zyga94 Napisano 25 Marca 2014 Napisano 25 Marca 2014 (edytowane) Siemanko, Chciałem dzisiaj odkrecic zacisk hamulcowy (prawy) bo słabo chodził po zimie. Problem w tym, ze gdy go odkręciłem wyszedł razem z piwotem.. (niżej fot.) no i chcąc ją odkręcić go śruby, psikając różnymi specyfikami (ni ch*ja nie chciało zejść) zniszczyłem gwint od tej rzeczy.. Jak mam to wydostać z tej śruby? Edytowane 25 Marca 2014 przez zyga94 Cytuj
Gość Napisano 25 Marca 2014 Napisano 25 Marca 2014 Chwyć czymś za piwot poza okolicą gwintu - kombinerki lub imadło. Najlepiej przez jakąś szmatkę lub coś innego, żeby nie pokaleczyć powierzchni i odkręć piwot od ramienia hamulca. Potem oczyść gwint piwotu i wkręć w widelec ramy. Cytuj
dzanas Napisano 25 Marca 2014 Napisano 25 Marca 2014 podejrzewam że piwotu już nie odratujesz wiec może wsadź go w imadło i próbuj odkręcić, ewentualnie podgrzewanie + różnej maści penetratory.....( w każdym bądź razie nie próbuj ponownie wkręcać go w ramę !- jest zmasakrowany i zniszczysz gwint w ramie ) Cytuj
zyga94 Napisano 25 Marca 2014 Autor Napisano 25 Marca 2014 Więc chyba musze poszukać kogoś z imadłem bo sam nie posiadam a kombinerki odpadają bo właśnie nimi zniszczyłem gwint Cytuj
Gość Napisano 25 Marca 2014 Napisano 25 Marca 2014 Jeśli bardzo nie spłaszczyłeś gwintu, to może jeszcze uda się go naprostować wkręcając piwot w gniazdo widelca. Ale jeśli zmasakrowałeś go to już tylko imadło. Możesz pomóc sobie jakimś penetrantem typu Wd-40 lub innym CX-8. Pryśnij, poczekaj z 5 minut, i próbuj odkręcać. U mnie sprawa wyglądała prościej, bo udało mi się odkręcić piwot od ramienia hamulca bez uszkadzania gwintu, a użyłem kombinerek z wąskimi szczękami ale przez jakąś szmatkę, żeby właśnie nie uszkodzić gwintu i samej powierzchni piwotu. Cytuj
dzanas Napisano 25 Marca 2014 Napisano 25 Marca 2014 lordstudio - widziałeś jak ten gwint wygląda na zdjęciu ? , zyga94 dobra rada........jednak nie próbuj go wkręcać z powrotem w ramę.... Cytuj
Gość Napisano 25 Marca 2014 Napisano 25 Marca 2014 Dopiero teraz zwróciłem uwagę na zdjęcie, bo na początku nie chciało mi się wczytać, a potem zupełnie o nim zapomniałem. Faktycznie, zgodnie z Dzanas, musisz kupić nowy piwot. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi