crash86 Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Witam Proszę o pomoc w wyborze crossa do 2500 zł. Na tapecie jest kross evado 4.0 2013 w cenie 2250 http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-4-0 Cube curve pro 2013 w cenie 2450 http://www.rowery-cube.pl/kolekcja-2013.php - wersja z 2013 nie ma blokady amortyzatora, czy będzie mi to potrzebne? Właściwie nigdy nie miałem tego w poprzednich rowerach. scott sportster x30 2013 2450 http://www.olimpiasport.pl/produkt/779.6918.2.htm Doradźcie coś, czy wybrać jeden z nich czy szukać jeszcze czegoś ?
Shiryu Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Jeśli chodzi o blokadę, to jeśli tylko masz taką możliwość żeby ją mieć - bierz. Bardzo przydaje się na podjazdach, zwłaszcza, jeśli wstajesz z siodełka.
PjeseczeQ Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 @up Ehe, szczególnie mechaniczna. Przydatna jak cholera. Zsiąść z roweru, przekręcić pokrętło na goleni, wsiąść i ruszyć z miejsca w dalszą trasę... Takie praktyczne, że wcale nie używam. Chyba, że robię krótką trasę niemal wyłącznie po asfalcie, to przed wyjazdem włączam blokadę. @crash86 Z wymienionych brałbym Evado, ale tak ogólnie do 2.5k to brałbym http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/grand-2013 a najlepiej dołożył do http://velo.pl/rowery/turystyczne/crossowe/author/mission-2012 bo mission to już jest cross prawie doskonały (hydraulika i deore w crossie to jest IMO max. co warto mieć w takim typie roweru).
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ehe, szczególnie mechaniczna. Przydatna jak cholera. Dlatego w tej cenie standardem powinna być hydrauliczna, taka jaką ma np. Scott. Ogólnie ten Scott jak na te pieniądze jest zaskakująco dobry i jego właśnie bym wziął, gdybym miał wybierać z tych przytoczonych. Bardzo fajny, zrównoważony rower. A do tego szpanerska marka
Romanek5 Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Witaj Witaj Więc tak: 4 rowerki porównuję , po każdej części się postaram chyba że czegoś nie będę ogarniał:. Rowery to :1.http://www.olimpiasport.pl/produkt/779.6918.2.htm2.rower cube aim disc 29- red'n'black 2013 3.http://sklep.sportprofit.pl/pl/p/Cube-CURVE-PRO-grey-green-print-2013/3071 4.http://www.kross.pl/pl/2013/cross/evado-4-0 Każdy Rower będzie dostawał punkty jak przebije jakiś inny : > później się zrobi podsumowanie, Rama: Wszystkie są z alu lite <tam gdzie napisane to 6061,a tam gdzie nie to pewno i tak to samo>. 0pkt. Amortyzator:1.Suntor NEX HLO (skok 63mm) Blokada - Dobry w tereny Miejskie2.Suntor XCM (skok 100mm) Blokada - Dobry w tereny XC/ATB . 3.Suntor NEX (Skok 63mm) - Dobry w tereny Miejskie 4.Suntor NEX HLO (Skok 63mm) Blokada - Dobry w tereny Miejskie Zależnie gdzie będziesz śmigał to daj 2/0 pkt . Stery: 1.Ritchey OE Logic Zero 1pkt 2.FSA No.10 2pkt 3.FSA No.10 2pkt 4.Neco H142 0pkt Przerzutka tył: 1.Shimano Deore 1pkt 2.Shimano Alivio 0pkt 3.Shimano Deore SLX 2pkt 4.Shimano Deore 1pkt Przerzutka przód: 1.Shimano Alivio 0pkt 2.Shimano Alivio 0pkt 3.Shimano Deore 1pkt 4.Shimano Alivio 0pkt Manetki: 1.Shimano Alivio 2pkt 2.Shimano Acera 0pkt 3.Shimano Acera 0pkt 4.Shimano Nexus 1pkt Klamki Hamulca: 1.Shimano Acera 0pkt 2.Shimano Acera 0pkt 3.Shimano Acera 0pkt 4.Shimano Alivio 1pkt Hamulce: 1.Shimano Acera 0pkt 2.Shimano Acera 0pkt 3.Shimano Acera 0pkt 4.Avid Elixir 1pkt Korba: 1.Shimano Alivio 1pkt 2.Shimano Acera 0pkt 3.Shimano Acera 0pkt 4.Shimano Acera 0pkt Suport:Zazwyczaj jest ten sam bądź podbny więc tutaj nie mam oceny. Kierownica: Zależna pod Ciebie, ale zazwyczaj wyglądają tak samo. Mostek: 1.Syncros UC 2.5 2.---------- 3.---------- 4.---------- Mostki zazwyczaj to ten sam stop ;/ ten sam wygląd dlatego jak chcesz możesz dać za wypisanie danych +1pkt dla (1.). Pedały:Wszystkie podobne,wręcz takie same, metalowe nie platformy;) Sztyca:Mało ważne. Siodło: Pod własny gust, najlepiej sie przejechać na danym rowerze. Piasta przód: 1.Formula CL51 0pkt 2.Shimano HB-RM35 1pkt 3.Shimano HB-RM35 1pkt 4.Shimano M475 32H 1pkt Piasta tył:1.Shimano FH-RM35 1pkt 2.Shimano FH-RM35 1pkt 3.Shimano FH-RM35 1pkt 4.Shimano M475 1pkt Łańcuch: 1.KMC X9 2pkt 2.Brak danych 0pkt 3.KMC X9 2pkt 4.Shimano HG53 1pkt Kaseta: 1.Shimano CS HG20 1pkt 2.--------- 0pkt 3.Shimano CS HG20 1pkt 4.Shimano CS HG30 2pkt Obręcze: 1.Araya DS-700 2.RFR ZX24 3.grey green pint 4. Kross(Aluminiowe,podwójna ścianka) Nie daje pkt nie ogarniam tych obręczy. Opony: 1.Schwalbe Smart Sam 1pkt 2.Schwalbe Smart Sam 1pkt 3.Schwalbe Smart Sam 1pkt 4.Schwalbe CX Comp 0pkt Podsumowanie pkt + opinia: 1.10pkt.Rowerek dobry na tereny miejskie i takie lekko leśne :> żadne tam góry, i jazda po górach. 2.5pkt(dużo stracił na braku danych ;/) Fajny rower, już lepiej jeśli chodzi o zabawę w lesie, mniej miejski rowerek.Jakieś podróże po lesie fajna sprawa, według mnie duży plus za 100mm. 3.11pkt.Rowerek fajnie wygląda i tak jak 1. 4.9pkt. Mi się podoba. Także tutaj już twoja decyzja : ), ja bym wybrał 3 : >.Chyba wszystkie rowery są na kołach 29 cali więc, git . Pozdrawiam Romanek5. Jak pomogłem to spoko Jak nie to też spoko ; d.
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 W tym Evado definitywnie jest błąd przy manetkach na stronie producenta. Do tego ma amortyzator MLO - czyli mechaniczna blokada - syf jak ze te pieniądze. No i przy tym Aimie, to nie wiem, czy słabej jakości ciężki amortyzator-podkowa z MTB to zaleta, gdy się szuka crossa Ale poza tym zestawienie imponujące Edycja: A, no i wszystkie te rowery poza Scottem mają suport+korba na kwadrat, tylko Scott ma nowszego Octalinka
Baszyborsok Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 A może Unibike Zethos? Jeżdżę na nim już prawie dwa lata i nie narzekam http://www.unibike.pl/zethosgts.html
Gość PiotrowskiGD Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 @up Ehe, szczególnie mechaniczna. Przydatna jak cholera. Zsiąść z roweru, przekręcić pokrętło na goleni, wsiąść i ruszyć z miejsca w dalszą trasę... Takie praktyczne, że wcale nie używam. po prostu nie potrafisz z tej blokady należycie korzystać. Nie zniechęcaj kogoś kto dopiero się o to pyta. Blokada amortyzatora to pozycja obowiązkowa w rowerze, który ma jeździć pod górę. Jaki problem zejść, zablokować i ruszyć w drogę przed podjazdem... Nieco techniki uzytkowania tylko
PjeseczeQ Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 No właśnie problem. Rowerem się jeździ, a nie zsiada żeby głupie zawieszenie zablokować. Taka blokada to dla mnie jakby jej nie było...
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Panowie. Mowa tu o rowerze koło 2500zł. Brak hydraulicznej blokady (a co z tym idzie i brak hydraulicznego tłumienia) to poważny minus na tej półce cenowej. Nawet jeśli ktoś z blokady nigdy nie skorzysta, to z tłumienia korzystać będzie cały czas
crash86 Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 Świetne zestawienie Romanek! Dzięki bardzo! Tadeus, czy na tej półce będzie rower z hydrauliczną blokadą ? Wydaje mi się, że nie bardzo. Trzeci rower, czyli cube curve pro jest i ładny i fajny sprzęt ma. Niestety nie ma blokady, co wcale go nie dyskwalifikuje. W większości 80%, będę jeździł po mieście, czasem male wycieczki gdzieś w teren, ale raczej lekki. Mam 179 cm wzrostu, rama 54 chyba będzie ok ?
Gość PiotrowskiGD Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 @Tadeus...dobrze mówisz, ale w cenie 2500 to blokada hydrauliczna amortyzatora nie jest taka oczywista. To dalej rower budżetowy Co więcej, jeśli w ogóle się tam taka pojawi - to kosztem pozostałego osprzętu. Stąd próby tłumaczenia, że blokada mechaniczna to taka jakby jej nie było, jest raczej brakiem zrozumienia i sposobu użytkowania u takiego usera. Cena 2.500 to w dalszym ciągu kompromis z czegoś kosztem czegoś. Dyskusja zaczyna już przypominać prywatną wycieczkę...że zacytuję jednego chętnego z tematu zakupu Kandsa ....celowo pominę nick, on to by kupił, ale w cenie 800 i z darmową wysyłką ale jeszcze się musi zastanowić...
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 No przecież trąbie ciągle, że w Scottcie (który poza tym też wymiata) jest taka właśnie blokada http://katalog.bikeboard.pl/produkt,2013,amortyzatory-przednie,8368 Na poziomie Scotta jest tylko proponowany Unibike (różne rzeczy mają lepsze - też ma hydrauliczny amorek).
PjeseczeQ Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ehh... W NEXie to jednak HLO też nie ma sensu, bo co tam blokować ? To działa jak mój Neon - tłumi większe dziury, krawężniki i ugina się przy hamowaniu tzn. absolutne minimum, może być. Tutaj to blokada naprawdę nie ma wielkiego sensu. Lepiej od razu wymontować, pognać na allegro jako nowy i wstawić jakiegoś sztywniaka niż blokować to to. @Piotrowski Ja za Kands'em nie przepadam i go raczej nagle nie polubię, ale tak a propos tej jednej przytoczonej wypowiedzi - tu jest Polska. Jakbyś był bogaty i dla jaj poskładał rower na full XTR po czym wystawił za to 1100 to jakiś cebulak i tak by ci napisał, że za mniej niż 1000 z darmową przesyłką on nie weźmie - taki kraj. Niektórzy tępi jak buty i nie rozumieją, że nie ma nic za (pół)darmo...
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ehh... W NEXie to jednak HLO też nie ma sensu, bo co tam blokować ? To działa jak mój Neon - tłumi większe dziury, krawężniki i ugina się przy hamowaniu tzn. absolutne minimum, może być Nie wiem jak działa twój neon, ale mój NCX na takim samym olejowym kartridżu, jak w tym NEXie działa bardzo dobrze. I potwierdzają to testy i opinie w necie. A do tego wolniej będzie tracił swoje właściwości tłumiące (olej vs elastomer) i ma blokadę, którą można mlasnąć w czasie jazdy. Więc nadal uważam, że dużo lepiej mieć, niż nie mieć
Gość PiotrowskiGD Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ja za Kands'em nie przepadam i go raczej nagle nie polubię, ale tak a propos tej jednej przytoczonej wypowiedzi - tu jest Polska. Jakbyś był bogaty i dla jaj poskładał rower na full XTR po czym wystawił za to 1100 to jakiś cebulak i tak by ci napisał, że za mniej niż 1000 z darmową przesyłką on nie weźmie - taki kraj. Niektórzy tępi jak buty i nie rozumieją, że nie ma nic za (pół)darmo... Umarłem ze śmiechu, ale tak to bywa. Nie wiem czy mieszkałeś gdzieś na świecie. Ja mieszkałem w latach 90-tych ponad rok w Nowym Jorku. Tam to dopiero poznałbuś smak buractwa. Ciemnota (bez skojarzeń rasowych- chociaż to ich się głównie tyczy) - przypominała rozmowę z jamnikiem albo innym ratrelkiem. A co do blokady, ja zawsze wybiorę lepszy osprzęt kosztem hydraulicznego amortyzatora. <Mniej więcej zawsze wiem w jakim terenie jadę i ustawiam czułość/twardość albo blokadę amora przed jazdą...
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Tyle że w tym przypadku to nie jest żadne rezygnowanie, bo zarówno Unibike, jak i Scott mają dobry osprzęt i do tego mają hydraulika z przodu
PjeseczeQ Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Chyba, że mówimy o wersji olejowej - to na asfalcie HLO jest warte uwagi. Ale poza tym to... średnio. Wolałbym np. lepsze manetki od blokady mimo wszystko.
crash86 Napisano 27 Marca 2014 Autor Napisano 27 Marca 2014 No to zostaje SCOTT z blokadą za 2450 lub CUBE bez blokady, za to lepszy sprzęt za stówkę więcej. ZethosGTS jest drogi i nie widziałem żadnych promocji na niego. Który byście wybrali ? Siedziałem na tym scottcie z 2013 r. i naprawdę fajnie leżał, dzisiaj siedziałem na cube curve pro 2014 - nowszy model ma już blokadę i jakoś gorzej.
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Ale przecież HLO, o którym ciągle mówimy - Hydraulic lockout to jest właśnie wersja olejowa. Jest tam kartridż olejowy, który tłumi i w razie czego blokuje. Nie wiem, czy są modele, które mają hydrauliczną blokadę i nie są olejowe, ja się z takimi nie spotkałem Ale może zostawmy ten temat, bo tak można w nieskończoność. Dla mnie idealny rower za 2,5 to rower zrównoważony, co oznacza też, że powinien mięc przyanajmniej ten amortyzator za 250zł, a nie jakiś jeszcze tańszy, tylko po to, by jakaś część napędu nie było alivio-deore tylko mega-super-deore (przy jednoczesnej korbie na kwadrat hue hue). Edycja co do powyższego od autora tematu: Myślę, że moje stanowisko jest wystarczająco jasne, więc już nie będę się powtarzał Poza tym, Cube wcale niekoniecznie ma lepszy napęd - ma gorsze manetki, suport i korbę (przerzuta SLX przy manetkach Acera...)
PjeseczeQ Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 @Tadeus - fakt, mea culpa. @crash86 - szczerze mówiąc, to trochę lipa z tymi M395 w obu tych modelach. Jak miałbym brać hydrauliki, to jednak nieco lepsze niż te low-end'owe albo bym został przy v-kach + dobre klocki. Te Avid'y podobno w niższych temperaturach tak nie padają jak te tanie Shimano, ale o Elixirach 1 ogólnie mało informacji jest, więc pewien nie jestem. Dlatego jednak ja bym się upierał przy Evado 4.0, tylko dlaczego odpadł ?
levy123321 Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 co do Scotta to radziłbym się upewnić czy na pewno specyfikacja jest zgodna z rzeczywistością - ja w tym roku przymierzałem się do sportstera 30 i okazało się że na oficjalnej stronie scotta jest błędna specyfikacja (zdecydowanie zawyżona) nie mówiąc już o tym że są również różnice w specyfikacji na polskiej stronie scotta i na angielskiej.Wstępnie byłem przekonany że kupię ten rower ale po tym jak dowiedziałem się co tak naprawdę zostało w niego włożone to jego konfiguracja vs cena nie wypadała korzystnie.
PiotrC Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 WItam, Chcialem sie dowiedziec czy ten rower: http://rowery-24h.pl/rower-haibike-land-meski-28-cross-p-13.html w stosunku do Scott'a x30 jest ciekawą propozycją? Mialem okazje jezdzic i na x30 i na Haibike'u i na obydwoch pozycja byla wygodna. Czy myslec ew o Unibike Zethos czy ktoras z tych 2 opcji jest wystarczajaca,
Tadeus Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Jak na moje pojęcie, to jest trochę słabszy od Scotta (o ile Scott faktycznie ma taką specyfikację, jak na tamtej stronie). Oba to jednak fajne rowery, więc czego być nie kupił, raczej nieszczęśliwy nie będziesz Unibike jest jeszcze trochę lepszy, mniej więcej o tyle, o ile jest droższy. Jak dla mnie, to imho Scott wystarczający do normalnego użytku. Tyle że z tego co widzę, w połowie rozmiarów już go nie ma. W końcu to największe forum rowerowe, więc trzeba się liczyć z tym, że jak pojawi się tu jakiś atrakcyjny link to po parunastu godzinach może już tych rowerów pod nim zabraknąć
PiotrC Napisano 27 Marca 2014 Napisano 27 Marca 2014 Czyli gdyby udało się coś ugrać z ceny Zetosa to z tych 3 byłby najciekawsza propozycją? Jeszcze pytanie odnośnie dopuszczalnego ciężaru tych rowerów. Chciałbym jeździć czasami z dzieckiem w trasy. Fotelik mam (montowany do ramy) . Mam 186 cm wzrostu przy wadze ok 94 kilo(docelowo chce zrzucić z 10:P) czy te rowery wytrzymają takie ciężary na dłuższą metę. Oczywiście z dzieckiem nie będę jeździł regularnie (głownie w weekend, jakaś niedługa trasa).
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.