Skocz do zawartości

[rower] MTB 26" czy 29"

Morien

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Bo rower MTB na asfalt nie nadaje się. Jeśli chcesz głownie śmigać po masie bitumicznej a od czasu do czasu na utwardzonej drodze leśnej, to idealny będzie rower typu "cross" z kołami 28"

Będzie on na asfalcie  lżej i szybciej jechał od MTB 26" czy 29" a w lekkim terenie też tragedii nie będzie:

http://allegro.pl/focus-lost-lagoon-cs-2-0-wyprzedaz-modeli-2013-i4078994452.html - przykład

Napisano

Ja myślę że po zmianie opon w 29" na slicki dałbyś radę jeździć po asfalcie. A zawsze zostaje opcja powrotu do terenowych i wjechania w ciężki teren. 

Jeśli jednak takich terenowych wycieczek nie planujesz to faktycznie lepiej wziąć crossa. 

Napisano

Ja jestem bardzo za dużymi kołami,na codzien jeżdze na 26 cali,(29er powstaje).Często pozyczam sobie rower od taty i czuć różnicę.Mniej zwrotny,ale lepiej sie jedzie ogolnie

Napisano

Kupuj mtb na asfalt jal chcesz. Założysz wąskie opony i można szaleć.

Napisano

w mtb do xc jest dosc agresywna geometria, przy zablokowanym amorze jest sztywno, mozna szybko jezdzic.

Napisano

Na dzień dobry czeka Cię zmiana amorka bo jak masz 183 cm wzrostu to i wage masz odpowiednią , stówka ? Więc te co są w przykładach jakie podałeś są za miękkie, jak usiądziesz na rower to ugną Ci sie przynajmniej do połowy

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...