horus33 Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Witam..Kupiłem swój pierwszy licznik (SIGMA 400) i nie wiem dokładnie jaką wartość wpisać..Ustawiłem koło tak aby wentyl był na dole , wykonałem jeden obrót koła, wyszło mi 203 cm..Opona to continental 26x2.2..Czy mam wpisać w milimetrach??
marpok Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Tak w mm.Czyli w Twoim przypadku 2030 ale raczej zmierzylbym jeszcze raz, no chyba że, jestes pewny, że jest te rowne 203 cm;-) Wysłane z mojego LT22i przy użyciu Tapatalka
horus33 Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 Czyli tak mam wpisać bo mi wychodzi 203 cm Dzięki..Pozdrawiam
ugupu Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 zmierzylbym jeszcze raz Koniecznie należy zmierzyć jeszcze raz bowiem przekłamanie o 1mm na obwodzie koła to błąd aż 49,26 cm na kilometrze. Zalecam też opracowanie algorytmu uwzględniającego wpływ ciśnienia atmosferycznego oraz temperatury asfaltu, powietrza, zużycia opon i innych czynników na zmianę obwodu koła oraz wprowadzanie poprawek do licznika jak najczęściej w celu minimalizowania błędu pomiaru.
jogi109 Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Zmierz sobie, jak siedzisz na rowerze, będzie dokładniej
marpok Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Koniecznie należy zmierzyć jeszcze raz bowiem przekłamanie o 1mm na obwodzie koła to błąd aż 49,26 cm na kilometrze. Zalecam też opracowanie algorytmu uwzględniającego wpływ ciśnienia atmosferycznego oraz temperatury asfaltu, powietrza, zużycia opon i innych czynników na zmianę obwodu koła oraz wprowadzanie poprawek do licznika jak najczęściej w celu minimalizowania błędu pomiaru. Powaznie? Nie wiedzialem, cholera jasna od jutra jezdze z miarka w kieszeni i co 10km bede se obwod mierzyl, (bo przeciez pogoda tez sie czasem zmienia w czasie jazdy ) , co by miec iscie aptekarskie pomiary, a co za tym idzie cieszyc sie pelnia zycia
bbc Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Zmierz 3-5 obrotow kola i je usrednij. Bedziesz mial dokladniejszy wynik. Wysyłane z mojego GT-I5510 za pomocą Tapatalk 2
Fenthin Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 @marpok Mam dziwne wrażenie, że słowa ugupu to:
pazurq Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Koniecznie należy zmierzyć jeszcze raz bowiem przekłamanie o 1mm na obwodzie koła to błąd aż 49,26 cm na kilometrze. Zalecam też opracowanie algorytmu uwzględniającego wpływ ciśnienia atmosferycznego oraz temperatury asfaltu, powietrza, zużycia opon i innych czynników na zmianę obwodu koła oraz wprowadzanie poprawek do licznika jak najczęściej w celu minimalizowania błędu pomiaru. tylko raz? skrajna nieodpowiedzialność...
matkell Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Akurat się uczę do kolosa w tym temacie więc Wam podrzucę lekturę: http://www.if.pw.edu.pl/~labfiz1p/cmsimple2_4/1instrukcje_pdf/ONP%20-%20poradnik.pdf
marpok Napisano 28 Marca 2014 Napisano 28 Marca 2014 @Fentin wiem. Tak samo nalezy traktowac moj drugi post w tym temacie, nie myslisz chyba ze naprawdę bede co 10km mierzyl obwod i wprowadzal ewentualne zmiany . Nie wiem tylko czym kolega ugupu sie tak poirytowal, wiadomo ze rower to nie prom kosmiczny ale nie ktorzy lubia miec dokladne pomiary, a sama ta czynnosc zajmie mu max 1min moze dwie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.