zaqos Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Witam, Czy możecie mi pomóc w doborze gęstości oleju do tego amorka bo nigdzie nie mogę znaleźć informacji na temat rodzaju oleju, Parametry: Rozmiar koła 26"Sprężyna TS AirTłumienie Absolute +Regulacje naprężenie wstępne, szybka kompresja (wewnętrzna regulacja), wolna kompresja, tłumienie odbiciaMocowanie hamulca Post MountŚrednica goleni wewnętrznych 30mmMateriał goleni wewnętrznych aluminiumMateriał goleni zewnętrznych magnezŚrednica rury sterowej 1,1/8"Wysokość oś - korona 476mmWaga 1418g (carbon) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Ale ile ważysz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaqos Napisano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 85 kg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 85 to olej 5w lub 7.5w, skłaniał bym się ku 5w. Np olej motula 5w jest troszkę "gęstszy" od fabrycznych 5w wiec powinien być ok. http://www.forumrowerowe.org/topic/103016-amortyzacja-olej-do-amortyzatorow-faq-lepkosc-zamienniki-etc/ tu masz o olejach i ich zamiennikach ładnie w tabeli. O ile umiesz sie tym posługiwać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaqos Napisano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 http://www.forumrowe...zamienniki-etc/ tu masz o olejach i ich zamiennikach ładnie w tabeli. O ile umiesz sie tym posługiwać I jest problem:) W sklepie mam dostępne: Finish line 5WT w chorej cenie 71zł za 475ml lub Motorex Fork Oil 1L 5WT lub 7,5WT który z tych byś polecił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 24 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Ludziska biorą motorexa, ale on ponoć mętnieje po jakimś czasie. Możesz kupić sramowski pit stop ale on tez u nas drogo, u pepików taniej. Jeżeli chciał byś motorexa, to 5w. Czytałeś temat który ci podałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Z doborem oleju jest problem... teoretycznie można wlać Motorexa 5W i powinno być OK ( ważę 86kg i jeżdżę właśnie na Motorexie 5W w Manitou),ale nie każdemu może pasować taka charakterystyka tłumienia.Jeśli lubisz "szybkie" amorki to wlej olej o mniejszej lepkości ( np. mieszając w równych proporcjach 5W i 2,5W), jeśli chcesz mieć większe tłumienie - wlej 7,5W. IMO Motorex 5W wystarcza w zupełności w wielu przypadkach. Informacyjnie- według pewnych źródeł lepkość Finish Line 5W jest na poziomie 22 cSt@40 , czyli mocno zbliżona do Motorexa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zaqos Napisano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Wydaje mi się aby dobrać odpowiedni olej najskuteczniejsza będzie metoda prób i błędów więc zacznę od 5WT Motorexa a, że to będzie "mój pierwszy raz" w serwisowaniu amorka wydaje się być najodpowiedniejszym olejem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team durnykot Napisano 24 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Oprócz oleju możesz jeszcze pokombinować z ustawieniem tłumika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rulez Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Wydaje mi się aby dobrać odpowiedni olej najskuteczniejsza będzie metoda prób i błędów więc zacznę od 5WT Motorexa a, że to będzie "mój pierwszy raz" w serwisowaniu amorka wydaje się być najodpowiedniejszym olejem. Słusznie, ponieważ taki olej zaleca instrukcja ... a jeśli nie był byś zadowolony, wtedy można kombinować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi