Skocz do zawartości

[koło] scentrowane około 1 mm

pitrekk

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

czesc, mam pytanie i prosze o rade. Kupilem nowy rower na allegro, z reszta polecany tutaj Lazaro Integral.

Po zamontowaniu przedniego kola zauwazylem, ze jest ono scentrowane, okolo 1 (moze troche wiecej) milimetra.

Jako ze juz wczesniej raz odsylalem rower (przyszedl zly amortyzator i obita rama) wolalbym juz zamknac temat i nie bawic sie z tym w nieskonczonosc. Nie wiem tylko jak taka 'wada' bedzie wplywac na uzytkowanie.

Bardzo prosze o rade czy odsylac czy lepiej udac sie z tym kolem do serwisu i wyregulowac?

Dodam, ze kolo scentrowane jest pionowo (widac najlepiej kiedy zakrecic kolem i przylozyc kciuk do ramy tak, ze w pewnym momencie ociera).

• Mod Team
Napisano

1-2 mm przyjmuje się że koło jest proste. Jeżeli nie ociera o hamulce i nie przeszkadza w hamowaniu ( nie dotyczy tarczowych) to bym sie tym na razie nie zajmował. Koła są nowe wiec pewnie jeszcze nie ułożone.

Napisano

Znaczy,że bicie osiowe a nie promieniowe?

Klucz do szprych kosztuje niecałe 10 zł.Poluzuj o jeden obrót nyple tam gdzie jest góra i tak samo naciągnij gdzie dół.

Napisano

dzieki za odpowiedzi.

osiowe czy promieniowe... hm, powiem tak, jak zakrecisz kolem to widac skrzywienie obserwujac miejsce gdzie obrecz przechodzi miedzy klockami hamulcowymi - raz jest blizej raz dalej. tak jak napisalem jest to na moje oko 1-1.5mm.

Wlasnie wolalbym uniknac bawienia sie z tym sam zeby jeszcze bardziej czegos nie spieprzyc. Nie jestem moze jakims ostatnim lewusem technicznym, ale tez nigdy nie bawilem sie z prostowaniem kol.

A kupujac nowy rower jednak oczekujesz ze nie bedziesz musial przy nim od poczatku grzebac...

• Mod Team
Napisano

Rzadko kiedy koła wychodzą z fabryki idealnie proste, a nawet jeśli to jedna/dwie jazdy, szprychy się poukładają i trzeba je podciągnąć/poprawić.

Między innymi po to jest przegląd gwarancyjny, chociaż w praktyce oczywiście nikomu nie chce się bawić i poprawiać idealnie takich rzeczy. 

Takie bicie nie wymaga jakiejś szczególnej ingerencji, jest w akceptowalnej granicy, w tańszych kołach to wręcz norma. Niema co się zadręczać tematem.

Napisano

dzieki jeszcze raz za odpowiedz, tak tez zrobie, zostawie to, pojezdze troche i ew. udam sie do serwisu jak skrzywienie bedzie sie powiekszac.

pozdrawiam!

Napisano

No no 1mm bicia... poważna sprawa :icon_cool: . Jak zaczniesz na tym jezdzić to dopiero będziesz miał bicie :laugh: . Z tego co się orientuję to tam koła jakością nie powalają, poza tym tanie koła składane maszynowo w 99% wymagają centrowania po kilku pierwszych jazdach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...