Skocz do zawartości

[przerzutka]"Miękka" przerzutka

zws

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Aby mieć sztywność w układzie, linka i pancerz muszą być do siebie dobrane, najlepiej przez producenta.

Nieprawda. Jeśli pancerz będzie kiepski to żadna linka z kompletu firmowego nie pomoże.

A co jeśli producent oferuje tylko linki a pancerzy nie? To wtedy co z dobraniem? :)

Obecnie Sram ma w ofercie komplety i pancerze, kiedyś oferował jedynie manetki z linkami w zestawie - i jak tu w takim przypadku ustalić kompatybilność?

O ewentualne wyciąganie się linek martwiłbym się przy linkach hamulcowych jeśli już - tam siły rozciągające są dużo większe niż przy olinowaniu przerzutek (choćby z tego względu pancerze przerzutkowe i hamulcowe mają różną konstrukcję).

Przez dwa lata używałem tego samego olinowania przerzutek bez konieczności regulacji - o ile przy normalnych pancerzach i linkach po dłuższym lub krótszym czasie pojawia się upośledzenie pracy z powodu zabrudzenia czy rdzy i działanie skrzyni biegów staje się gorsze - to w zestawie Gore praca przez te czynniki nie jest upośledzona, więc można ocenić rozciągliwość linek - zjawisko w tym przypadku nie występuje.  

Napisano

Ok, w takim razie jak spowodować, by linka przy naciągnięciu nie wysuwała się z pancerza a po zluzowaniu nie chowała ?

Mam już 3 rodzaje pancerzy, jeden kiepski i dwa podobno dobre. Linka nierdzewna, nieszlifowana.

Na podobno dobrych pancerzach indeksowanie działa bez zarzutu, jednak układ nie jest sztywny.

Obawiam się, że po pewnym czasie pracy z błotem i wodą przestanie działać tak dobrze, ale wtedy winę zrzucimy na przerzutkę slx, bo przecież wiele osób się na nie skarży :)

SRAM-y są zapewne mniej wrażliwe, bo ciągną 2x więcej linki, więc błąd jest o połowę mniejszy. Tym co wody unikają też długo i dobrze będzie działać, bo i opory prędko nie powstaną. To tak, jak ze smarowaniem łańcucha, jednemu na 100 ledwo starcza a drugi twierdzi, że 400 i więcej robi :)

Sprawdzałem w kilkunastu różnych rowerach, starych i nowych. Około połowie zmieniarka się ugina jak u mnie a druga połowa ma sztywną linkę, tak jakbym chciał, żeby było u mnie. Co jeszcze pozostaje do sprawdzenia, zanim kupię komplet kabli siemano ?

Przy naciąganiu, łuki na pancerzach się jakby rozprostowują. Ruch linki względem pancerza jest mniejszy po 1 odcinku, po  drugim większy, na trzecim (przy przerzutce) już nie sprawdzałem.

Gdybym nie trafił na wyjątkowo tandetny pancerz, do głowy by mi nie przyszło, że linka/pancerz aż tyle się ugina, 

Napisano

Zupełnie nie rozumiem problemu opisanego w pierwszym zdaniu. 

Nie wiem też co znaczy tandetny pancerz, jaka firma i cena?

Jak przyjeżdżam do Polski to "uzdatniam" rower mtb, po roku stania olinowanie pracuje tak sobie, kupuję w sklepie gotowe kawałki pancerza Shimano, cena o ile pamiętam 4 lub 5 zł. Każdy zawiera porcję smaru. Działają bardzo dobrze.

Napisano

Kurcze no jakaś tajemna siła normalnie.. :) Czas temu zminiałem komplet w starej damce meridy i wsadziłem wszystkie pancerze grube hamulcowe i działa toto bez problemu no bo i luźniej ma, zresztą tak było od nowości. Może linka jakaś wyjątkowo gruba i zbyt ciasno siedzi?? Może wrzuć jakieś foty z prowadzeniem linki.

Napisano

Coś ewidentnie zamul, u mnie w Canyonie wraca że mało zębów nie wybije, w drugim rowerku też sporo sztywniej jest a pancerze/linka mają parę lat (nie jest to shadow, tylko klasyczny przerzutnik).

Pancerz na końcu nie jest zbyt płasko? Może masz zbyt krótkie pancerze przy przelotkach i linka trze na końcach?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...