Zalecam też opracowanie algorytmu uwzględniającego wpływ ciśnienia atmosferycznego oraz temperatury asfaltu, powietrza, zużycia opon i innych czynników na zmianę obwodu koła oraz wprowadzanie poprawek do licznika jak najczęściej w celu minimalizowania błędu pomiaru.

Napisano

Koniecznie należy zmierzyć jeszcze raz bowiem przekłamanie o 1mm na obwodzie koła to błąd aż 49,26 cm na kilometrze. Zalecam też opracowanie algorytmu uwzględniającego wpływ ciśnienia atmosferycznego oraz temperatury asfaltu, powietrza, zużycia opon i innych czynników na zmianę obwodu koła oraz wprowadzanie poprawek do licznika jak najczęściej w celu minimalizowania błędu pomiaru.

Powaznie? Nie wiedzialem, cholera jasna od jutra jezdze z miarka w kieszeni i co 10km bede se obwod mierzyl, (bo przeciez pogoda tez sie czasem zmienia w czasie jazdy :icon_wink:) , co by miec iscie aptekarskie pomiary, a co za tym idzie cieszyc sie pelnia zycia :)

Napisano

Zmierz 3-5 obrotow kola i je usrednij. Bedziesz mial dokladniejszy wynik.

Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

tylko raz? skrajna nieodpowiedzialność...

Napisano

@Fentin wiem. Tak samo nalezy traktowac moj drugi post w tym temacie, nie myslisz chyba ze naprawdę bede co 10km mierzyl obwod i wprowadzal ewentualne zmiany :D . Nie wiem tylko czym kolega ugupu sie tak poirytowal, wiadomo ze rower to nie prom kosmiczny ale nie ktorzy lubia miec dokladne pomiary, a sama ta czynnosc zajmie mu max 1min moze dwie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...