Skocz do zawartości

[hamulec] Jaki hamulec do roweru?

olek7411

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam! Mam watpliwosc jaki hamulec wybrac. Czy tarcza czy V-Brake. Jezdze po lasach to jest: liscie, mech, korzenie, blotom, gorki. Jezeli V-Brake to kupuje Shimano Deore, a klocki z wymiennymi okladzinami. Jezeli tarcza to Hydrauliczna i juz nie wiem co dalej. Hamulec bedzie z tylu tylko. To tarcza 160 czy 180? I oczywiscie jaki zacisk? Klamke najprawdopodobniej kupie Shimano BL-M395 jezdzilem na nich u brata i mi odpowiadaja co do ksztaltu. Kwota do 200 zl

Wysłane z mojego PMP3670B przy użyciu Tapatalka

• Mod Team
Napisano

W dniu 23.03.2014 o 20:37, olek7411 napisał:
Hamulec bedzie z tylu tylko

Kup najtańsza Vake jaką znajdziesz i będzie ok. :D

Napisano

A to, ze hamulec tylko z tylu dlatego, ze kolega mi tak doradzil, bo jezdzimy we dwoch po lesie. Ale chyba jednak na przod tez cos trafi :D

A tarcze jakie? Standard 180/160 czy 180/180?

• Mod Team
Napisano

Zacznij szukać ubezpieczenia które obejmuje wymianę zębów ;) jak będziesz dalej kolegi słuchał oczywiście ;)

A ile ważysz ? jak do 70-75 to spokojnie 160 przód tył.

Napisano

Znaczy on tak jezdzi i JESZCZE zyje :D

Waze 60 to kupie 180/160. Ale tata jezdzi czasem tym rowerem, a wazy 100.

Napisano

Polecam wbicia sobie w nawyk hamowania przodem :) Oczywiście na początek z umiarem, żebyś tych zębów za szybko nie musiał wymieniać. Przód, albo ostre hamowanie przód i tył w tym samym  czasie.

Napisano

Chwilowo jezdze MTB brz hb wiec hamuje tylko przodem (but w opone i zdarza sie z dymem) wiec trudno nie bedzie z nawykiem

• Mod Team
Napisano

W dniu 23.03.2014 o 21:47, olek7411 napisał:
a wazy 100.

Już miałem coś mówić ale to dość rozsądny argument. Jako że będzie miał hamulce tarczowe, poczytaj o nich, hamują dobrze świetnie i zabójczo dla tych co ich nie znają ale bardzo łatwo je pozbawić siły i trudno potem odratować bez wywalania pieniędzy.

Przede wszystkim uważaj by nie zabrudzić tarczy i nie łap jej palcami. Na początek wystarczy.

Napisano

Jednak z najtańszą nawet Vałką będzie bezpieczniej.

W dniu 23.03.2014 o 21:57, olek7411 napisał:
wiec hamuje tylko przodem (but w opone i zdarza sie z dymem)

:thumbsup:

• Mod Team
Napisano

W dniu 24.03.2014 o 07:01, Sagitt77 napisał:
świetna rada

To bez różnicy czy będzie miał 6 tłoczkowy hamulec DH czy canta na tyle i tak by się zabił i tak :P a w mojej wypowiedzi był ukryty przekaz który autor i wielu innych odczytało :P

Napisano

Ugupu popieram pytanie, czy masz dostosowane piasty i ramę do tarczówek ? Według mnie możesz pomyśleć o V-ka na tył a tarcza na przód. 

Napisano
  W dniu 24.03.2014 o 07:06, ugupu napisał:

Jednak z najtańszą nawet Vałką będzie bezpieczniej.

W dniu 23.03.2014 o 21:57, olek7411 napisał:

wiec hamuje tylko przodem (but w opone i zdarza sie z dymem)

:thumbsup:

Tu jezdze mtb do streetu, a tetaz buduje nowy rower na wiosne. Rama i amortyzator dostosowane tylko piasty nie. Wiem, ze musze kupic nowe i chyba bedzie to na center lock (czy jak to sie zwie te rozwiazanie Shimano)

Napisano

Powiedzmy sobie tak. Jeżeli masz wolnobieg i chcesz przejść na kasetę a w przyszłości na tarcze, to czemu nie? Inaczej jest to bez sensu.

Napisano

Mam kasete. Nie mam tylko mocowan do tarczy. Ale to pasuje do siebie, bo kola mam pogiete wiec wymienie je cale

Napisano Move'm, a Tapatalkiem wyslano. Technologia zaskakuje! :o

• Mod Team
Napisano

Tak :P gwint śruby z przerzutki pasuje go gwintu osi (piasty shimano 9mm), gwint wolnobiegu pasuje do mufy BSA, prawego ofc ;) klucz do kasety pasuje do wolnbiegu i do CL 1, bo są 2 standardy. I pewnie coś by jeszcze znalazł :P

No a pół zintegrowane stery VP idealnie sie nadają do prasowania szal łożysk w bęben hamulcowy fiesty MK IV :P

Napisano

Ale ja nie mowie, ze pasuje jakas czesc do siebie :D Chodzilo mi, ze to dla mnie pasuje, bo musze kola powymieniac

Napisano Move'm, a Tapatalkiem wyslano. Technologia zaskakuje! :o

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...
Forumrowerowe.org korzysta z plików cookies
Prosimy o zapoznanie się z naszą polityka prywatności, w której informujemy o naszych zaufanych partnerach oraz o tym, czym są pliki cookies, pamięć podręczna przeglądarki, w jakich celach i jak je wykorzystujemy, a także jak nimi zarządzać i czyścić. Klikając 'Zaakceptuj' - wyrażasz zgodzę na korzystanie z pamięci podręcznej przeglądarki - plików cookies i podobnych technologii m.in. w celach marketingowych, umożliwiając jednocześnie wyświetlanie na Twoim urządzeniu reklam dostosowanych do Twoich potrzeb oraz zainteresowań. Zapoznaj się z pełną treścią zgody klikając w link Ustawienia.