Skocz do zawartości

[rower] Rower dla nie początkującego/niewymagającego

Naab

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich,

jestem tutaj nowy i nie za bardzo wiedziałem gdzie założyć temat, więc nie miejcie mi za złe.

Chciałbym kupić jakiś budżetowy rower, na którym będzie mi się przyjemnie jeździło. Przeznaczony będzie do jazdy rekreacyjnej (do 50km/dzień, co jakiś czas), typowo po drogach i leśnych ścieżkach. Za jakim typem modelu powinienem się rozejrzeć? (górski, trekkingowy, MTB - nie znam się).

Druga sprawa, to rozmiar. Mam 175 cm i 65kg wagi. Zależy mi na tym, żeby rower był stosunkowo lekki.

Chciałbym Was również prosić o polecenie jakiś modeli spełniających moje wymagania (głównie cenowe - do 700-800zł). Myślę, że jak na pierwszy raz nie muszę wydawać więcej pieniędzy (wiem, wiem, że przyjemność z jazdy na pewno jest nieporównywalna w droższych modelach). Chciałbym Was również prosić o poradę - czy lepiej kupować nowy/używany model, zestaw/części? Co jest najważniejsze w rowerze budżetowym (na co zwracać uwagę)?

Z góry dzięki i pozdrawiam,
Naab

Napisano
(głównie cenowe - do 700-800zł). Myślę, że jak na pierwszy raz nie muszę wydawać więcej

Przydałoby się wydać więcej. Za tę cenę, praktycznie wszystkie rowery są jednakowe i warte naprawdę niewiele

Przeznaczony będzie do jazdy rekreacyjnej (do 50km/dzień, co jakiś czas), typowo po drogach i leśnych ścieżkach. Za jakim typem modelu powinienem się rozejrzeć? (górski, trekkingowy, MTB - nie znam się).

Chyba najlepiej cross 

Druga sprawa, to rozmiar. Mam 175 cm

Zależy od modelu. W większości 19" powinno być dobre. 

Chciałbym Was również prosić o poradę - czy lepiej kupować nowy/używany 

Generalnie, lepiej nowy, ale w tej cenie, tylko używany.

Napisano

Dzięki, a mógłbyś polecić mi pare jakiś modeli, które uważasz za "dobre", albo "warte ceny"? Tak, żebym miał do czego porównać :)

Napisano

Witam wszystkich,

jestem tutaj nowy i nie za bardzo wiedziałem gdzie założyć temat, więc nie miejcie mi za złe.

Chciałbym kupić jakiś budżetowy rower, na którym będzie mi się przyjemnie jeździło. Przeznaczony będzie do jazdy rekreacyjnej (do 50km/dzień, co jakiś czas), typowo po drogach i leśnych ścieżkach. Za jakim typem modelu powinienem się rozejrzeć? (górski, trekkingowy, MTB - nie znam się).

Druga sprawa, to rozmiar. Mam 175 cm i 65kg wagi. Zależy mi na tym, żeby rower był stosunkowo lekki.

Chciałbym Was również prosić o polecenie jakiś modeli spełniających moje wymagania (głównie cenowe - do 700-800zł). Myślę, że jak na pierwszy raz nie muszę wydawać więcej pieniędzy (wiem, wiem, że przyjemność z jazdy na pewno jest nieporównywalna w droższych modelach). Chciałbym Was również prosić o poradę - czy lepiej kupować nowy/używany model, zestaw/części? Co jest najważniejsze w rowerze budżetowym (na co zwracać uwagę)?

Z góry dzięki i pozdrawiam,

Naab

W tej cenie tylko http://allegro.pl/lazaro-integral-v1-aluminiowy-szybki-cross-altus-m-i4063475963.html warty kupna do rekreacyjnej jazdy po utwardzonych nawierzchniach.

Napisano

Z tym, że przy tym wzroście to chyba jednak rama 17". Mam 182 cm i rama 19" jest dla mnie idealna. Przymierzałem się do 21", ale przymiarka w sklepie rozwiała wątpliwości.

Napisano

Zależy od modelu. W większości 19" powinno być dobre. 

Jeśli to ma byc MTB to 19" jest zdecydowanie za dużo, MTB 18" to absolutny max.

Za te 800 to szukał bym używki w dobrym stanie bo nowy to będzie bida nad bidami sypiąca się co wyjazd. Będziesz miał z nim więcej problemów niż radości z jazdy.

Napisano
Jeśli to ma byc MTB to 19" jest zdecydowanie za dużo, MTB 18" to absolutny max.

Pisałem o cross, bo i taki uważam za najlepszy do ww. zastosowań.

Jeżeli autor tematu chciałby rozszerzyć budżet, to z nówek, lazaro integral V2 conajmniej, ale tu co do rozmiaru w istocie trzeba by się zastanowić czy nie 17" 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...