Skocz do zawartości

[>3000] Rower typu cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Od zeszłego roku marzy mi się jakaś alternatywa dla mojego Matts'a MTB 26'. Brakuje mi w nim przełożeń oraz odpowiedniej sylwetki co jest kłopotliwe przy dystansach powyżej 100km. 

Chciałbym w nowym rowerze mieć dobry osprzęt(czyli min deore) z 30 biegami oraz tarczówki. Tu wyznacznikiem jest moja obecna Merida (na v-brekach)za którą dałem w 2011r. niecałe 2000zł a oprócz korby reszta osprzętu jest klasy Deore dlatego myślałem że teraz kupie podobnej klasy corssa z zeszłorocznego modelu za ok 2,4tyś(no bo liczę że tarcza +300zł inflacja +100)  a tymczasem do 3 tyś jest lipa  :verymad:

Może ktoś poradzi czy na chwilę obecną znajdzie się coś dla mnie ? I drugie pytanie czy ktoś z was kupował rower w Czechach ? do Ostravy mam tylko 150km ...

Napisano

100 zł inflancji w branży rowerowej to raczej skrajnie optymistyczne założenie. Z każdym rokiem osprzęt się robi dostrzegalnie gorszy, a ceny wyższe.

Tu ci znalazłem tak jak chciałeś 3x10:

http://rowery.shop.pl/view/1216/

Drożej, ale za to gratis amortyzator powietrzny wyższej klasy i bardziej renomowana firma.

Gość PiotrowskiGD
Napisano

100 zł inflancji w branży rowerowej to raczej skrajnie optymistyczne założenie.

To nie ma nic wspólnego.. Złotówka w ciągu roku się umocniła, sprzęt jest zatem z zakupów po tańszym przeliczniku.

Cenę kształtuje popyt... Są chętni płacić tyle...są i takie ceny... Spójrz jakie są ceny na rowery w USA a ich odpowiedniki w Polsce.

Na miejscu autora tematu uderzałbym bardziej w rowery na poziomie 3300 - 3500 pln i starał się cenę wytargować korzystniejszą.

Nie wstydźmy sie targować, przy okazji podnosimy swoje zdolności negocjacyjne... :laugh:

I drugie pytanie czy ktoś z was kupował rower w Czechach ? do Ostravy mam tylko 150km ...

W sumie poruszyłeś ciekawego zagadnienia - ale na "bliźniaczej" Słowacji po wprowadzeniu Euro widziałem niekorzystne podwyżki na produkty przemysłowe.

EURO to zło...

W Czechach puki co jest stara korona...

Przyłączam się do pytania, jak to z cenami w Czechach....znacie jakieś godne polecenia linki do podejrzenia

Napisano

Z każdym rokiem osprzęt się robi dostrzegalnie gorszy, a ceny wyższe.

Zauważyłem to już 3 lata temu jak kupowałem górala rowery z 2011 były z gorszym osprzętem niż 2010. Teraz mamy 2014 a najlepsze jakie znajduje są z 2012 roku tylko ich dostępność i rozmiarówka jest mocno ograniczona :(

Z Krosów podoba mi się Evado 7.0 ale to znów powyżej 3tyś. 

A co sądzicie o takim: http://www.bikko.pl/rower-crossowy-unibike-xenon-2012.html 

Napisano

Ten, co znalazłeś nawet lepszy - lepsze hamulce i blokada amortyzatora na kierownicy... ale. Wszystkie rozmiary są "po zatwierdzeniu". A to najczęściej oznacza, że już ich nie ma. Choć warto zadzwonić.

Napisano

Tak sobie ciągle oglądam osprzęty w tych rowerach i patrząc na stosunek ceny do osprzętu to najlepiej wypada KROSS Evado 7.0 ma wszystko lepsze od tego Kellysa oprócz kasety a można spotkać 50zł mniej  :icon_cool:

Napisano

Cokolwiek by to nie było, specyfikację ma spoko :)

Choć pod V-ki to już obecnie nie ma szału z dobrymi częściami, a za parę lat pewnie będzie jeszcze dużo gorzej.

Napisano

Byłem dziś w sklepie z Krossami mieli tylko Evado 1 i 2, przymierzyłem się do M-ki i to jest optymalna rama dla mnie czyli 19''. Niestety wykonanie i ogólne wrażenie robi kiepskie (wręcz tandetnie) a kosztuje 1800zł w tej cenie Level sprawia lepsze wrażenia. Czy Evado 5 lub 7 też takie "bez szału" będą  ??

Napisano

Ktoś mi powie jak to jest z przeglądami w Krossie ten obowiązkowy też jest płatny czy coś mi w sklepie ściemniają ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...