Skocz do zawartości

[opony] schwalbe smart sam 28" 1.6 czy 1.75

katmai

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

A no to rozumiem oczywiście ;) myślę przystosować rower bardziej pod asfalt, czasem przejazdem jakieś drogi szutrowe lub ubite ścieżki leśne. Myślę że te dadzą radę a i chyba są najlżejsze z podanych wcześniej. Ewentualnie rozmiar 1.6

Napisano

Zależy jaki masz asfalt w okolicy - jak równy to spokojnie 1,4 można zakładać, jak jest dużo dziur, łat, nierówności to optymalny będzie balonik 1,6.

Napisano

Jeżdżę właśnie na takiej, tylko w rozmiarze 30C. Pompuję na 6 bar (zalecane 4,5-7 bar dla 30C).

Tak jak piszesz - lekka i szybka. Przyczepność moim zdaniem dobra, komfort oczywiście trochę mniejszy niż na grubszej oponie, ale cóż - coś za coś.

W terenie niestety jeszcze nie miałem okazji jej sprawdzić, ale wydaje mi się, że na twardych nawierzchniach da radę.

Na DDRach z kostki nie jest źle, na kostce brukowej typu "kocie łby" już raczej słabo, ale może to też dlatego że nie działa mi amortyzator ;)

W razie czego po napompowaniu do dolnej granicy powinien chyba trochę - kosztem osiągów - wzrosnąć komfort.

Oczywiście 35C będzie trochę bardziej komfortowa niż 30C.

Napisano

Adrionn - miałem vittoria xn pro - też głownie na twarde drogi (asfalt, miasto, ubite ścieżki leśne, etc). Bardzo dobre, ultra lekkie, dętkę przebiłem raz w ciągu 4tys km. Nie sa jakieś bardzo trwałe, tył po tych 4k nadawał się już do wymiany.

Bardzo szybkie, bardzo lekkie, dobrze trzymały się drogi.

Niestety cena dość wysoka. Tutaj przykład:

http://www.bikestacja.pl/pl/opona-vittoria-cross-xn-pro-700x32c-kevlar.html

Pozdr

• 4 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...