Skocz do zawartości

[szybkozamykacz] nowe kola w starej ramie

burz

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam. Mam stary , 10-letni rowerek. Nadszedl czas na wymiane kol.

Postanowilem wykorzystac kola z mojego innego bicykla (tam dalem lepsze), ale

mam zgryz. Mianowicie stare kola byly mocowane na sruby, a ja mam kolka

oczywiscie na zaciski. Wstawilem, zacisnalem... niby wszystko gra, ale co

bedzie podczas pierwszej jazdy (to rower corki)? Czy szybkozamykacz (zacisk)

sie sprawdzi - w starych ramach miejsce na tylna os jest inaczej uksztaltowane niz

w nowych, kolo mozna przesuwac w poziomie (w nowych otwor jest pionowy).

Hmm... Co na to fachury?

pozdr, burz

Napisano

Wlasnie, ze ma to znaczenie. Przy stromych podjazdach zeby tylne kolo nie "wyjechalo" z mocowania musi byc baaardzo mocno zacisniete, ja dodawalem takie podkladki z ostrymi rowkami zeby to sie trzymalo dodatkowo.

No z tym ze jak ktos nie jezdzi takich podjazdow to nie zauwazy roznicy...

• 4 tygodnie później...
Napisano
Wlasnie, ze ma to znaczenie. Przy stromych podjazdach zeby tylne kolo nie "wyjechalo" z mocowania musi byc baaardzo mocno zacisniete, ja dodawalem takie podkladki z ostrymi rowkami zeby to sie trzymalo dodatkowo.
Kupiłeś te podkładki w sklepie rowerowym czy gdzieś indziej ?

Mam ten sam problem co OP (chcę kupić koło na zaciski, mocowanie koła w tylnim widelcu jest starego typu).

Znudziły mi się szybko umierające (bo tanie) koła, zazwyczaj obręcz rozchodziła się przy szprychach (niekapslowane, kroplowe) ale dziś dla odmiany ,,wystrzeliła'' mi tylnia piasta :( . Pomyślałem że zamówię sobie u Arnika kółko z jakąś lepszą... fajnie by było gdyby miała bardzo ,,mocny'' szybkozamykacz. Orientuje się ktoś czy szybkozamykacze w piastach shimano różnią się od siebie ? Czy np. ten od XT jest dużo ,,mocniejszy'' od tego od Deore ? A może warto kupić szybkozamykacz ,,luzem'' ? jeśli tak to jaki... co polecacie ?

Napisano

ja polecam szybkozamykacz NOVATEC. Takim samym stylem jazdy połamałem w ciągu 3 miesięcy 2 szybkozamykacze sh*tmano (deore), teraz od półroku mam owego nowateca i trzyma się świetnie (nawet końcówka się nie wygięła). Do tego koło trzyma lepiej niż ten z deorki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...