Skocz do zawartości

[hamulec] Jaki hamulec do roweru?

olek7411

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Mam watpliwosc jaki hamulec wybrac. Czy tarcza czy V-Brake. Jezdze po lasach to jest: liscie, mech, korzenie, blotom, gorki. Jezeli V-Brake to kupuje Shimano Deore, a klocki z wymiennymi okladzinami. Jezeli tarcza to Hydrauliczna i juz nie wiem co dalej. Hamulec bedzie z tylu tylko. To tarcza 160 czy 180? I oczywiscie jaki zacisk? Klamke najprawdopodobniej kupie Shimano BL-M395 jezdzilem na nich u brata i mi odpowiadaja co do ksztaltu. Kwota do 200 zl

Wysłane z mojego PMP3670B przy użyciu Tapatalka

A to, ze hamulec tylko z tylu dlatego, ze kolega mi tak doradzil, bo jezdzimy we dwoch po lesie. Ale chyba jednak na przod tez cos trafi :D

A tarcze jakie? Standard 180/160 czy 180/180?

• Mod Team

a wazy 100.

Już miałem coś mówić ale to dość rozsądny argument. Jako że będzie miał hamulce tarczowe, poczytaj o nich, hamują dobrze świetnie i zabójczo dla tych co ich nie znają ale bardzo łatwo je pozbawić siły i trudno potem odratować bez wywalania pieniędzy.

Przede wszystkim uważaj by nie zabrudzić tarczy i nie łap jej palcami. Na początek wystarczy.

Jednak z najtańszą nawet Vałką będzie bezpieczniej.

wiec hamuje tylko przodem (but w opone i zdarza sie z dymem)

:thumbsup:

Tu jezdze mtb do streetu, a tetaz buduje nowy rower na wiosne. Rama i amortyzator dostosowane tylko piasty nie. Wiem, ze musze kupic nowe i chyba bedzie to na center lock (czy jak to sie zwie te rozwiazanie Shimano)

• Mod Team

Tak :P gwint śruby z przerzutki pasuje go gwintu osi (piasty shimano 9mm), gwint wolnobiegu pasuje do mufy BSA, prawego ofc ;) klucz do kasety pasuje do wolnbiegu i do CL 1, bo są 2 standardy. I pewnie coś by jeszcze znalazł :P

No a pół zintegrowane stery VP idealnie sie nadają do prasowania szal łożysk w bęben hamulcowy fiesty MK IV :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...