Skocz do zawartości

[wymiana osprzętu] na jaki wymienić, aby poprawić i nie przedobrzyć?

RR52

Rekomendowane odpowiedzi

Ja mam ten nowszy, także na 100% nie mam mocowania... :(

Także na pewno z przodu zostanie tarczowy (póki co ten fabryczny Hayes MX5), a z tyłu wymieniony Avid SD7.

I pod tego typu zestaw hamulców będą ewentualnie dobierane koła - czyli przód pod tarczę, tył pod V-kę...

Faktycznie, w Twoim przypadku wymiana kół (jeżeli jednego, to lepiej zacząć od tylnego) wydaje się najlepszą opcją. Podpowiedzi nasze będą trafniejsze, jeżeli napiszesz ile ważysz (od tego zależy dobór ilości szprych, rodzaju obręczy), jak często jeździsz/zamierzasz jeździć, ile km, lub ile godzin trwa twój przeciętny wyjazd na rowerze?

Nie obrazasz sie to Ci powiem. Odnosze wrazenie, ze chcesz wymieniac dla samego wymieniania (... )

A co w tym złego :) ? Lepsze części większy komfort jazdy, nawet jeżeli wymienimy tylko przerzutkę. Zresztą to sprawa mocno subiektywna, bo jeden nie zauważy różnicy pomiędzy Altusem a Deore a dla kogoś innego różnica jest znaczna.

Na podstawie Twoich danych, moje sugestie co do kół:

- osobiście jestem zwolennikiem składania kół (przez osobę wykwalifikowaną) - mam wtedy to co chcę. Tak więc w konsekwencji:

- piasty - z lenistwa sam korzystam z piast na łożyskach maszynowych - tu z rozsądnych cenowo pozycji Novatec (model w zależności od zasobności portfela). Kontropcją są piasty Shimano, tańsze ale ponieważ są na łożyskach kulkowych powinno się do nich zajrzeć i przesmarować od czasu do czasu i kontrolować czy nie pojawiły się luzy (wyrobienie się/poluzowanie konusów). Tutaj wybór też zależy od zasobności portfela: Deore, SLX, Deore XT (w kolejności od najsłabszej/najtańszej, uważam że poniżej Deore w Twoim przypadku nie opłaca się schodzić). Piasta przód koniecznie pod tarczę - sprawdź jaki typ mocowania masz w tej chwili (IS na 6 śrub, czy Center Lock), tył w zależności od tego czy przewidujesz wymianę ramy w ciągu najbliższych 2-3 lat. Nie wymieniasz i zostajesz przy hamulcach v-brake z tyłu, masz dowolność wyboru, byle obręcz była pod v-brake.

- obręcze - u mnie bardzo dobrze się sprawdziły Mavic 317 i je polecam, choć spotkałem się z opiniami że są zbyt miękkie (nie zaobserwowałem u siebie). Są w wersji v-brake (Twoje tylne koło - koniecznie) i Disc (na przód do tarczówki, choć jeśli chcesz mieć takie same obręcze na obu kołach, to może być i wersja v-brake). Nie obrażaj się, że na wszelki wypadek napiszę - obręcze i piasty muszą mieć tę samą ilość otworów na szprychy - 36 koło sztywniejsze, ale i trochę cięższe (z naciskiem na trochę), lub 32 otwory.

Obręcz jest dosyć wąska, ale uniwersalna - jeżdziłem na niej zarówno z oponą 2,2 jak i slickiem 1,25. W obu przypadkach bez problemów. Dodatkowo dodam, że bardzo łatwo dało się ją dostosować do konfiguracji bezdętkowej (z oponą typu Tubeless Ready) i w przeciwieństwie do obręczy Zircon 307 zakładanie opony na nią nie jest koszmarem.

Do wspomnianych wcześniej obręczy Accent się nie odniosę, bo kompletnie nie miałem z nimi do czynienia.

- szprychy 2mm DT Swiss

Jeszcze raz powtarzam, to są tylko moje sugestie, wynikające z mych ograniczonych doświadczeń. Moja waga - na początku sezonu 92 kg, w środku i pod koniec 85kg. Nie jeżdżę jakoś specjalnie technicznie, ale i w niezbyt wymagającym terenie, więc moje koła dostają tak umiarkowanie w kość. Zwróć szczególną uwagę na podane szczegóły co do doboru poszczególnych elementów, tak by pasowały do siebie.

waga kompletu 2350 to mega ciezarne  odpadaja na stracie. Szukaj kompletu Mavic Cross Ride pod V komplet wazy 1800 g a 500g na komplecie to bardzo duzo . Do tego Cross Ride to koła systemowe maja bardzo dobra sztywnosc o wiele lepsza niz zaplatane w tym przedziale cenowym oczywiscie

Jezeli chcesz kupic jakies koła to szukaj w okolicy 1900 g  ciezszych nie ma sensu...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...