scyzoryk Napisano 26 Marca 2014 Napisano 26 Marca 2014 Witam.Jako że na wykończeniu jest już druga używana przeze mnie opona Schwalbe Rocket Ron 26x2.1 tylna, przychodzi czas na jej wymianę. Chciałbym zastąpić ją czymś innym, z racji jej sporych oporów toczenia, ślizganiu się na podjazdach oraz bardzo szybkiego zużywania się. Dotychczas jeździłem na zestawie RoRo przód i tył. Z racji tego że przód trzyma się od jakiś 7 tysięcy kilometrów i nie ma jak na razie żadnych oznak zużycia wymagającego jej wymiany, oraz jako że na przednim kole jeździ się na niej dość przyjemnie i sprawdza się dobrze, chciałbym ją na razie zostawić. Niestety zagłębiając się coraz bardziej w tajemnice jazdy po górach RoRo jako opona napędowa wydaje się być nie niezastąpiona i myślę że znalazła by się lepsza guma spełniająca moja oczekiwania. Dojeżdżając do terenu docelowego, dosyć spory kawałek opona toczy się po asfalcie przez co bardzo szybko znika. Starcza na niecały sezon... Po drugie posiada dosyć spore opory toczenia co słychać i niestety czuć. Na kamienistych, liściastych podjazdach opona można by powiedzieć toczy się w miejscu. Na luźnych zjazdach czuć dużą niepewność, na pewno w pewnym stopniu to przez braki w technice, ale jadąc na rowerku kolegi aż tak nie było to odczuwalne. Jako że i tak jestem zmuszony do kupna nowej opony, więc zastanawiam się nad wymianą na inny model. Wybór jest dosyć duży. Przejrzałem oponki takie jak Continental Race King Supersonic, Maxxis Ikon, Geax Saguaro. Niestety oponki te są dosyć ciężkie. Stąd moje pytanie do was, czy znajdę coś lekkiego i spełniającego się w roli opony napędowej? Co wybralibyście spośród w/w opon?Pozdrawiam.
scyzoryk Napisano 28 Marca 2014 Autor Napisano 28 Marca 2014 Będę kupował jednak komplet opon. Wspomoże ktoś cennymi radami jakie wybrać?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.