kaniosz Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Witam, ponieważ skradziono mi rower i planuje kupno nowego zastanawiałem się nad możliwością przesiadki na 29cali. Mam 187cm wzrostu i 130kg wagi rower służy mi głównie do rekreacji, jednak zamierzam w tym sezonie wziąć się za siebie i więcej czasu poświęcić na jazdę. Mam kilka pytań, czy pod moją wagę kupno 29era to dobre posunięcie. Do tej pory jeździłem na rowerze 26 cali, tylne koło specjalnie zbudowane pod moją masę i wszystko dawało radę. większe koła to mniejsza wytrzymałość.dlatego kieruję do was pytanie czy warto kupić 29er czy pozostać przy zwykłym 26calowym rowerze. Jeśli duże koła to jakie? i jaka rama 19, 20, 21 cali? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mitbol Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Odpowiem krótko: Ważę 125kg i jeżdżę na 29 od roku (70% las), tylne koło (Mavic Crossride) jak nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piterd3 Napisano 23 Marca 2014 Udostępnij Napisano 23 Marca 2014 Również polecę mavic crossride niby tylko 24 szprychy ale nic się złego nie dzieje a ważę przed sezonem też ponad 100 kg przejechane z 20 tyś km i nic do nich nie zaglądałem bo nie ma potrzeby . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
adriansocho Napisano 30 Marca 2014 Udostępnij Napisano 30 Marca 2014 Hmm rozmiar ramy zależnie od długości nogi, ja mam na przykład krótkie (jak na 185 cm) i na ramie 20" jeździ mi się dobrze (bo tułów jest o te 4 cm dłuższy), ale wiele osób o tym wzroście wybierze 19". Jestem pewien, że dobrze zaplecione koło na normalnych (nie wylajtowanych) komponentach da radę, nawet jeśli będzie tylko na 32 szprychy. Pomyśl też o szerszych oponach (2,2" zamiast 1,9"), żeby skorzystać z zalet podczas jazdy na miększym gruncie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
rambolbambol Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Sprawdź od razu w gwarancji roweru, czy nie ma warunku na masę rowerzysty. O ile pamiętam Unibike, Cube, Kross i chyba Giant mają rowery do 110kg wymiarowane. Jeśli ci rama pęknię, to nie uznają. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
venom2000 Napisano 31 Marca 2014 Udostępnij Napisano 31 Marca 2014 Obręcze z wewnętrzną szerokością jak Accent Airplane 29" będą dobrym rozwiązaniem ewentualnie WTB. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi