Dadi Napisano 11 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Czołem ! W najbliższym czasie mam zamiar sprawić sobie buty i pedały. Teraz ujeżdzam crossa ale najpóźniej za rok zmieniam na rower na szose. Z tego co wiem to do szosy są inne rozwiązania niż SPD a ja nie chce za rok kupować kolejnych butów i pedałów. Planowałem kupić buty SHM072 ale tam można jedynie przymocować bloki spd. Co radzicie i ewentualnie co polecacie w cenie do 250-300 zł (buty) ? Acha jak by sie jeździło w spd na szosie ? Pozdrawiam , Darek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kogut89 Napisano 11 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 Ja jeżdżę na szosie w butach Shimano shr074( http://shop.megasport.biz.pl/product_info....roducts_id=9106 ) i pedałach Shimano SPD SL PD-R540 i jestem bardzo zadowolony z tego kompletu.Za buty zapłaciłem 245zł+około 180zł za pedały...z pedałami dostałem bloki ale z luzem(niezabardzo na szosę)i musiałem kupić nowe bloki bez luzu za 44zł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Gość BikerFG Napisano 11 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2006 ja tez mam spd zarowno w goralu jak i szosowce i jest OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
easyrider Napisano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 ja tez mam spd zarowno w goralu jak i szosowce i jest OK.Ja mam tak samo - górskie pedały w obu rowerach - szosowym i górskim...Nie muszę mieć dwóch par butów. Planowałem kupić buty SHM072 ale tam można jedynie przymocować bloki spd. Co radzicie i ewentualnie co polecacie w cenie do 250-300 zł (buty) ? Acha jak by sie jeździło w spd na szosie ? Polecam komplet buty+pedały SPD - np. właśnie SHM072.Pamiętaj, że w butach szosowych praktycznie nie można chodzić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kogut89 Napisano 12 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Hmm,a tak przy okazji to czym się różnią pedały SPD szosowe od MTB?Tylko blokami?Wyglądaja tak samo? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadi Napisano 12 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2006 Dzięki za rozjaśnienie umysłu. Kupie więc spd'ki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
epafras Napisano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Hmm,a tak przy okazji to czym się różnią pedały SPD szosowe od MTB?Tylko blokami?Wyglądaja tak samo? SPD na MTB: http://allegro.pl/item109148202__pedaly_mt...0_lx_nowe_.html pedały na szose: http://allegro.pl/item109386752_nowe_pedal...no_pdr_540.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Kogut89 Napisano 13 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2006 Aha,to takie buty...(a raczej pedały ) no to do szosy to chyba niezabardzo?;)No chyba że tylko tak do jeżdżenia dla przyjemności Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaq Napisano 16 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2006 Czym sie kierować... 1.Podeszwa musi być stosunkowo twarda. (Jeżeli nie stać Cię na buty z carbonową,to pójdź do sklepu i sprawdź jej giętkośc,wtedy łatwo ocenisz twardośc innych) 2.Wkładka buta do 0,5cm dłuższa od stopy (z wyjątkiem butów sidi,które zazwyczaj kupuje się na styk bo mają tendencje do rozciągania się) 3.W podeszwie muszą być otwory na różne rodzaje bloków - wtedy nie będziesz miał problemu z dopasowaniem pedałów,gdy Ci się znudzą. 4.Zwróć uwagę na materiał - muszą być przewiewne.Zatem skóra i siateczki są bardzo wskazane. 5.Ważne jest również zapięcie.Najlepsze są oczywiście naciągane żyłki,ale jeśli te są poza strefą finansową,to proponuję rzepy (najlepiej trzy,wtedy noga jest stabilna).Odradzam sznurówki,potrawią się rozwiązać i można ulec "samo-kraksie". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dadi Napisano 17 Czerwca 2006 Autor Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2006 Czym sie kierować... 1.Podeszwa musi być stosunkowo twarda. (Jeżeli nie stać Cię na buty z carbonową,to pójdź do sklepu i sprawdź jej giętkośc,wtedy łatwo ocenisz twardośc innych) 2.Wkładka buta do 0,5cm dłuższa od stopy (z wyjątkiem butów sidi,które zazwyczaj kupuje się na styk bo mają tendencje do rozciągania się) 3.W podeszwie muszą być otwory na różne rodzaje bloków - wtedy nie będziesz miał problemu z dopasowaniem pedałów,gdy Ci się znudzą. 4.Zwróć uwagę na materiał - muszą być przewiewne.Zatem skóra i siateczki są bardzo wskazane. 5.Ważne jest również zapięcie.Najlepsze są oczywiście naciągane żyłki,ale jeśli te są poza strefą finansową,to proponuję rzepy (najlepiej trzy,wtedy noga jest stabilna).Odradzam sznurówki,potrawią się rozwiązać i można ulec "samo-kraksie". Właśnie o takie rady mi chodziło. Na carbon mnie nie stać poza tym jestem tylko amatorem. Podoba mi się określenie "samo-kraksa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
karolaq Napisano 19 Czerwca 2006 Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2006 Ja kupiłam butki na carbonowej podeszwie za 200zł.Kolega miał je raz na nodze i stwierdził,że kupił za małe.Czasami warto popytać i poprzeglądać różne aukcje internetowe.Ludzie dostają i kupuja różne dziwne rzeczy,a Tobie akurat mogą być przydatne Miłego butkowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.