Skocz do zawartości

[do 750 zł] Crossowy / jazda po mieście

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

Planuję kupić rower, będzie to właściwie pierwszy rower, który kupię za swoje pieniądze, dlatego potrzebuję kilku rad.

1. Przeznaczenie/Typ roweru - celem będzie jazda po mieście (głównie chodniki - równe ;) ), ulice w mniejszości. Właściwie to jestem już prawie zdecydowany na crossowy, ale być może ktoś spróbuje wybić mi to z głowy. Z góry jednak uprzedzam, że trekking odpada - tutaj nie ma sensu mnie przekonywać.

Chodzi o 4 km dziennie, 5 razy w tygodniu, więc chyba niezbyt dużo. Jazda tylko w słoneczne dni (błotniki i światła zbędne).

2. Rozmiar dla wzrostu 177 cm, wagi 85/90kg - planuję ramę 19, koła 28, czy to odpowiednio ?

3. Sklep internetowy, czy na miejscu ? U siebie w mieście (Tarnów) mogę mieć ograniczony wybór, ale jeśli się coś zepsuje, to chciałbym mieć możliwość serwisu. Mogę mieć problem z serwisem roweru kupionego przez internet ?

4. Rower nowy, używane odpadają.

Będę wdzięczny za zaproponowanie konkretnych modeli i ofert.

Pamiętam, że w tamtym roku robiłem podobny research i upatrzyłem sobie Kandsa STV 700 (jednak w końcu roweru nie kupiłem, bo kończyło się już lato) - co o nim powiecie ?

• 2 tygodnie później...
Napisano

Chyba się zdecyduję na ten rower, co doradzacie. Właściwie mam ostatnią wątpliwość dotyczącą rozmiaru ramy:

Wg producenta, odpowiednia dla mojego wzrostu (177) będzie rama 19 ( http://allegro.pl/my_page.php?uid=11082086 ).

Dzisiaj byłem w lokalnym sklepie rowerowym (w celu właśnie sprawdzenia rozmiarów ram, choć Lazaro tam nie było) i jak dla mnie to 19 jest no... pod same jajka wielkanocne ;) Przymierzyłem 17 i czułem dużo większy komfort - kilka cm luzu. Co prawda gość mi mówił, że idealna dla mnie byłaby 18stka, ale Lazaro jest tylko w opcjach 17 i 19. Dlatego skłaniałbym się jednak do 17stki - uważacie, że to głupi pomysł i powinienem jednak brać 19 ? Może niepotrzebnie sugeruję się wizytą w sklepie, bo inny producent to trochę inne kąty, itp. ?

Fajnie jakby wypowiedział się jakiś posiadacz tego roweru, o podobnym wzroście do mojego.

Napisano

Fajnie jakby wypowiedział się jakiś posiadacz tego roweru, o podobnym wzroście do mojego.

Byłem w podobnej sytuacji, ale o rozmiar wyżej. Przy wzroście 182 cm wychodziło mi, że rama 21" powinna być ok (na styk). Przymiarka na żywo w sklepie nie zostawiła wątpliwości: tylko 19". Nie zdziwiłbym się, gdyby dla Ciebie to było 17".

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...