Skocz do zawartości

[Rower] armii szwajcarskiej Fahrrad 93 (Bicycle M-93)

WAK

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Co jakiś czas, w różnych wątkach, przewija się motyw tego roweru. Co mnie w nim najbardziej ciekawi, to dynamo. To zdaje się, niejako pierwowzór dzisiejszych dynam w piaście, napotkałem je już w jakimś katalogu na początku lat 90', ale do dzisiaj nie wiem jak ono działa.

Napisano

Znalazłem to: http://de.wikipedia.org/wiki/Speichendynamo, ale kompletnie nie znam niemieckiego ;-).

Ale analizując zdjęcia ;-) - pomysł ciekawy. Nakładany na oś talerz napędowy, niezwiązany w żaden sposób z piastą.  Dopiero wystający dynks-strzałka, "wgięty" w szprychy, zahaczając o nie podczas ich ruchu, przenosi obrót koła na osiowo zamocowany ruchomy talerz napędowy, który za pomoca paska jest połączony z typowym dynamem. W sumie urządzenie łatwe w montażu, które nie zastepuje piasty, a jedynie ją uzupełnia. Problemem jest tylko miejsce między widełkami na ten talerz napędowy, ale to pewnie da się zmieścić w grubości podkładki 2 mm. A łożska talerza są wokół niej... Tak ja to bym skonstruował  ;-) Ale na razie dynama są poza moim obszarem zainteresowań ;-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...