PawelKLS Napisano 21 Marca 2014 Napisano 21 Marca 2014 Witam, Jestem zadowolonym posiadaczem Kellysa Madmana 30, na etapie dopasowywania go pod siebie (pierwsze poleciały fabryczne gripy ). Mam dylemat dotyczący opon - fabryka założyła Rapid Roby od Schwalbe, które są ciężkie i nie podoba mi się ich zachowanie na asfalcie, a konkretnie duże opory toczenia i wibracje które zdają się przybierać na sile z prędkością. W starym rowerku miałem Kendy K837, niby typowo terenowe, ale powyżej pewnej prędkości po asfalcie szły jak po maśle - na Robach tak nie jest. Mam koła 27,5", więc wybór jest niewielki. Szukając czegoś możliwie uniwersalnego i nie patrząc na cenę zszedłem do dwóch opcji: - MAXXIS CrossMark - Schwalbe Thunder Burt Szczególnie ta druga opona wygląda ciekawie, jest znacznie lżejsza, ale i droga. Nie mam pojęcia jaka jest jej kultura pracy na asfalcie. Będę wdzięczny za porady lub sugestie innych opon. A może Roby się dotrą?
Lezza Napisano 22 Marca 2014 Napisano 22 Marca 2014 Ja mam Thundery. Szybkie na asfalcie i całkiem niezłe w lesie. Polecam. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka
Mod Team anarchy Napisano 22 Marca 2014 Mod Team Napisano 22 Marca 2014 opon pod 650b jest sporo, trzeba tylko zajrzeć w odpowiedni wątek (dział: 650b)Rapidy to RaRa sprzed 2 lat(?) a jakoś nikt nie narzekał na ich toczenie po twardym. Jak tamte Ci nie pasują to crossmarki mogą być podobne. Nie wiem jak tam z potrzebą żywotności(choć podejrzewam że czynnik ekonomiczny ma znaczenie) - skoro Racingi na asfalcie znikają nienajwolniej to ich wyłysiała wersja czyli Thundery nie pochwalą się mega trwałością. A przynajmniej logika na to wskazuje (ten sam producent, zbliżony bieżnik, ta sama mieszanka gumy).
PeGie Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Rownież mam TB 27.5. Mogę powiedzieć że przyczepność podobna do race kingów, ale są znacznie szybsze. Do jazdy po ubitym terenie są idealne. W ten weekend trafiłem na trasie trochę błota i różowo nie było, ale dały radę. Mam wersję SS i śmiało polecam. Na asfalcie nie miałem żadnych problemów z utrzymywaniem wysokiego tempa. Jedyny problem to ciasne szybkie zakręty, trzeba się nauczyć uchwycenia momentu łapania przyczepnosci przez boczne klocki. To póki co tyle wrażeń po przejechaniu ~200km, więc jedyne czego o nich nie wiem to jak szybko się zetrą. Wysłane przez Tapatalk
jasinski21444 Napisano 31 Marca 2014 Napisano 31 Marca 2014 Crossmarka odpuść to bardzo przeciętna opona , niczym nie zachwyca w terenie ani na asflacie . Bierz Geax Saguaro 27.5 i będziesz zadowolony .
PawelKLS Napisano 31 Marca 2014 Autor Napisano 31 Marca 2014 Dziękuję za fachowe porady, póki co zakładam TB tylko na tył, z przodu zostaje Rapid. Zobaczymy jak to się sprawdzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.