Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, czy można wymienić samą dźwignię w hamulcach tarczowych Tektro Draco 180/160 mm czy trzeba wymienić cały zestaw? A może można coś dosztukować innego? Będę wdzięczny za odpowiedź.

Napisano

Zespawać raczej się nie da... Delikatnie rączki od strony tłoczka wystaje, ale hamować się nie da :) Widziałem, że pisałeś o zamianie na Shimano lub Magura, ale nie wiadomo jak z średnicą tłoczka. Nikt nie odpowiedział. A samej klamki pewnie nie dostane..

Napisano

Tak to wygląda. U mnie koleś w sklepie za samą rączkę krzyczy 120 zł + wymiana 30 zł bo trzeba olej spuścić... Za 200 zł to ja mam cały nowy komplet z zaciskiem i tarczami. Tylko wtedy zastanawiam się czy wstawiać tektro Draco czy może jakieś inne byłyby lepsze....

post-172930-0-25194700-1396511562_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano
samą dźwignię

Hopie ... to je klamka ...KLAAAMKAAA a nie dźwignia :P wiesz co to jest dźwignia? to co sie paluchami naciska :P Klamki musisz szukać.

Można wstawić np taką http://www.cyklotur.com/czesci/hamulce-rowerowe/dzwignie-hamulcowe/p,dzwignia-hamulca-tarczowego-bl-m445-shimano,45516.html to shimanowska 445 ale będzie działać, tylko nie jestem ci wstanie powiedzieć czy lepiej czy gorzej.

Poza tym moje scentrowane oko szaleńca widzi iż da sie to naprawić :D ale wymagało by to wprawnej ręki, warsztatu i sporej ilości czasu oraz materiałów.

Napisano (edytowane)

Wybacz, zle to ubrałem w słowa :) Chodzi Ci np. o przewiercenie dwóch elementów i skrecenie + mozna jeszcze dodatkowo skleic... Niby jest miejsce i mozna dwie dziury wykonac... Ps. A sam mi wysłałes dźwignie :)

Edytowane przez naczelnyx
  • Mod Team
Napisano

Bo jakaś sierota to tak nazwała :P To jako całość nazywa sie klamka. Tak dobrze myślisz, możesz to przykręcić jakimś płaskownikiem do obejmy. Tylko że tam spore siły jednak działają i może faktycznie lepiej nowa kupić.

Napisano

Możesz kupić na allegro używany hamulec i zapiąć z niego całość dźwigni. W takim przypadku musiałbyś jednak poczekać na okazję sprzedaży przez kogoś jednej sztuki.

Napisano

Jesli ta klamka (dźwignia) BL-M445 SHIMANO będzie pasować, to mogę się skusić. A jeśli bym chciał nowy hamulec to co bys polecił w tej cenie ok. 200zł? Brac te Tetkro Draco? Bo chyba jest cos lepszego w tej cenie...

• Mod Team
Napisano

Za ok 200 zł można kupić deore. twój zacisk jest dobry klamka także tylko złamana, można ją sprzedać na części i cześć grosza odzyskać lub wymienić klamkę.

Napisano

A nie będzie potrzebny inny adapter? Tak się jeszcze zastanawiam czy nie można gdzieś dorwać samej klamki z linką, która będzie pasowała gwintem do zacisku...?

mówisz o Deore BR-M615? Moje tarcze 160/180 będą pasować do tych zacisków? czy jeszcze coś trzeba wymieniac?

http://allegro.pl/shimano-br-m615-deore-hamulec-tyl-disc-1700mm-rt-i4055700631.html

coś takiego?

Tarcze to 160 tektro! Ale to chyba bez naczenia. 

Napisano (edytowane)

ok. dzieki

A nie wiecie czy przewód od Deore BR-M615 będzie pasował gwintem do zacisku Tektro Draco? Bo chyba łatwiej samą klamkę wyhaczyć Shimano niż Tektro.

Edytowane przez naczelnyx