FigoiFago Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Witajcie, dzisiaj opiszę zakupiony przeze mnie kilka miesięcy temu zestaw firmy Topeak składający się z bagażnika montowanego do rury podsiodłowej Topeak MTX Beam Rack oraz torby MTX Trunk Bag EX. Na początek kilka słów dlaczego zdecydowałem się na taki zestaw. Posiadam rower typu cross, nie chciałem do niego montować tradycyjnego bagażnika. Tradycyjny bagażnik nie jest mi potrzebny ponieważ nie jeżdżę na kilkudniowe wyprawy rowerowe, a z drugiej strony jeżdżę na rowerze do pracy więc potrzebny był bagażnik z torbą do którego zmieści się ubranie, portfel, telefon i drugie śniadanie, a z drugiej strony taki, który da się szybko zdemontować.Przeczytałem kilka recenzji różnych zestawów podobnych do Toepaka (Author, Sport Arsenal itp) ale nie przekonywały mnie swoim wyglądem W związku z tym po kilkutygodniowym namyśle i przeliczeniu posiadanej gotówki zdecydowałem się na zestaw Topeak. Wrażenia z użytkowania Bagażnik wykonany jest z aluminium i odrobiny plastiku. Wszystkie materiały sprawiają wrażenie dobrych, idealnie spasowanych i takie są. Kilka osób które oglądały bagażnik doszły do wniosku, że ze względu na jakość wykonania tani on nie jest. Bagażnik montowany jest na sztycy za pomocą szybkozamykacza podobnego do tego, którym montowane są koła rowerowe. Po zamontowaniu bagażnika, nie lata, nie rusza się na boki, trzyma się bardzo solidnie. Jedynym plastikowym elementem bagażnika jest szyna w którą wsuwa się mocowanie torby. Maksymalny udźwig bagażnika to 9 kg. Torba model MTX Trunk Bag EX. Zrobiona jest z materiału 2520 denier nylon powleczonego teflonem dzięki czemu bardzo łatwo ją wyczyścić gdy się zakurzy lub ubrudzi błotem. Materiał jest bardzo porządny i po pół roku prawie codziennego używania nie widać jakiegokolwiek przetarcia czy śladu zużycia. Wszystkie szwy są bardzo dobre, nie ma szans żeby zobaczyć wystające nitki czy kawałek niedoszytego materiału. Na górze torby zamontowany jest gumowy ściągacz pod którym można umiejscowić spodnie, bluzę itp. Po bokach znajdują się paski odblaskowe oraz dwie zapinane na zamek kieszenie. Niestety ich pojemność jest niewielka i ledwo można tam włożyć pasek, który służy do noszenia torby na ramieniu. Pojemność torby to 8 litrów, środek wyściełany jest przyjemnym w dotyku materiałem. Spokojnie można tam zapakować rzeczy potrzebne do jednodniowej wycieczki. Ja jeżdżąc do pracy pakuję tam spodnie, t-shirt, bluzę, portfel, telefon, oraz kanapki. W środku torby znajduje się przypinana na rzepy przegroda dzięki której można rozdzielić przewożone artykuły lub uniemożliwić im swobodne przemieszczanie się po wnętrzu. Wg mnie zestaw bardzo dobry, na plus przemawia jakość wykonania, łatwość montażu i demontażu, wygląd. Na minus trzeba zaliczyć małe kieszenie boczne i cenę. Należy dodać że torba kompatybilna jest tylko z bagażnikiem Topeak. Moja ocena końcowa to 9/10 pkt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rob99 Napisano 24 Marca 2014 Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Bardzo się cieszę, że ktoś opisał zestaw, który też rozważałem. Dodatkowo interesuje mnie stabilność. Czy podczas jazdy (zwłaszcza skrętów) nie czuć, że coś się "majta" z tyłu? Czy często demontujesz bagażnik, np. raz w tygodniu? Jestem ciekaw, czy ciężar ponad 9kg + dźwignia nie spowodują po latach uszkodzenia rury podsiodłowej (np. pęknięcia). Ale to chyba pytanie do bardziej doświadczonych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
FigoiFago Napisano 24 Marca 2014 Autor Udostępnij Napisano 24 Marca 2014 Nic nie lata, trzyma się bardzo stabilnie. W zestawie są dwa komplety gumowych adapterów, które montuje się w zależności od średnicy sztycy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi