Skocz do zawartości

[przerzutka tył] Alivio 9sp

Tadeus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

właśnie instaluje sobie nowe alivio na tył i zastanawiam się, czy do tej pory to ja wszystko robiłem źle, czy na zdjęciach coś jest nie tak. Mam instrukcję shimano, ale tam obrazek jest uniwersalny i pozbawiony szczegółów i niewiele mi pomaga. W necie widziałem, że ta podkładka pod śrubą trzymającą linkę przerzutki jest pionowo i linka przez nią NIE przechodzi, tylko opiera się na jej boku:

21A958F2-797C-4F8C-ADDB-5D2B48AD35E8.JPE

Ja zawsze robiłem ją poziomo, tak by linka przechodziła w niej/pod nią, a nie obok niej, jak na zdjęciu. W mojej metodzie, ta podkładka linkę przyciska, a nie tylko podpiera. Ja robię dobrze, czy zdjęcie ma rację? Pytam bo jakoś nie mogę idealnie wyregulować, a pamiętam z kiedyś, że to ustawienie linki wbrew pozorom miało jakieś tam znaczenie.

Ten bolec powinien być jak na zdjęciu, ma płaską powierzchnię i pasuje do takiej samej powierzchni w gnieździe na przerzutce, aby podkładka się nie obracała. I tak jest tam żebrowanie na linkę, więc, mimo że mocowanie wygląda na słabsze, spokojnie utrzyma linkę.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...