Skocz do zawartości

[rama] Zarysowania jak usunąć

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Po poprzednim sezonie zostało mi na pamiątkę na ramie kilka zarysowań. Niby pierdoły, nie są jakoś bardzo widoczne, a rower to nie dzieło sztuki do podziwiania, ale moja natura estety jednak trochę się buntuje nawet przeciwko takim niewielkim zarysowaniom i jeśli bez jakiegoś szczególnego zachodu dałoby się coś z nimi zrobić, to byłbym zadowolony. Poniżej fotki:

6fv5g2.jpg

ajmjht.jpg

sosi86.jpg

Czytałem, że na takie drobne rysy dobra jest pasta K2 http://www.k2.com.pl/component/provider2/?task=product&pid=29&Itemid=344 , ale w opisie jest, że jest ona lekkościerna, więc mam obawy szczególnie, że lakierowanie jest matowe. Używał ktoś tej pasty i może się wypowiedzieć ? Albo może znaciej jakieś proste sposoby na tego typu rysy. Lakier do paznokci odpada, efekt byłby raczej jeszcze gorszy niż te rysy.

• Mod Team
Napisano

Za duże masz te zarysowania na "naprawę". Jedyny sposób żeby było cacy to malowanie całości, a to nie tania impreza, wymagająca dużo zachodu, a nowe rysy pojawią się szybko. Także lepiej nie zwracać uwagi i jeździć. Poza tym na Twoim miejscu bardziej bym się martwił przetarciami na lagach amortyzatora.

Napisano

No to w takim razie odpuszczam temat. Co do zarysowanych amorów rozumiem, że chodzi o ewentualny atak rdzy ? Może w takim razie chociaż tam pojechać cienką warstwą bezbarwnego lakieru do paznokci ? Estetycznie to będzie średnio wyglądać, ale zawsze to jakaś ochrona.

• Mod Team
Napisano

Na ostatnim zdjęciu widać że masz poprzecierane górne golenie w okolicach uszczelek. To wynik zaniedbania, dlatego zalecam zrobić amorkowi serwis i w przyszłości czyścić golenie, po każdej jeździe najlepiej. Lakierem ani niczym innym goleni nie pomalujesz, niestety, trzeba z tym żyć.

Napisano

@@TKR, Pasta służy do usuwania rys z lakieru. W twoim przypadku to się nie uda, bo ryzy są zbyt głębokie, sięgają podkładu, a w niektórych miejscach "żywego" metalu (tak mi się wydaje). Miejsca, które sięgają metalu należałoby oczyścić i zabezpieczyć lakierem bezbarwnym.

Napisano

czy ja wiem czy kredka pomoze? Wydaje mi sie ze to bardziej chwyt marketingowy. Z tego co widze rysy tak jak pisali poprzednicy sa dosyc glebokie. lepiej bylo tak jak ja oklejc folia ochronna rower.

Wysłane z mojego MT11i przy użyciu Tapatalka

Napisano

6:10 filmu - rysa została wypełniona ale nie usunięta - pisząc o tym sposobie nie podałem że rama będzie wyglądać jak nowa, jednak jest to lepsze niż gołe alu. 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...