Kill84 Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Witam, Od zeszłego roku marzy mi się jakaś alternatywa dla mojego Matts'a MTB 26'. Brakuje mi w nim przełożeń oraz odpowiedniej sylwetki co jest kłopotliwe przy dystansach powyżej 100km. Chciałbym w nowym rowerze mieć dobry osprzęt(czyli min deore) z 30 biegami oraz tarczówki. Tu wyznacznikiem jest moja obecna Merida (na v-brekach)za którą dałem w 2011r. niecałe 2000zł a oprócz korby reszta osprzętu jest klasy Deore dlatego myślałem że teraz kupie podobnej klasy corssa z zeszłorocznego modelu za ok 2,4tyś(no bo liczę że tarcza +300zł inflacja +100) a tymczasem do 3 tyś jest lipa Może ktoś poradzi czy na chwilę obecną znajdzie się coś dla mnie ? I drugie pytanie czy ktoś z was kupował rower w Czechach ? do Ostravy mam tylko 150km ...
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 100 zł inflancji w branży rowerowej to raczej skrajnie optymistyczne założenie. Z każdym rokiem osprzęt się robi dostrzegalnie gorszy, a ceny wyższe. Tu ci znalazłem tak jak chciałeś 3x10: http://rowery.shop.pl/view/1216/ Drożej, ale za to gratis amortyzator powietrzny wyższej klasy i bardziej renomowana firma.
Gość PiotrowskiGD Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 100 zł inflancji w branży rowerowej to raczej skrajnie optymistyczne założenie. To nie ma nic wspólnego.. Złotówka w ciągu roku się umocniła, sprzęt jest zatem z zakupów po tańszym przeliczniku. Cenę kształtuje popyt... Są chętni płacić tyle...są i takie ceny... Spójrz jakie są ceny na rowery w USA a ich odpowiedniki w Polsce. Na miejscu autora tematu uderzałbym bardziej w rowery na poziomie 3300 - 3500 pln i starał się cenę wytargować korzystniejszą. Nie wstydźmy sie targować, przy okazji podnosimy swoje zdolności negocjacyjne... I drugie pytanie czy ktoś z was kupował rower w Czechach ? do Ostravy mam tylko 150km ... W sumie poruszyłeś ciekawego zagadnienia - ale na "bliźniaczej" Słowacji po wprowadzeniu Euro widziałem niekorzystne podwyżki na produkty przemysłowe. EURO to zło... W Czechach puki co jest stara korona... Przyłączam się do pytania, jak to z cenami w Czechach....znacie jakieś godne polecenia linki do podejrzenia
Kill84 Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 Z każdym rokiem osprzęt się robi dostrzegalnie gorszy, a ceny wyższe. Zauważyłem to już 3 lata temu jak kupowałem górala rowery z 2011 były z gorszym osprzętem niż 2010. Teraz mamy 2014 a najlepsze jakie znajduje są z 2012 roku tylko ich dostępność i rozmiarówka jest mocno ograniczona Z Krosów podoba mi się Evado 7.0 ale to znów powyżej 3tyś. A co sądzicie o takim: http://www.bikko.pl/rower-crossowy-unibike-xenon-2012.html
FigoiFago Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Xenon to rower niczego sobie. Z tego co zauważyłem to od ręki dostępny jest rozmiar ramy 21"
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 A co sądzicie o takim: http://www.bikko.pl/...enon-2012.html W cenie promocyjnej tylko 21 cali. A mi mimo wszystko bardziej podoba się Kellys za powietrzniaka. Lepsza trakcja i mniejsza waga to cenna rzecz
Kill84 Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 Przy moich 177cm raczej 21 to za dużo. Nie znam się aż tak na amorach ale w tym też jest ten lepszy: http://www.bikko.pl/rower-crossowy-kellys-phanatic-2013.html ?
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ten, co znalazłeś nawet lepszy - lepsze hamulce i blokada amortyzatora na kierownicy... ale. Wszystkie rozmiary są "po zatwierdzeniu". A to najczęściej oznacza, że już ich nie ma. Choć warto zadzwonić.
Kill84 Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 Tak sobie ciągle oglądam osprzęty w tych rowerach i patrząc na stosunek ceny do osprzętu to najlepiej wypada KROSS Evado 7.0 ma wszystko lepsze od tego Kellysa oprócz kasety a można spotkać 50zł mniej
Tadeus Napisano 28 Marca 2014 Napisano 28 Marca 2014 Evado 7 w oryginale kosztuje 4 tys. Ja widze na ceneo po 3,1 jesli to nie sciema, to warto brac.
Kill84 Napisano 29 Marca 2014 Autor Napisano 29 Marca 2014 A co sądzicie o firmie Galaxy ? Co prawda w crossach mają słaby wybór ale ten http://www.sportovnidum.cz/ostatni-kola/krosova/galaxy-2013-orion-cross-slx za 2600zł wypada chyba nieźle ? Gdyby tylko miał jeszcze tarcze ...
Tadeus Napisano 29 Marca 2014 Napisano 29 Marca 2014 Cokolwiek by to nie było, specyfikację ma spoko Choć pod V-ki to już obecnie nie ma szału z dobrymi częściami, a za parę lat pewnie będzie jeszcze dużo gorzej.
Kill84 Napisano 30 Marca 2014 Autor Napisano 30 Marca 2014 Jak to jest z tymi bagażnikami do Evado są jakieś problemy ?
Kill84 Napisano 5 Kwietnia 2014 Autor Napisano 5 Kwietnia 2014 Byłem dziś w sklepie z Krossami mieli tylko Evado 1 i 2, przymierzyłem się do M-ki i to jest optymalna rama dla mnie czyli 19''. Niestety wykonanie i ogólne wrażenie robi kiepskie (wręcz tandetnie) a kosztuje 1800zł w tej cenie Level sprawia lepsze wrażenia. Czy Evado 5 lub 7 też takie "bez szału" będą ??
Kill84 Napisano 8 Kwietnia 2014 Autor Napisano 8 Kwietnia 2014 Ktoś mi powie jak to jest z przeglądami w Krossie ten obowiązkowy też jest płatny czy coś mi w sklepie ściemniają ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.