Skocz do zawartości

[suport] kompatybilność suportów shimano z wyższych grup z korbami

pietia79

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Krótkie pytanie, pewnie banalne, ale nie znalazłem jeszcze zadnego potwierdzenia.

Czy suporty wyższych grup (np. slx, xt: SM-BB70) będą współpracować np. z korbą deore?

Linia łancucha jest taka sama, ale jak zacząłem grzebać to np. shimano podaje, że do różnych suportów jest różna "odpowiednia" korba. 

http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/FC/SI-1L60A-001/SI-1L60A-003-POL_v1_m56577569830674830.pdf

Czy na przykład wspomniany SM-BB70 będzie współpracował ze wszystkimi korbami podanymi w ww. tabelce, czy już korby deore nie obsłuży. Szerokość taka sama, gwinty itd..

Napisano

Tak. Hollowtech to hollowtech i nie ma różnic. Podobno jest różnica między suportem szosowym a mtb, ale nie zgłębiałem tematu w tym kierunku. Osobiście mam korbę Sora i suport Dura Ace - działa.

Napisano

Miski suportów szosowych Shimano są troszeczkę szersze niż suportów mtb.

Oczywiście że jest jedna odpowiednia korba do danego suportu :) Podobnie jak są najlepsze buty do danego espedeka tej firmy :)

Dla osób niewtajemniczonych takie zalecenia są istotne przy wyborze części a to wiąże się z większymi dochodami dla Shimano :)

• 3 miesiące temu...
Napisano

Mam w rowerze MTB suport SM-BB70, czy jest coś lepszego jakościowo i drugie pytanie: czy miski suportu mocno powinny być wkręcone w mufę, czy siła ma znaczenie na pracę łożysk, oczywiście wiem, że siła z jaką powinno się dokręcać jest określona  (za pomocą klucza dynam.), jeżeli go niem mam, jeżeli będę się starał dokręcić mocno (kluczem pro) jakie istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia gwintu, itp.

Z góry dzięki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...