Skocz do zawartości

[koło - obręcz/piasta/szprychy] składanie koła/kół a kupno kompletu

polak322

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,

Przymierzam się do zmiany napędu z 6rz na 9rz w tym sezonie.

Co do mojej jazdy. Średnio jeżdżę 2,5-3kkm na sezon (marzec - listopad; nie jeżdżę w trudnych warunkach pogodowych). 
Teren: 80% asfalt, kostka; 16% utwardzone drogi piaszczyste, szuter; 4% las (bez skakania, itp.)

Mój budżet to około 200zł na samo tylne lub 300-350zł na komplet.
Wszystko pod v-brakei, gdyż nie planuję zakładać tarczowych.
Może być już złożone, ale mogą być także same elementy. W innym wątku już znalazłem info, gdzie podrzucić ewentualnie części w celu zaplecenia koła.

Poniżej wrzucam, to co sam wygrzebałem do tej pory.
komplety:

tylko tył:

elementy:
obręcze: 

piasty:

Szprychy:
Sapim Leader 2.0
DT Swiss Alpine3
Pillar P14

PS: zapomniałem dodać. Czasami w okresie wakacyjnym będzie załączony bagażnik + 45L sakwy. czyli pewnie dodatkowe 15-20kg (od święta).

Pozdrawiam i z góry dzięki za każdą pomoc
Napisano

witam

właśnie pękła mi taka felga jak wyżej wzdłuż ścianki bocznej, zdziwiło mnie to bo mają przejechane ok 6500, wydaje mi się że to troche mało :/

Napisano

Podczepię się pod temat. Szukam zestawu na tył pod V-ke, gdzie moja waga około zazwyczaj 85kg (aktualnie 90 kg :P) . Jazda jak po asfalcie to tylko 5 km dojazdów z punktu A-B, a reszta to Las i błoto.

Z przodu dysponuję kółeczkiem DT SWISS x430+piasta SLX pod tarczę.

Przyjmijmy obręcz jak w temacie Accent Pathfinder 36, jaką do tego konkretnie piastę ?  

Napisano

Kandydaci :

Mavic XM 317 32 otw.      +  Novatec 802SB + DT Competition czarne 

Accent Pathfinder 32otw. + Novatec 802SB + DT Competition czarne 

• Mod Team
Napisano

Pod sakwy wziął bym najszerszą obręcz czyli voyagera ... ma 20mm szerokości albo np Alex dm 24 to już pancerna obręcz.

Przyjmijmy obręcz jak w temacie Accent Pathfinder 36, jaką do tego konkretnie piastę ?

Jaką w sumie chcesz. Piasta na 4 łożyskach będzie lepsza. Chcesz lekką , kup lekką, nie potrzebujesz, kup jeden z podstawowych modeli np novateca. przy cenie ok 100-150zł nie wielka jest różnica.

Napisano

Voyager ciężki. Nie szukam obręczy pod sakwy. Z piastami to się pogubiłem dosłownie, chciał bym spróbować piasty na maszynach (zawsze miałem kulkowe jak np z przodu SLX i aktualne deore na tyle). 

• Mod Team
Napisano

Voyager nie był do ciebie :P A piasty na maszynach sa bezobsługowe a jak sie kończą łożyska się je wymienia jeździ dalej.

Napisano

Aj faktycznie :) Chyba w kwietniu wleci novatec 802, jest sporo opinii o nich, w prawdzie różnych, ale w tej cenie raczej najlepszy wybór (oczywiście mogę się mylić) 

• 3 tygodnie później...
Napisano

Witam ponownie,

Sprawa się znacznie zmieniła i kółka będą tworzone pod tarcze. Kółka oczywiście budżetowe.

Co do trasy i jazdy:

jazda spokojna, dłuższe tripy (czasami w wakacje dorzucam sakwy 45L); 

Teren: 80% asfalt, kostka; 16% utwardzone drogi piaszczyste, szuter; 4% las (bez skakania, itp.)

Wstępne wybory:

Obręcze:

Piasty:

CN Spoke STD14

MACH1

Co sądzicie o kołach na takich podzespołach? Co byście z tego wybrali, ewentualnie co innego byście zaproponowali w podobnej cenie?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...