hondus Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Witam, chciałbym wymienić hamulec przedni (tarczowy) w rowerze Kross sph 050(coś takiego, nie moje foto http://img0.sprzedajemy.pl/540x405_rower-kross-2080280.jpg), Moja wiedza na ten temat jest bardzo ograniczona, jednak wiem, że ten to jednym słowem badziew. Rower kupiony trochę po taniości. troszkę w niego już wpakowałem żeby nadawał się do użytku (wymiana manetek, łańcuch, zębatki, oponki, hamulec z tyłu). Jednak nie chciałem dotykać przodu bo usłyszałem, że trochę to będzie kosztować. Hamulec jest plastikowy <facepalm> i nie bardzo spełnia swoje zadanie(zwykłego v-brake nie mogę tam chyba umieścić bo nie ma uchwytów). pokazuję zdjęcie bo na razie tylko tyle mogę (nie jestem w domu) ewentualnie później dorzucę bardziej szczegółowe.Doradziłby ktoś co z tym zrobić? Ile kasy bym musiał włożyć, żeby spełniał swoje zadanie i czy byłbym w stanie sam to zamontować. Pozdrawiam. http://i59.tinypic.com/2mnr6mu.png Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Po taniości szukaj używanych hamulców mechanicznych, takich jak Avid bb5 i bb7 ( ten już jest dość dorgi) Hayes MX, czy tektro aquilia czy też inny mechaniczny. przed kupnem jak już sie na jakiś zdecydujesz, napisz tutaj czy to co wybrałeś sie nadaje do czegokolwiek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Mam taki rower SFX 050, tarczy nie zmiensz bez zmiany koła/piasty bo rozstaw śrub jakiś chiński jest. Ja wpakowałem tam zacisk tektro novella z tarcza 180, ja na twoim miejscu nie kładł bym tam mocniejszego hamulca, nie wiem czy tez ZOOM to wytrztma. Bardzo dajny rowerek po zmianie napedu na alivio, amora na xcr, na tył dałem kind shoxa jakiegoś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Fajny to to on nie jest i nigdy nie będzie ale na pewno zmieni sie w całkiem użyteczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Scarper Napisano 22 Marca 2014 Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Nikt go nie chce ukraść, jak czasem stoi 2 dni przypięty linką w mieście. Dlatego jest fajny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Mod Team Puklus Napisano 22 Marca 2014 Mod Team Udostępnij Napisano 22 Marca 2014 Mi ukradli rower który kosztował nowy 400zł ... tym bym sie nie sugerował ze nie chcą ukraść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.