nieborak Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Mam starą tylną piastę LX i niestety na jednym konusie (od strony nienapędowej) są drobne wżery. Z zamiennikiem będzie ciężko więc pomyślałem aby go lekko przetoczyć u tokarza. Ktoś może już robił coś takiego?
tobo Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Zamienniki będą dostępne jednak nie tej jakości (jeśli dobrze pamiętam to w wyższych modelach Shimano konusy były z polerowanymi bieżniami).
nieborak Napisano 23 Marca 2014 Autor Napisano 23 Marca 2014 Ten LX to M560 z 93 r. jeśli chodzi o zamiennik to tylko z używanej. Ze starszych modeli chyba nie podejdzie a z nowszych już na pewno nie. Fabrycznie konus był cały czarny.
tobo Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Sprawdzałeś wszystkie konusy jakie Shimano ma w ofercie? Nie mówię wyłącznie o piastach Lx, starszych i nowszych, ogólnie o produktach S.
Mod Team Puklus Napisano 23 Marca 2014 Mod Team Napisano 23 Marca 2014 Możesz dać do stoczenia ten konus z wżerami, dużo go nie trzeba ugryźć
macrauchenia Napisano 23 Marca 2014 Napisano 23 Marca 2014 Jeżeli już,to lepiej zlecić tokarzowi wykonanie nowych z wałka stali nadającej się do obróbki cieplnej. Mam konusy z jakiejś części od silnika.Wystarczyło odpuścić,wytoczyć,nagwintować(M 10x1) i zahartować. Są znacznie lepsze od kupionych.
nieborak Napisano 23 Marca 2014 Autor Napisano 23 Marca 2014 Znalazłem takie coś http://www.lentinkfietsshop.nl/shopping/product_details.php?id=3211 Tutaj rozrysowana piasta http://www3.big.or.jp/~number-1/No.1_ShimanoFHM560.html Sprawdzałeś wszystkie konusy jakie Shimano ma w ofercie? Nie mówię wyłącznie o piastach Lx, starszych i nowszych, ogólnie o produktach S. Przed chwilą sprawdziłem konus od M563 i faktycznie może pasować, nie przypszczałbym... Łuk wydaję się być taki sam, jedynie część ta bardziej płaska na górze jest trochę wyższa. Dzęki, mimo to podjadę chyba do tokarza.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.