luto Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 postanowiłem złożyć rowerek o całkowitego zera, obecnie jeżdżę hexagonem v3 z 2008 plan: stopniowy zakup na końcówkę obecnego sezonu / początek następnego zakładam temat aby Was prosić o porady i opinie odnośnie budowanych dwóch kółek rower ma z założenia służyć do codziennych dojazdów do pracy 10 km w jedną stronę po mieście, bez ścieżek rowerowych głównie po ulicach ale i parku, po drodze 2 dość duże wzniesienia, planuje po nabraniu formy jeździć też po parku leśnymi ścieżkami (ten lekki teren) budżet ? myślę że w 3000 się wyrobię mój dotychczasowy wybór komponentów na papierze: rama: peak 26 jeśli znajdę 19stkę (w starym modelu) lub el norte hamulce SLX BR-M675 przód/tył korby SLX FC-M670 42x32x24 kaseta SLX CS-HG81 10s 11-36T łańcuch SLX CN-HG74 przerzutki przód SLX FD-M671 3rz przerzutki tył SLX RD-M670 SGS 10rz manetki SLX SL-M670 koła ? http://allegro.pl/kola-26-mtb-generation-xc-hb-m475-fh-m475-tarcze-i4064478607.html amortyzator ? SR SUNTOUR XCR RL no i jeszcze pozostaje do wyboru kierownica, sztyca, mostek i inne co myślicie ?
jasinski21444 Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Jeżeli miasto i lekki teren to poskładaj sobie crossa , to będzie o wiele lepszy wybór
Classified Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 No nie byłbym taki krytyczny. Chłopak widać ma dobre podejście do sprawy, bo chce nasycić rower jednolitą grupą. Niegłupia koncepcja i zgodna z zasadami sztuki. Przy czym ja pozostałbym na poziomie Deore. Na H Ci SLX? SLX to taki split grupy LX na SLX-a w teren i LX do trekkingu. IMO do lekkiego terenu niepotrzebna, ALE każdy ma swoje preferencje (hehe, kiedyś do roweru freeride założyłem same XTR-y. Po co? Bo mi się podobały. Logika czasami idzie za okno gdy coś nam się podoba). Więc ja bym zszedł na poziom Deore, kiera/mostek/rogi/gripy np Amoeba Vitra (komplet masz za jakieś 160 pln funkiel nówka), amor porzuciłbym na rzecz używki. Jakiś zacny Manitou albo lżejszy Marcok (Lekki marzocchi brzmi jak zaprzeczenie heh) albo rock shox. Coś w stylu Tora et al. Siodło np WTB ew Fizik i gra gitara. Z piastami z kół z twojego linka miałem do czynienia, wymagają regularnego serwisu i czyszczenia ale poza tym są ok. Obręczy nie znam.
luto Napisano 24 Marca 2014 Autor Napisano 24 Marca 2014 slx bo mi się podobają to raz, a dwa że chce porządny osprzęt żeby w nim nie dłubać non stop troszkę się boję używanego amorka... ale skoro tak radzicie, mile widziane nawet konkretne linki do alle... btw kiedy najlepsza pora na zakupy rowerowe tych najdroższych elementów ?
Classified Napisano 24 Marca 2014 Napisano 24 Marca 2014 Najlepsza pora powoli Ci się kończy. Zbliza się wiosna, i można się spodziewać tego że sprzętu nowego będzie lekko mniej na aukcjach, oraz że będzie czasami sporo droższy niż w zimie. Przy czym jeżeli chodzi o używane komponenty to nie zaobserwowałem jakiejś różnicy w cenach - jeżeli amor wart jest 3 stówy, to za tyle pójdzie czy w lato czy w zimę. Jednakże są tacy, co ceny podbijaja w sezonie gdy jest ruch w temacie. Natomiast wysyp okazji jest często pod koniec lata lub na jesieni. Ludzie sprzedają rowery/części po zakończeniu sezonu. Jesień-zima to najlepszy okres na zakupy rowerowe - ludzie nie jeżdżą tak dużo albo wcale więc wydłubują to co chcą zmienić lub się pozbyć i puszczają w obieg. W przypadku sklepów ten termin też jest najlepszy - sklepy wyprzedają zapasy, robią przeceny ubiegłorocznych kolekcji aby wypchnąc je za burtę - w wiosnę/lato zaś ceny są większe i wyprzedaży z reguły brak. Wiosna zaś to okres zbrojenia się na nowy sezon. Sprawa nie tyczy się tak bardzo całorocznych (jak ja), ale generalnie znaczna większośc rowerzystów, zwłaszcza tych "casualowych" jeździ wyłącznie w okresie wiosenno letnim.
luto Napisano 24 Marca 2014 Autor Napisano 24 Marca 2014 a co sadzicie o tej ramie http://www.allegro.pl/ShowItem2.php?item=4067786637 na stronce pisze ze przecena z 700 zl ale malo opini, warto zaryzykowac? peaka 2013 nie ma a tego za 700 nie kupie, wiec albo elnorte albo ten sundance warto ? mam blisko więc pomacam przed zakupem http://allegro.pl/sr-suntour-raidon-rl-x3-air-100mm-mod-2012-tarcza-i4081009480.html
luto Napisano 2 Kwietnia 2014 Autor Napisano 2 Kwietnia 2014 kupione: rama accent el norte 19 (wazone 1,9kg) wideł raidon x3 air (z 2012, nowy) sztyca mostek kierownica z linii amoeba borla, białe (nowe) pare pierdułek typu zacisk sztycy, adaptery do zacisków koła mavic 319 i 117 na piastach novatec (używki z alledrogo)
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.