Skocz do zawartości

[~2500 zł] wybór crossa 2013, Evado, Cube curve, SCOTT x30

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Rowery wytrzymają. Ale chyba tylko Unibike na polskim rynku daje gwarancje do 140kg DMC (ty+akcesoria/bagaż+rower+dziecko), większość innych firm daje 120kg, albo 110kg(Kross). Jest to jednak tylko kwestia gwarancji i z wytrzymałością samych rowerów nie ma nic wspólnego.

Tak, Zetos ma lepsze hamulce, korbę, kasetę i amortyzator. I pewnie trochę gorsze rurki (sztyca,mostek,kierownica) - choć to ostatnie ciężko obiektywnie stwierdzić, po prostu są mniej renomowanej firmy.

Napisano

Przestrzegam przed Scottem. Ich specyfikacje, nawet podawane na oficjalnej stronie, mają niewiele wspólnego ze stanem faktycznym. Też interesowałem się ich rowerem Sportster 30, wprawdzie z rocznika 2014, i mocno wgryzłem się w temat. Rower wyglądał fenomenalnie jeśli chodzi o komponenty, ale okazało się, że to ściema. Manetki, przerzutki, korba - wszystko w realu jest o klasę a nawet dwie niższe, od tego co było na ich stronie. Zrobiło się wokół tego trochę hałasu i teraz już akurat jeśli chodzi o ten model to dane są prawdziwe. Problem w tym, że długo na ich oficjalnej stronie wisiała zupełnie inna, wyższa specyfikacja. Można ją znaleźć na rozmaitych innych stronach w necie, bo sklepy on-line ją oczywiście skopiowały. Uważam, że to kompletnie dyskredytuje Scotta. A jeśli chodzi o ten Twój model Sportstera 30 z 2013 roku, to według mnie też ma mocno naciągniętą specyfikację. Zobacz, jak prezentuje się ten model na rok 2014. Jest dużo, dużo słabszy i uważam, że ten z roku 2013 jest mniej więcej taki sam.

http://www.scott.pl/product.php?id_cat=925&id_prod=5186

Napisano

Widziałem Zethosa na żywo..., rower świetny i to chyba właśnie ten wybiorę. Jeszcze pytanie do Was. Siedziałem na rowerze z ramą 21 i jest za duża. Prawie siedzę na ramie. Mam 179 cm. Czy rama 19 nie będzie za mała ? Przymierzałem taką ramę na xenonie (to dopiero kosmiczny rower!) i w sumie pasuje. Pytanie typowo techniczne, który rozmiar jest bardziej uniwersalny ?

Napisano

Mam 177 cm. wzrostu i Zethosa z ramą w rozmiarze 19". Jak dla mnie jest idealna, ale wiadomo, że każdy człowiek jest trochę inaczej zbudowany. Jedne ma dłuższe nogi, drugi ręce itp.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Wybór padł na Zethosa 19 cali. Jest super, może wymaga jeszcze drobnej regulacji, ale poza tym jest świetny!

Jak się sprawa Tobie FigoiFago w dłuższej eksploatacji?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...